Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Maak je zichtbaar!

Voor wie nog twijfelt of een duikvlag in het water en een boei belangrijk zijn… ja, blijkt alweer pijnlijk uit een naar ongeval in Spanje.

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden… zorg dat je zichtbaar bent voor andere gebruikers van het water. Dat bewijst het ongeval met twee duikers bij Mallorca afgelopen week.  Zij werden overvaren door een motorboot en verloren respectievelijk een arm en een been. De schipper van de motorboot had de beide duikers niet opgemerkt. De twee doken in een zone waar ook bootverkeer toegestaan is, hadden geen boei bij zich en de duikvlag was niet gehesen.

En denk niet, dat kan alleen maar in het buitenland voorkomen. Nee, ook op water in eigen land met scheepvaartverkeer kan het je gebeuren. Het zal niet de eerste keer zijn dat de pleziervaart een afgezet duikgebied negeert en vrolijk er doorheen vaart of dat duikers buiten het duikgebied in de vaarzone hun hoofd boven water steken. En geloof ons, met de schroef van een boot wil jij niet in aanraking komen.

Dus:

  • Zorg dat andere gebruikers van het water duidelijk is dat er duikers in het water liggen – de duikvlag!
  • Kom zo dicht mogelijk bij de boot of kant boven (minimaal binnen 50 meter van de vlag volgens de richtlijnen van DAN).
  • Moet je onverhoopt op een andere plek opstijgen, laat een boei op.
  • Kijk tijdens de opstijging wat er om je heen en boven je gebeurt.

Meer weten? Ga naar de website van DAN Europe.

Ook interessant: Duikers en scheepvaart – de regels

1 reactie

  1. Avatar

    Vorige zomer nog in Vinkeveen meegemaakt. Bootduik, we kwamen zo’n 50 meter van de boot dichtbij de kant boven. Een of andere sufferd met een opblaasboot tufte vrolijk door het afgezetten gebied heen. Ondanks de duikvlag. En nee, ik had geen boei. Je schrikt wel.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief