Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Advertorial

Licht onder water met Subea

Decathlon heeft ook in de Nederlandse winkels een eigen duiklijn – Subea. De duikproducten, waaronder twee duiklampen, zijn speciaal bedoeld voor gebruik in Nederlands water. Maar is dat ook zo?


Sinds het voorjaar van 2018 vind je in de sportwinkels van Decathlon in Amsterdam, Best, Arnhem en Breda ook een assortiment duikproducten, die stuk voor stuk binnen Decathlon zijn ontwikkeld en geproduceerd. Met als uitgangspunt de aloude missie van de winkelketen: sport toegankelijk maken voor iedereen. En dus zijn de duikartikelen ook aantrekkelijk geprijsd.

Maar doen de duikartikelen ook wat Decathlon belooft? Rob van der Kuyl nam de twee duiklampen van de Subea-lijn mee de Vinkeveense Plassen in.

De SCD Spot 100 

Om met het goede nieuws in huis te vallen, de SCD Spot 100 geeft geen 100 lumen (zoals de naam doet vermoeden), maar 150 lumen. De duiklamp met één led kan in maar liefst drie standen gebruikt worden. Met een druk op de enige knop loop je door de diverse standen: vol vermogen (150 lumen), 1/3 vermogen (50 lumen) en de SOS stand. De duiklamp is waterdicht tot 100 meter en het batterijcompartiment wordt afgedicht met een heel brede o-ring. In het midden van de lamp zit een groen-/geelachtige ring zodat de lamp onder water beter opvalt als hij aan je uitrusting hangt of als je hem per ongeluk boven een donkere bodem laat vallen. Aan het uiteinde van de lamp naast de schakelaar zit een oog voor een polskoord of andere bevestiging. Testduiker Rob heeft één brandende vraag: «Is de Subea SCD Spot 100 een volwaardige duiklamp of is hij gezien het formaat, de lichtopbrengst en de accu meer geschikt als back-uplamp?»

Subea 800 duiklamp

De Subea 800 duiklamp is een oplaadbare handduiklamp met een magneetschakelaar. De lamp heeft 3 leds, die maximaal 800 lumen kunnen leveren. Ook deze lamp is in drie standen te gebruiken (vol vermogen, half vermogen en SOS). Op vol vermogen kan hij het 2 uur uithouden, maar na 1,5 uur schakelt hij na een brandtijd van 1,5 uur terug naar 200 lumen zodat je nog eens een half uur licht hebt. Op half vermogen (400 lumen) gebeurt hetzelfde na 3 uur – ook dan heb je met 120 lumen nog een half uur licht.
Het mooie van deze handlamp is dat je de bundel kan stellen door aan de kop te draaien. Afhankelijk van de hoeveelheid zweefvuil in het water kan je kiezen voor een brede straal of een hele smalle. Ook deze lamp is waterdicht tot 100 meter en is voorzien van de groen/geelachtige band in het midden.

De accu heeft een snellader die geleverd wordt met extra adapters voor Engelse en Amerikaanse stopcontacten. Een lampje op de lader geeft aan de accu geladen wordt of vol is. Als je de lamp wilt opladen, draai je het accudeel los: je ziet dan de -netjes met een dopje afgedekte- poort voor de laadplug. Ook zie je nu goed hoe breed de o-ring, bijna een o-band, is.

     

Licht onder water

Testduiker Rob gaat met beide lampen het Vinkeveense zoete water in. De SCD Spot 100 heeft een geruwde greep. Rob merkt op: «Dit werkt erg goed met handschoenen aan. Geen kans om de lamp uit je handen te laten glippen vanwege een te gladde greep.» Het polskoordje heeft een klein nadeel: de borging is te klein voor wie met dikke handschoenen aan duikt – verstellen gaat lastig.

De SCD Spot 100 geeft meer dan genoeg licht om de instrumenten of computer af te lezen. «Perfect als back-uplamp,» vindt Rob. Qua formaat past hij ook mooi in de zak van een jacket. «Als volwaardige duiklamp zou ik hem in Nederland niet gebruiken. De brandduur is prima, maar de straal reikt niet ver genoeg en ook de lichtopbrengst is niet voldoende voor het Nederlandse water.» Het is een goed alternatief voor een nachtduik in helder tropisch water en voor Nederlands water een prachtige back-uplamp.

De Subea 800 ligt lekker in de hand, de lamp is niet te zwaar en ook qua balans is het prima voor elkaar. De mogelijkheid om de bundel aan te passen is zeker voor het Nederlandse water een pluspunt. «Je kan van het ene op het andere moment te maken krijgen met stofwolken of zweefvuil en dan is het aanpassen van de lichtbundel een uitkomst!» Over de lichtopbrengst is Rob zeer te spreken: «De lamp doet niet onder voor een vergelijkbare lamp van een gerenommeerd merk. Ik zag bij 100% vermogen geen verschil.» De lichtopbrengst is dus meer dan voldoende voor het Nederlandse water en ook de brandduur is voor de gemiddelde duiker in Nederlands water prima. «Twee duiken van een uur is goed haalbaar.»

Conclusie

Testduiker Rob is van mening dat Decathlon met de Subea lampen een goede back-uplamp (SCD Spot 100) en een volwaardige lamp (Subea 800) voor het Nederlandse water heeft geïntroduceerd.

De Subea duiklijn van Decathlon, die naast de geteste lampen ook bestaat uit een natpak, semi-droogpak, handschoenen, schoentjes, trimjacket en vele accessoires, is online verkrijgbaar op www.decathlon.nl en in de winkels in Amsterdam, Best, Arnhem en Breda. In deze vier vestigingen helpen de verkopers die zelf duiken én de producten goed kennen, je graag. Kom eens langs!

Klik hier voor de Subea duiklijn

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief