Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

Live beelden van een krabbenmoeder

Na 15 jaar duiken uit je dak gaan omdat je een strandkrab ziet? Het kan als je maar beseft wat er gebeurt.

Tijdens het inspecteren van de sepiastokken en natuurlijk met enige hoop op inktvissen doen we al ruim een uur ons rondje onder water in Zeeland. We volgen een fuik die op nog geen meter van onze stokken ligt en zien de ene na de andere strandkrab in de fuik. Geen inktvis, geen kreeft, geen vis, alleen krab.

Mijn oog valt op een strandkrab boven op de fuikwand. Weer een krab met krabbenzakje (een parasiet) is mijn eerste gedacht. De krab heeft het abdomen (achterlijf) helemaal naar achter staan. Vervolgens zie ik dat het een vrouwtje is aan het brede abdomen en zie ik beweging die ik niet verwacht. Dit is niet zomaar een vrouwelijke strandkrab. Deze dame is bezig om haar nageslacht te stimuleren om uit te zwemmen. Met haar achterpoten strijkt ze over haar pleopoden (aanhangsels aan het achterlijf) die vol hangen met eitjes die uitkomen.

De larven die uitkomen vinden mijn lamp erg aantrekkelijk, maar een aantal blijft bij moeder hangen. Heel klein maar nog net met het blote oog te zien. Voordat de krab zich op de bodem laat vallen maakt ik een paar film- en foto-opnamen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief