Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Luc Rooman – Open Nederlands Kampioen 2011

Hard werken en een goede voorbereiding worden beloond! Dat heeft Luc Rooman als winnaar van het Open Nederlands Kampioenschap 2011 laten zien. DuikeninBeeld sprak met hem.

De Belg Luc Rooman is zelfstandig frituuruitbater en duikt sinds 1999. In 2002 heeft hij de onderwaterfotografie ontdekt. Inmiddels is deze hobby uitgegroeid tot een ware passie. Na het volgen van verschillende NELOS-cursussen onderwaterfotografie is Luc nu 3* onderwaterfotograaf, wat binnen de NELOS het hoogste breveteringsniveau is. Door zijn deelname aan wedstrijden laat Luc zien wat hij allemaal in huis heeft.

Sinds september mag Luc zich Open Nederlands Kampioen 2011 noemen. Wij spraken met Luc over zijn deelname aan het Open Nederlands Kampioenschap.

ONK_Overall_1e_Luc_Rooman_-_5  LucRooman_ONK2011_goud

 

Doe je vaker mee aan fotowedstrijden en heb je al meer gewonnen?
Ik doe meermaals per jaar mee aan verschillende wedstrijden, vooral in het buitenland. Het is leuk dat ik ook prijzen haal – kijk maar eens op mijn website. Meestal behaal ik de beste resultaten met foto’s uit de Oosterschelde.

Belgen lijken een stuk fanatieker in het deelnemen aan wedstrijden dan Nederlanders. Heb jij dat gevoel ook?
Ik zou niet zeggen dat Belgen fanatieker zijn, ik heb eerder het gevoel dat Nederlanders vlugger tevreden zijn over hun foto’s dan de Belgen, die naar mijn mening veel kritischer zijn.

Wat is voor jou het leukste aan deelnemen aan wedstrijden als het ONK?
De uitdaging van het nemen van goede foto”s en nadien de eer die je te beurt valt na het behalen van goede resultaten. Het is als onderwaterfotograaf ook altijd leuk om bekende gezichten tegen te komen op de wedstrijddagen en de ervaring van de afgelopen wedstrijddagen nadien te delen.

ONK_Overall_1e_Luc_Rooman_-_4

 

 

Kun je wat vertellen over de voorbereiding en je werkwijze tijdens de wedstrijd?
Ik maak op voorhand een planning welke duikstekken ik ga aandoen, door de  weken voor de wedstrijd op verkenning te gaan. Goede zichtbaarheid is nooit een zekerheid in de Oosterschelde. Ik wil weten wat ik waar kan vinden, en ga plaatsen uitzoeken waar de kans op zweefvuil minder aanwezig is. Ik duik dan bijvoorbeeld in de Grevelingen in plaats van in de Oosterschelde. Tijdens de wedstrijd heb ik doelbewust naar mijn onderwerpen gedoken. Bijvoorbeeld op de eerste wedstrijddag in mei voor groothoek zonder model naar sepia’s. Voor macro een frambozenslakje, die veelvuldig aanwezig waren bij Den Osse, en voor het visportret had ik een gelukstreffer. Bij de tweede wedstrijddag in juni ging ik ervan uit dat het doorgaans helderder zicht is. Voor groothoek met model dook ik tussen de mosselcultuur. voor het thema rood koos ik voor een mossel die ik met snoot rood belicht heb. Ik heb nog een tweede visportret geprobeerd met een grondel met eieren die ik wist zitten,  maar jammer genoeg had ik te veel stof in de foto.

Over welke opname voor de wedstrijd ben je zelf het meest tevreden?
Groothoek met model daar ik overwegend een macrofotograaf ben.

ONK_Overall_1e_Luc_Rooman_-_3

 

Maak je door het jaar heen veel duiken in Zeeland? Wat zijn je favoriete fotostekken?
Gedurende het jaar ga ik meestal dinsdag (3 duiken) en donderdag (2 duiken) naar Zeeland. Ik heb geen favoriete duikstekken. Ik ga doelbewust naar de onderwerpen op zoek die ik wil fotograferen, ongeacht de duikstek.

Je bent een fotograaf die veel aandacht voor nieuwe technieken lijkt te hebben.
Mijn interesse gaat vooral uit naar de snoot waar je naar mijn mening geweldige resultaten mee kunt behalen. Is volgens mij ook een blijver in de onderwaterfotografie. Als je naar buitenlandse wedstrijden kijkt, zie je snoot foto’s vaak opduiken. Probeer ook wel andere technieken uit maar dit is eerder sporadisch. Ik houd wel van nieuwe uitdagingen, soms met wisselende resultaten.

Heb je favoriete fotostekken buiten Nederland?
In Belgïe is dat domein Muisbroek. Naar mijn mening één van de mooiste zoetwaterputten in Belgïe, met een zeer weelderige plantengroei en een mooi visbestand. Buiten België en Nederland vind ik Lembeh (Indonesië) zeer fascinerend. Daar mijn fotografie voor 95% uit macro bestaat, is dit voor iedere macrofotograaf een paradijs.

ONK_Overall_1e_Luc_Rooman_-_2

 

Wat voor apparatuur heb je gebruikt tijdens het ONK?
Mijn apparatuur voor het ONK bestond uit een Nikon D300s in een Sealux onderwaterhuis, 2x Subtronic flitser. De gebruikte lenzen: 60mm macro, converter 2x  en de 10,5mm fisheye.

Was het voor het resultaat belangrijk dat je juist deze apparatuur hebt gebruikt?
Nee, helemaal niet, het is tenslotte de fotograaf die zijn toestel bedient en die het moet waarmaken. Ik heb al schitterende resultaten gezien met veel goedkopere fototoestellen. Kijk maar naar de Olympus Pen, waar mooie resultaten mee behaald worden.
Welke foto heb je nog niet gemaakt, maar zou je nog wel eens willen maken?
De witte mensenhaai is mijn grote droom.

Ga je de titel volgend jaar verdedigen?
Ik denk het wel, maar ik besef ook dat dit een aartsmoeilijke opgave zal zijn. Alle ogen zullen waarschijnlijk op mij gericht zijn en zo eenvoudig is het niet om onder druk goed te presteren. Als de druk alsmaar groter wordt, neemt de kans dat je alleen maar kan verliezen, ook toe.

Mag je nu voor België uitkomen op het wereldkampioenschap op Cuba?
Nee, die puntenkenning wordt in Belgïe berekend over meerdere wedstrijden en daarvoor is de prestatie in het Open Nederlands Kampioenschap niet van belang.

Tot slot, welke tip heb je voor de deelnemers voor komend jaar?ikke_zelf
Mijn tip: tref een goede voorbereiding. Wees geduldig bij het nemen van de foto’s en kies welke categorieën je wil fotograferen op de twee wedstrijddagen. Bekijk de biologische onderwaterkalender eens en dan weet je wat je kunt aantreffen die periode.

Foto’s Luc Rooman

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief