Let the games begin! | WK Onderwaterfoto en -film 2024
Van 7 tot en met 12 oktober is Albanië het toneel van het WK Onderwaterfotografie en -film. Met ook Nederland en België – beide landen hebben drie veelbelovende teams afgevaardigd.
Albanië, denk je? Is dat een duikbestemming? Wat kun je er aan duiken en onderwaterleven verwachten? Ook de deelnemers aan het WK 2024 vragen het zich af… het is een reis naar het onbekende. Fotograaf Danny Van Belle die voor België meedoet, heeft geprobeerd zich voor te bereiden: “Praktisch onmogelijk. Zeker nu ook de locatie nog van Vlora naar Saranda is veranderd.” Zijn Belgische collega-fotograaf Thomas Van Puymbroeck heeft uren op internet gezocht naar informatie en zich aan de hand van filmpjes een beeld gevormd, net als regerend Nederlands kampioen Marco Reijnen: “Mijn verwachtingen liggen niet al te hoog, het kan alleen nog maar meevallen.” Geen wonder dat de deelnemers al ruim voor aanvang naar Albanië zijn afgereisd, om ter plekke een plan van aanpak te maken.
De teams van Nederland en België
Team NL
Film: Jos van Zijl en Dennis Buitelaar
Foto: Marco Reijnen en Paul van Erp
Foto: Henny Blokvoort en Paul Koetsier-Jeursen
Team B
Film: Gery Beeckmans
Foto: Thomas Van Puymbroeck en Tim Steensens
Foto: Danny Van Belle en Cathy Grimonpont
Saranda ligt aan de Ionische Zee, net boven de grens met Griekenland en schuin tegenover het eiland Korfoe. Het is een populaire badplaats en op de website van de plaatselijke duikschool lezen we dat er wrakken liggen en ook zijn afgezonken door de Albanese overheid, dat er onder water prachtige rotsformaties zijn, dat het zicht minimaal 15 meter is en dat elke duik uniek is.
Sidekick
Alle deelnemers hebben tijdens de wedstrijd hun eigen assistent mee. Behalve filmer Gery Beeckmans, die het door omstandigheden ook dit WK zonder assistent moet stellen. Hij krijgt een ‘waakhond’ van de organisatie mee die alles onder water in de gaten houdt, maar niet mag assisteren. “Het wordt dus eigenlijk ‘solo’, maar dat geeft me alle tijd om bij mijn onderwerpen te blijven en te filmen.”
Fotograaf Henny Blokvoort is erg blij met zijn assistent Paul Koetsier-Jeursen: “Het is erg handig dat hij dezelfde camera heeft en er eigenlijk nog beter mee uit de voeten kan dan ik. We kunnen dan ook gericht overleggen.” Ook Dennis Buitelaar, de assistent van filmer Jos van Zijl (Team NL), heeft een duidelijke taak. “Hij is een meester in zoeken en vinden wat ik wil filmen,” aldus Jos.
Wat gaat er gebeuren?
Op maandag moeten de deelnemers zich officieel registreren, lopen ze mee in de parade voorafgaand aan de openingsceremonie. ’s Avonds is de Technical Meeting.
Dinsdag is de officiële oefendag. De dag verloopt exact zoals ook de wedstrijddagen zullen verlopen.
Op woensdag en donderdag is het voor het ‘echie’, dit zijn de officiële wedstrijddagen. De deelnemers duiken afwisselend op de vier vastgestelde duiklocaties. Donderdagavond moeten de fotografen hun foto’s selecteren en inleveren. De filmers monteren hun film.
Op vrijdag zijn de deelnemers vrij, maar moet de jury aan de slag en op zaterdag om 16 uur (lokale tijd) is de prijsuitreiking.
Ook dit WK had weer een verrassing in petto. Er is een nieuw onderdeel: smart device. Henny zag het een week voor vertrek en heeft nog snel een complete set kunnen regelen. “Gelukkig heeft Paul vanuit zijn werk veel ervaring met smartphones. Kan hij alle voorinstellingen doen en hoef ik alleen maar op het knopje te drukken,” vertelt Henny met een vette knipoog.
Blog
Wil jij het WK volgen? Marjo, de echtgenote van fotograaf Henny Blokvoort, zal een dagboek bijhouden. Wil je weten wat er van dag tot dag gebeurt, klik dan hier (en vervolgens op de desbetreffende dag).
1 reactie
Redactie DuikeninBeeld
Succes allemaal!