Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen / Reportagewedstrijd

Maleisisch Borneo en het zevende wereldwonder: Sipadan

Anja en Jaap van Duijvenbode reisden naar Maleisië. Zij zonden hun verhaal in voor de Reportagewedstrijd 2011.

Maleisië is een zeer divers land. Je vindt er oerwouden met prachtige watervallen en snel stromende riviertjes, maar je kunt er ook je hart ophalen aan hagelwitte stranden en een prachtige onderwaterwereld! Het land bestaat uit twee delen, het schiereiland West-Maleisië en Maleisisch Borneo. Gaat u voor de natuur, dan is het Sepilok Nature resort, 25 km ten westen van Sandakan in Sabah, een aanrader. Hier worden jonge orang-oetans, die gevangen zaten of als weesje gevonden zijn, getraind om weer in het oerwoud te kunnen overleven. In het reservaat, dat uit ca. 43 vierkante kilometer prachtig oerwoud bestaat, leven ook olifanten en Sumatraanse neushoorns.

Voor onze duikreis vertrekken wij naar Sabah, de meest oostelijke provincie in Maleisisch Borneo.

Pure luxe op Kapalai dive resort, Maleisië

JaapVanDuijvenbode_13JaapVanDuijvenbode_16Je moet er wat voor over hebben: twaalf uur vliegen naar Kuala Lumpur, overstappen, nog eens drie uur vliegen naar Tawau, een uur in de bus en dan nog een stuk varen. Maar dit alles blijkt bij aankomst zeer de moeite waard. Het Sipadan-Kapalai dive resort is een paradijs in de oceaan, gelegen op een zandbank aan het Ligitan rif. Na de lange reis en een korte briefing op het resort worden alle koffers naar de overwaterbungalow gebracht en kunnen wij even bijkomen. We genieten van de rust en van het kabbelende water onder onze bungalow. De overwaterbungalows zijn groot en van alle gemakken voorzien. Het uitzicht vanaf je terras over zee, de vissen die onder je bungalow door zwemmen en de schildpadden die onder je terras naar lucht komen happen, terwijl je geniet van de Maleisische keuken en een koude versnapering, maken dit resort tot een hemel op aarde.

Duiken op het huisrif

De eerste duiken doen wij op het huisrif. Van te voren worden we gewaarschuwd dat dit op het eerste gezicht geen spectaculair rif is. En inderdaad, eenmaal onderwater krijgen we al bijna heimwee naar de Vinkeveense plassen. Toch blijkt het huisrif met een beetje zoekwerk een waar macro-paradijs! Mandarijnvissen, spookfluitvissen, gecamoufleerde hengelaarsvissen, anemoonvisjes en een Mantis garnaal laten zich door ons fotograferen. Af en toe worden we verrast door schildpadden, murenes en grote baarzen. We hebben zelfs het geluk om tegen een walvishaai aan te zwemmen! Deze vriendelijke reus komt hier een aantal keer per jaar langs en laten wij nu net op een van die momenten in het water liggen.

JaapVanDuijvenbode_1   JaapVanDuijvenbode_9   JaapVanDuijvenbode_10

JaapVanDuijvenbode_4     JaapVanDuijvenbode_12


Het minder bekende Si Amil

Op twintig minuten varen van Kapalai ligt Si Amil. Helaas zijn hier de sporen van het vissen met dynamiet goed zichtbaar. Dynamietvissen wordt tegenwoordig door de bewakers van het marine park en de lokale overheid zwaar bestraft. Ondanks de schade is duiken rond Si Amil zeker de moeite waard. Met de zon in het gezicht, in nabijheid van de palmbomen, zakken wij langzaam af het kristalheldere water in. Op de zandbodem worden we regelmatig verrast door zand-alen en mantis garnalen. De koralen die nog fier overeind staan, blijken vol te zitten met naaktslakken en wij vinden hier met behulp van de uiterst vriendelijke duikcrew zelfs het veelgezochte pygmeezeepaardje!

JaapVanDuijvenbode_6   JaapVanDuijvenbode_7

 

Diversiteit rond Mabul

Op 15 minuten varen van Kapalai ligt Mabul Island. Het duiken op Mabul is zeer divers. Vind je aan de ene kant van het eiland prachtige koraalmuren en slopes met veel macroleven, aan de andere kant is er een zandvlakte met barakken waar je je ogen uitkijkt naar hengelaarsvissen, naaktslakken en garnaaltjes. Bij de laatste duik op Mabul worden we verwend met zo’n dertig schildpadden, variërend van 70 cm tot wel 2 meter groot!

JaapVanDuijvenbode_5   JaapVanDuijvenbode_8

 

Het 7e wereldwonder, Sipadan!

In het verleden was Sipadan eiland de spil in een conflict tussen Maleisië en Indonesië. Uiteindelijk werden de eilanden Sipadan en Ligitan aan Maleisië toegekend. In 2004 werd het besluit genomen om alle duikscholen en bungalows van Sipadan te sluiten en deze te verplaatsen naar andere eilanden of in de nabije omgeving. Sipadan is nog steeds een populaire duikbestemming, maar het aantal duikers is gelimiteerd tot 120 per dag. Dit om de riffen te behoeden voor schade, mede toegebracht door het duiktoerisme.

JaapVanDuijvenbode_18Het duiken op Sipadan begint vroeg. Om half zes vertrekken wij met de boot richting het prachtige eiland om daar vervolgens 3 of 4 duiken te maken. Het duiken kost ons overigens geen enkele moeite. Als je om kwart over vijf aankomt bij het duikcentrum ligt je set opgebouwd en wel op de boot klaar en wordt je pak aangereikt. Ook als je terugkomt van het duiken wordt je set gedragen, gespoeld en opgeborgen. Dat noem ik nog eens service!

JaapVanDuijvenbode_3Sipadan staat bekend als een duikersparadijs. Wanneer we voor het eerst afdalen, schieten de witpunt-, zwartpunt- en grijze rifhaaien ons om de oren. Schildpadden zijn er in overvloed en ook bultkoppapegaaivissen en scholen barracuda’s behoren tot de vaste bewoners van de riffen aan de noordzijde van Sipadan. De riffen met grote waaier-en tafelkoralen zijn een prachtig gekleurde habitat voor al het leven dat zicht hier ophoudt!

JaapVanDuijvenbode_11Een minder bekend plekje van Sipadan is de ‘turtle-comb’. Deze grot bevindt zich onder het eiland en lijkt een laatste rustplaats te zijn voor schildpadden. De grot ligt namelijk vol met schildpadskeletten en zelfs een dolfijnen skelet. Deze duik is niet geschikt voor beginnende duikers en is enkel te doen met een ervaren grotduikgids. Het is een flink gangenstelsel waar je, zonder iemand die er bekend is, waarschijnlijk niet meer uit komt. Het is een wat lugubere maar zeer indrukwekkende duik!

Fotografie

JaapVanDuijvenbode_2Als onderwaterfotograaf kun je in Maleisië je hart ophalen. Muck en critter diving op Kapalai en Si Amil, gecombineerd met de spectaculaire (drift)duiken op Sipadan en Mabul geeft je alle mogelijkheden: of het nu om macrofotografie, fisheye shots of spectaculaire close-focus wide-angle gaat, Maleisië biedt alles.

Voor de beste resultaten is het belangrijk om je fotografieduik goed te plannen. Wat kan ik verwachten en welke shots wil ik maken?

Sipadan en Mabul lenen zich uitstekend voor wide-angle shots. De schildpadden, barracuda’s, witpunt-, zwartpunt- en grijze rifhaaien zwemmen hier rustig om je heen en laten zich, met een beetje geduld, goed fotograferen. Wide-angle shots worden levendig door het mixen van bestaand licht met (eventueel) kunstlicht van je flitsers. Zorg dat je genoeg zon in de rug hebt en niet van bovenaf fotografeert. Voor het beste resultaat met natuurlijk licht, eventueel met roodfilter, zul je op een heldere dag tussen tien uur ’s ochtends en twee uur ’s middags het water in moeten.

JaapVanDuijvenbode_15   JaapVanDuijvenbode_14

Kapalai en Si Amil zijn goede voorbeelden van muckdiving; de zanderige bodem doet in eerste instantie aan als een ruig onderwaterlandschap, maar verandert gedurende de duik in een walhalla voor macro fotografen. In zijn algemeenheid vereist macrofotografie veel geduld en concentratie. Dit omdat focus, afstand en negatieve balans in de achtergronden kennis en kunde vereisen om de beste resultaten te behalen. Het is belangrijk dat je de juiste hoeveelheid kunstlicht gebruikt en creatief omspringt met compositie en scherptediepte. De belangrijkste tip is om in handmatige modus te fotograferen (M) en om het object zo dicht mogelijk te benaderen zodat het zweefvuil tussen lens en object beperkt blijft. Het gebruik van een snoot om de flitsbundel te verkleinen is in sommige gevallen raadzaam en je foto’s worden al helemaal levendig als je oogcontact met je onderwerp weet te maken!

Conclusie

JaapVanDuijvenbode_19Maleisisch Borneo slaagt met vlag en wimpel voor de titel zonnig ‘Duikwalhalla’! Of je nu een beginnend duiker bent, iemand die graag zelfstandig duikt of juist met een groep, of als onderwaterfotograaf: de prachtige onderwaterwereld, de diversiteit in de duiken, de prachtige natuur op het vaste land en pure luxe op de resorts maken dit tot een TOP bestemming!

 

Tekst: Anja van Duijvenbode
Foto’s: Jaap van Duijvenbode

De Reportagewedstrijd 2011 is een initiatief van DuikeninBeeld.tv samen met het Bonaire Toeristenbureau, Bonaire Fun Travel en La Pura Vista. Met je inzending maak je kans op een reis voor twee personen naar Bonaire, waar je een reportage over het eiland gaat maken. Meedoen? Klik hier voor alle informatie.

RTEmagicC_7bonaire_25.jpg  RTEmagicC_17bonaire_fun_travel_25.jpg  RTEmagicC_duikeninbeeld_25.jpg

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief