Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Reizen

Malediven: Eten, slapen en duiken…

Eén grote verwennerij: Een liveaboard op de Malediven. Tijdens deze laatste duik dwalen mijn gedachten langs alle hoogtepunten van deze bootsafari en die waren er… meer dan genoeg!

Wat is de tijd gevlogen, dit is alweer de laatste duik. We zijn weer terug op dezelfde duikstek waar deze safari ook is begonnen: Manta Point. De groep duikers die voor ons een trip met deze boot heeft gemaakt ontmoette op deze plek meer dan tien manta’s. Tijdens de openingsduik van onze safaritrip hadden wij niet zoveel geluk, alle hoop is op deze duik gevestigd.

edwin van der sande - malediven - schildpad

Negen manta’s
Tijdens de route die wij onderwater afleggen om bij het poetsstation te komen zien wij een prachtige schildpad zwemmen, dit blijven magnifieke beesten. Langs de rand die de grens naar het diepere deel markeert zien wij -evenals we op vrijwel elke duik tijdens deze trip- haaien zwemmen. We laten ons niet afleiden en zwemmen door naar ons doel, er zijn twee locaties waar de kans op manta’s het grootst is. Dat is de plek waar wij een maximale duiktijd door willen brengen. Die nachtduik van een paar dagen terug waarbij wij ruim anderhalf uur met wel negen manta’s in het water hebben gelegen smaakt naar meer. Dat was een nachtduik en we hebben de kans nog niet gehad om overdag met een hele groep manta’s te duiken.

Poetsbeurt

Ik nestel mij tussen wat grote kale rotsen. Mijn rifhaak heb ik niet nodig, het stroomt nu niet zo hard dat het gebruik noodzakelijk is om op mijn plekte kunnen blijven. Ik zit vast en zeker eerste rang en bedenk mij dat de kans groot is dat ik die manta’s over enige tijd vol voor mijn lens krijg en dat is wat ik wil. Tijdens de openingsduik hebben we hier één van die grote jongens voorbij zien komen, nu ben ik klaar voor de hele groep. Tijdens het wachten kijk ik wat om mij heen, weg zwemmen durf ik niet…. Deze plek wik ik niet opgeven. Voor mijn neus zie ik dat een zeebaars een uitgebreide poetsbeurt ontvang. Ik bekijk dit prachtige schouwspel van een afstandje, tussentijds dwalen mijn gedachte af en dagdroom ik over de 36 duiken die wij de afgelopen 13 dagen al hebben gemaakt. Stuk voor stuk topduiken.

edwin van der sande - walvishaai malediven

Indrukwekkende vis

De afgelopen dagen zijn er al heel wat persoonlijke hoogtepunten in mijn logboek bijgeschreven. Natuurlijk was de ontmoeting met een walvishaai er daar zeker één van. We duiken hier met een groep van twaalf duikers en dan mogen er van mij best een paar zijn die dit een kleintje vonden, ik vind een vis met een lengte van 8 meter heel indrukwekkend. Zeker als het je lukt om er vlak voor te komen en die foto te schieten waar je hiervoor alleen nog maar hebt kunnen dromen. Wat voor iedereen een topduik was, was de nachtduik op Maya Thila, een duik waarbij wij midden tussen de jagende haaien, -roggen, -tonijnen en –murenes hingen. Voor veel duikers kunnen nachtduiken al voor wat extra spanning zorgen, nou geloof mij dat zou je bij deze zeker hebben gehad… Wat gaaf! Dit was absoluut het meest lawaaierige boottochtje terug naar onze safariboot van alle duiken. Iedereen was zo super enthousiast na deze duik.

edwin van der sande - nachtduik - haai - malediven

35 graden en zeebenen

Deze liveaboard is mijn eerste, omdat ik niet van die zeebenen heb durfde ik het niet eerder aan. Oké met constant 35 graden warmte en een gladde en strakblauwe zee is het natuurlijk makkelijk praten, maar dit bevalt erg goed. Slapen, eten en duiken… daarna herhalen we dit programma weer rustig van voor af aan. Bas van der Mee, onze safari leider, slaagt er wat mij betreft heel goed in om het mooiste van de Malediven te laten zien. Na wat ik vooraf had gehoord had ik niet verwacht hier nog zoveel mooi koraal tegen te komen. Aangezien iedereen hier natuurlijk voor het grote wild komt en constant gefocust is op wat zich in het blauw afspeelt, zie je doorgaans weinig macro plaatjes van deze bestemmingen voorbij komen. Toch heb ik genoeg leuk klein spul voorbij zien komen, meestal als ik de groothoeklens voor de camera had uiteraard. Ik had overigens wel verwacht en zeker ook gehoopt dat de haaien wat dichter voor de lens zouden komen. We hadden zoals gezegd op vrijwel elke duik haaien, maar ik slaagde er de meeste keren niet in om een foto naar mijn zin te maken.

edwin van der sande - malediven - koraal met model

De verhalen die ik over de moeilijkheid van het duiken op de Malediven had gehoord gingen deze reis in ieder geval niet op. Het komt waarschijnlijk ook door de opbouw die Bas voor deze reis hanteert. Er was niemand die moeite had met de negative entry, een manier van te water gaan waarbij je zo snel mogelijk naar de bodem moet afzakken. Het oplaten van de decoboei aan het einde van de duik ging ook bij vrijwel iedereen goed. Nee, de liveaboard bevalt tot nog toe goed en ik denk dat ik het ook eens ben met het advies van de ervaren duikers aan boord. Zij vertellen dat een reisperiode van 12 dagen voor een dergelijke trip de meest ideale is. Dan kan je alle verre stekken ook bezoeken en beter om de drukte -die de 7 daagse trips wel hebben- heen plannen.

Dit smaakt naar meer

Ik heb de indruk dat ik in de verte een schim van een manta zie. Mijn dagdromen heeft direct weer plaats gemaakt voor alertheid. Ik controleer snel mijn camera, kijk of de instellingen nog juist staan en of de camera standby staat en niet in een slaapstand is gezakt. Inderdaad het is een manta, ik kijk om mij heen om te zien of de andere duikers die zijn blijven wachten de schim ook zien. De adrenaline is voelbaar… zou het? Helaas, de manta komt niet richting ons poetsstation maar passeert het rif een flink stuk bij ons vandaan. Wij zijn ruim een uur onderwater en deze laatste duik lijken wij niet getrakteerd te gaan worden op die grote groep manta’s. Die manta’s zouden een vakantie die meer dan super is helemaal geweldig maken, maar helaas. Het wordt langzaam tijd om de decoboei tevoorschijn te gaan halen en deze voor de laatste keer vol te blazen met lucht. Voorlopig de laatste keer dan, want de Malediven smaken zeker naar meer!

edwin van der sande - linda ferwerda aan opervlakte - decoboei - malediven

Foto’s: Edwin van der Sande

Links:

The True Maldives

3 reacties

 1. Eten, slapen en duiken: meer heb je inderdaad niet nodig!

  REAGEREN
  • Haha, kan mij best nog meer bedenken hoor Marloes.
   De Malediven heeft in ieder geval naar meer gesmaakt… en dan ga ik graag weer alleen maar eten, slapen en duiken 🙂

   REAGEREN
   • Hoi Edwin ,Wij hebben ook op de Safariboot gezeten 😉 Zelfde route ..haha ..Wij zaten op de Boot Princess Rani .En inderdaad het zelfde …Eten Slapen en Duiken …;-)

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief