Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Vroeg op voor de voshaaien

Op vakantie moet je je tijd optimaal gebruiken. En dus staat de wekker op 4 uur. Want wie de voshaaien van Malapascua wil zien, kan niet uitslapen!

We hebben nog last van een jetlag, want we zijn nog maar net aangekomen in de Filipijnen – om precies te zijn op het eiland Malapascua. Na een reis per auto, vliegtuig, ander vliegtuig, andere auto en boot staan we ineens op een klein tropisch strand. Het is nog slechts een paar stappen lopen naar onze accommodatie en in die paar stappen komen we zelfs nog langs het duikcentrum. Dat is een droom voor veel duikers!

Onze droom wordt de volgende nacht verstoord door de wekker: het is nog donker, maar tijd om te gaan duiken.

Vlak voor Malapascua ligt de Monad Shoal, een onderzees eiland met bijzonder onderwaterleven. Deze locatie staat bekend om de populatie voshaaien die bij zonsopgang op een voor duikers bereikbare diepte komen. Deze bijzondere dieren leven op grote diepte en jagen ’s nachts. Na de jacht,komen ze als de zon opkomt, naar Monad Shoal om zich te laten poetsen. Opgepoetst verdwijnen ze daarna weer in de diepte.

Wachten

We nemen wat slokken water en een hand pinda’s en besluiten dat dit voldoende moet zijn als ontbijt. We trekken onze duikpakken aan en ontmoeten de andere duikers voor de duikschool. Iedereen is nog wat stil, het is toch echt vroeg.
Zes duikers zijn op tijd hun bed uit gekomen om deze duik te maken. In het donker varen we weg van het strand, terwijl in de verte de zon langzaam een beetje kleur aan de hemel geeft. De kapitein weet precies waar hij de boot heen stuurt.

Als we aankomen bij Monad Shoal, blijken we niet de enigen te zijn die de wekker hebben gezet. Meerdere boten liggen vast aan de boeien, wachtend tot de zon ver genoeg op is om te duiken. Midden op zee, geen land in zicht, liggen de kleine bootjes te dobberen in afwachting van het juiste moment.
Als we te vroeg het water in gaan, is het nog donker en zien we niets. Gaan we te laat, dan zijn de voshaaien weg. Maar wat is nu exact het juiste moment? Iedereen wacht een beetje gespannen. Op een andere boot worden al duiksets aangetrokken, maar wij wachten nog even. We vertrouwen op de ervaring van gids German.

De diepte in

Eindelijk geeft German ook ons het signaal om het water in te gaan. Het stroomt flink en tijdens de afdaling wapperen we als vlaggen aan de lijn. Eenmaal in de beschutting van het rif is er niets meer van de stroming te merken. We dalen nog verder af langs het rif en worden vergezeld door een grote vleermuisvis. Dat is alvast een mooi begin!

Op 30 meter diepte gaan we op aanwijzing van German op onze knieën op de zandbodem zitten – met ons rug naar het rif. Andere gidsen zetten hun duikers op dezelfde manier neer. Een halve meter boven de bodem is een touw gespannen. We moeten er binnen blijven. Het is alsof we wachten tot in het theater het doek omhoog gaat.
Maar we hoeven niet lang te wachten, de show begint al snel. De eerste schim doemt voor ons op. De zon is pas net op en op deze diepte dringt niet veel licht door, dus meer dan een schim worden we niet gewaar. Terwijl het langzaam licht wordt, wordt het drukker met haaien.

Diepzeedieren

De eerste schimmige waarneming wordt al snel goed gemaakt door een aantal andere voshaaien. Het zijn wonderlijke dieren met grote ogen, duidelijk afgestemd op een leven op grote diepte met weinig licht. Als ze sierlijk voorbij zweven, heb ik het idee dat het meer staart dan haai is.

Terwijl we rustig op onze knieën zitten, komen de haaien steeds dichterbij. Soms zwemmen ze recht op je af om vlak voor je een bocht te maken en weer in de diepte te verdwijnen. Omdat we op 30 meter diepte zitten, moeten we zowel ons luchtverbruik als onze geen-decompressie-limiet in de gaten houden. Qua luchtverbruik zitten we prima, andere duikers zien we soms al snel door een gids naar boven begeleid worden. Het wordt langzaamaan rustiger en terwijl de meeste duikers al verdwenen zijn, komen de haaien af en aan gezwommen. Vanwege het beperkte licht en de diepte kunnen we niet ver zien en lijken de haaien uit het niets te verschijnen. Wat een bijzondere ontmoetingen!

Ook voor ons wordt het tijd om op te stijgen. Langzaam zwemmen we langs het rif naar boven – de zon tegemoet. Het wordt tijd voor een echt ontbijt! En het mooie is, daarna hebben de hele dag nog voor ons om te duiken!

Malapascua algemeen

Malapascua is een klein eiland ten noorden van Cebu in de Filipijnen. Er is geen autoverkeer en het strand is de hoofdstraat.

Om er te komen vlieg je van Amsterdam naar Cebu – met een tussenstop in bijvoorbeeld Hong Kong of Singapore. Vanaf het vliegveld op Cebu is het 3 uur met de auto naar het havenplaatsje Maya op het noordelijkste puntje van dit eiland. Dan is het nog 40 minuten met de boot naar Malapascua, waar je voor het duikcentrum of de accommodatie wordt afgezet.

De munteenheid is de Filipijnse peso. Op Malapascua is geen geldautomaat. Je kunt bij de accommodatie en duikschool betalen met een creditcard. Neem verder contant geld mee vanaf Cebu.
Op het eiland zijn verschillende restaurantjes en bars, allemaal aan het strand. Goed eten en drinken is makkelijk verkrijgbaar.

Het hoogseizoen loopt van november tot en met mei. Van november tot eind maart is er meer wind dan de rest van het jaar, terwijl april en mei de warmste maanden zijn.

Duiken

Het duiken rond Malapascua kenmerkt zich door de grote diversiteit. Natuurlijk de voshaaien op Monad Shoal, maar ook ontzettend veel macroleven zoals naaktslakken, zeepaardjes, hengelaarsvissen, mandarijnvisjes en allerlei kleine critters. De Dona Marilyn biedt mogelijkheden voor een wrakduik.

Je kunt bij Malapascua zowel diep als minder diep duiken. Veel duikplaatsen liggen op nog geen 15 minuten varen. Andere duikplaatsen zoals Gato Island zijn 45 minuten varen.

Frank en Marloes doken met Devocean Divers Malapascua. Hier kun je dagelijks als je wilt 4 duiken maken. Omdat Devocean Divers met meerdere boten vaart, heb je op een en hetzelfde tijdstip vaak keuze uit verschillende duikplaatsen. De eerste duiken vinden plaats bij zonsopgang, de laatste als het weer donker is.

Het Hippocampus  Beach Resort en de Devocean Divers liggen naast elkaar. Vanuit je huisje kun je direct naar het duikcentrum of het terras op het strand. Het Hippocampus Resort heeft drie verschillende soorten kamers in verschillende prijsklassen.

Met dank aan:
Hippocampus Beach Resort
Devocean Divers

Tekst: Marloes Otten
Foto’s: Gery Beeckmans en Marloes Otten

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief