Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Hoge snelheid in de half pipe

Een duik op het randje bij Mafia Island. Om precies te zijn op het randje van de baai en de grote boze buitenwereld van de oceaan. We maken een duik in de Kinasi Pass, de ingang van de baai.

De briefing is uitgebreider dan normaal, want het is van belang dat we een route volgen en allemaal bij elkaar blijven en hetzelfde doen. Omdat de Kinasi Pass de ingang van de baai is, kan het hier flink stromen. Rechts van ons bevindt zich Fishermans Island (dat officieel Juani Island heet), links steekt een hoge rotswand boven het water uit. Daar tussenin ligt de Kinasi Pass: een passage in de vorm van een half pipe zoals je die misschien wel kent van het snowboarden. De Kinasi Pass is een ravijn van enkele tientallen meters breed met aan weerskanten steile rotswanden. Zowel de bodem als de rotswanden zijn door het water uitgeslepen tot afgeronde vormen. Het water dat de baai in of uit gaat, wordt door deze half pipe geperst. En wij staan op het punt om met duikuitrusting aan wat snowboardtrucs te doen in deze half pipe.

Chicken Rock

Maar zo ver is het nog niet. Eerst moeten we allemaal tegelijk het water in en direct de boot vastgrijpen zodat de stroming ons niet uit elkaar drijft. Als we allemaal aan de voorkant van de boot zijn, dalen we af. We zwemmen rustig zijwaarts met de stroming mee op weg naar onze eerste bestemming, de Chicken Rock. Deze rotsformatie markeert de ingang van de Kinasi Pass en is goed herkenbaar aan zijn vorm – het is net een liggende kip. Goed, we hebben er wat fantasie voor nodig, maar inderdaad ligt er een enorme kip van 15 meter hoog een dutje te doen onder water. We zwemmen links langs het enorme kuiken en bedenken net dat de stroming best meevalt als deze in sterkte toeneemt. We hebben de ingang van de Kinasi Pass bereikt: enjoy the ride!

In de luwte

De stroming is inderdaad te sterk om tegen in te zwemmen, maar hij voert ons wel op een mooie snelheid mee langs de rifwanden. Soms kunnen we even pauzeren door rustig tegen de stroming in te zwemmen, waardoor we vrijwel stil op de plek hangen, maar dat is steeds maar van korte duur. We zijn niet de enigen die genieten van de stroming. Vooraf is ons al verteld dat dit de plek voor grote vissen is. De stroming voert voedsel aan en de grote vissen wachten geduldig tot er een lekker hapje voorbijkomt. In tegenstelling tot ons zwemmen zij met gemak tegen de stroming in en weten ze precies waar ze moeten zijn om in de luwte een pauze te nemen.

Een schooltje doktersvissen hangt relaxt in een opening in de rifwand als we voorbij drijven. We passeren verschillende vissen -groter dan in de baai- en dan zien we onder ons op de bodem ineens een enorm tapijt liggen. In de baai zagen we al verschillende soorten roggen, vooral torpedo- en stekelroggen, maar nog niet eerder zo’n enorm exemplaar. Toch dalen we niet af naar de bodem van de half pipe af te dalen om het monster te bekijken, we vervolgens onze weg langs de wand op 15 meter diepte.

De schoonheidssalon

In een inham van de rifwand ligt een grote tandbaars te genieten van zijn poetsbeurt. De vis ligt heerlijk in de luwte en ook wij kunnen hier zelf even stil hangen om de schoonheidssalon te bekijken. Kleine poetsvisjes zwemmen de bek en kieuwen van de tandbaars in en uit om het dier te ontdoen van parasieten. De grote vis laat de behandeling ontspannen over zich heen komen en heeft er ook geen probleem mee dat wij toekijken. Sterker nog, terwijl ik foto’s maak, maakt hij enkele langzame bewegingen met zijn staart en zwemt recht op me af. Vlak voor mijn camera hangt hij opeens stil. Dan snap ik wat hij doet: hij controleert in de spiegelende domepoort van mijn camera of de poetsvisjes hun werk wel goed gedaan hebben. Voor de zekerheid zwemt hij ook naar mijn buddy en laat hij haar een volledige controle uitvoeren. Als wij onze goedkeuring gegeven hebben, zwemt hij terug naar zijn plekje uit de stroming achter het rotsblok. De poetsvisjes hebben de test doorstaan en mogen verdergaan met de behandeling.

Tegenwind

De half pipe wordt wijder als we dichter bij open zee komen, de stroming neemt af. Dat geeft ons meer tijd om ook de kleinere dingen op het rif te bekijken. Een bladvis doet net of hij echt een blaadje is en een naaktslak probeert een hoekje van het koraal om te gaan, maar de stroming zorgt voor een serieus tegenwindkapsel.

Ineens zijn we uit de half pipe en hangen we in blauw water. Terwijl ik nog even achterom kijk naar de Kinasi Pass, gebaren mijn buddy’s druk dat ik wel moet opletten. Een grote school barracuda’s cirkelt rustig om ons heen. Precies waar ze horen te zijn volgens de briefing: aan het einde van de pass. Maar dat was ik even vergeten, ik was nog onder de indruk van de half pipe zelf. En van het feit dat ik zonder blessures uit de halfpipe gekomen ben. Dat is me op een snowboard nog nooit gelukt…

Praktische info

Frank en Marloes doken met Mafia Island Diving. Hier kun je dagelijks als je wilt 3 of 4 duiken maken, afhankelijk van het tij. Omdat Mafia Island Diving met meerdere boten vaart, heb je op een en hetzelfde tijdstip vaak keuze uit verschillende duikplaatsen. De starttijd van de (dubbele) bootduiken wordt bepaald door het tij en dat kan variëren van 6 uur tot 11 uur in de ochtend. Tijdens het oppervlakte-interval is er vers fruit, kokos, koffie, thee en water beschikbaar.

Mafia Island Diving ligt aan het strand bij Mafia Island Lodge in Utende, direct aan de Chole Bay. De Lodge heeft 30 kamers, allemaal met eigen veranda aan de tuin, een restaurant en lounge area met wifi.

Klik hier voor meer info over de reis en het duiken.

Met dank aan WildWater Diving Holidays, Mafia Island Lodge en Mafia Island Diving.

1 reactie

  1. Ziet er leuk uit. Kan je deze bestemming ook combineren met een safari?

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief