Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Leren rubriceren – Hoe sla je foto’s op?

Hoeveel (onderwater)foto’s maak jij op een duikdag, in een vakantie of in een heel jaar? Sla jij ze zo op dat je ze makkelijk terugvindt? Dan hoor je bij een minderheid! Ron Offermans heeft speciaal een cursus Rubriceren samengesteld. René Weterings ging erheen om te leren rubriceren.

Je herkent het misschien wel. Je zoekt naar die ene foto van dat ene dier, maar ja…waar en wanneer heb je die foto gemaakt? En belangrijker nog, waar heb je die foto dan opgeslagen? Ik weet zeker dat veel (onderwater)fotografen zich deze vragen regelmatig stellen en zich vervolgens suf zoeken. Ik ook met enige regelmaat. Al vind ik zelf dat ik eigenlijk al een goede basis heb in mijn archief van jarenlange fotoduikjes in binnen- en buitenland. Veel zoekacties voer ik nog steeds uit op basis van mijn geheugen, het is voor mij nog wel redelijk behapbaar. Toch ben ik blij als ik hoor dat Ron Offermans een cursus in elkaar gezet heeft met als enige thema het rubriceren van foto’s.

Mijn eigen manier

Ron heeft mij al meerdere malen gewezen op het nut, en misschien ook wel de noodzaak, om in Adobe Lightroom (verder: LR) een goede database op te zetten met zoektermen voor foto’s.

Dat heb ik tot op de dag van vandaag afgehouden, want mijn eerste ervaringen met LR, een heel aantal jaren geleden, waren niet goed. Ik begreep het programma niet goed en ik wilde gewoon simpelweg mijn ruwe bestanden kunnen bewerken en verder niks, dat deed ik al jaren met tevredenheid in Adobe Photoshop (via CameraRaw). Ik sla mijn onderwaterfoto’s op in een map van het lopende jaar en maak daarin mapjes met de meest belangrijke info, namelijk: datum (jaar/maand/dag), nummer van de duik en de duikplaats. Onderwaterfoto’s van vakanties in dat jaar zet ik in een aparte map van die vakantie, de rest is dan in Nederland. Ik zoek na een duik, of na een duikvakantie, de foto’s uit en bewaar alleen wat ik goed genoeg vind of waar ik ooit misschien nog eens wat mee kan.

Dit is uiteraard de basis, want bijna alle fotografen hebben moeite met het goed uitzoeken van hun foto’s merk ik wel, we bewaren echt veel te veel. Niemand zit te wachten op twintig nagenoeg dezelfde foto’s van dat ene visje. De uitgezochte en bewerkte foto’s sla ik daarna op in een lage resolutie met mijn logo en die zet ik in mapjes op jaar in mijn Dropbox account (maar kan ook in OneDrive, Google Drive of iets vergelijkbaars). Zo heb ik overal en altijd mijn beste foto’s tot mijn beschikking, mocht iemand eens ergens om vragen. Maar dat is ook mijn bron waar ik wekelijks mijn posts op mijn socialemediakanalen van maak.

Prima systeem vind ik zelf. Toch ben ik inmiddels op het punt dat Ron mij overtuigd heeft – het kan nog beter, ook als dat betekent dat ik LR moet gaan gebruiken. Ik ga dan ook met goede zin naar zijn studio voor de cursus.

We worden hartelijk ontvangen met wat te drinken en als iedereen aanwezig is, nemen we plaats in zijn studio en installeren we onze computers. Ron begint aan een passievol betoog. Eerst bekijken we de zoekmogelijkheden in LR en trots laat hij zien hoe hij alles kan vinden in zijn eigen archief. Het voelt eerst als een wat vreemde start, maar ik besef al snel dat dit juist goed is. Beginnen met het eindresultaat overtuigt me meteen om goed op te letten en motiveert me om er zelf mee aan de slag te gaan tijdens de cursus.

— Met de trefwoordenlijst in mijn eigen LR voel ik me onoverwinnelijk. —

De betere manier

Ron raakt alle belangrijke onderwerpen aan zoals Exif-gegevens, mogelijke zoekfuncties, voor mij wel goed om te horen. Ook de basis van LR, het aanmaken van een bibliotheek wordt nog even herhaald. Zo is mijn onbekendheid met LR eigenlijk vrij snel geen belemmering meer, ik begrijp de uitleg en kan zelf aan de slag, ook al is het vandaag alleen testje. Ondertussen gaat Ron onverstoorbaar verder met zijn verhaal en helpt hij ons met het importeren van de trefwoordenlijst, het ‘goud’ van deze cursus. Met deze lijst juist in mijn eigen LR voel ik me onoverwinnelijk, ik kan eindelijk aan de slag. Het begint nu echt te kriebelen. De wetenschap dat Ron nog een naslagwerk levert na de cursus, is een hele geruststelling. We krijgen zo veel informatie!

Door Rons uitleg over het aanmaken, bewerken, en toepassen van de trefwoordenlijst kom ik zelf tot het besef dat ik dit jaren eerder had moeten doen…haha. Als laatste behandelt Ron nog wat details over het werken met voorinstellingen die je bij het exporteren van je bestanden kunt gebruiken. Na een aantal uren ben ik volledig op de hoogte en kan ik thuis echt aan de slag.

Zoals een van mijn medecursisten al zei “ik denk dat ik na deze cursus dan ook niet klaar ben, maar dat het feitelijke werk pas begint”. Beseffende dat het me nog een hoop werk zal zijn om alles goed te rubriceren, ga ik binnenkort zeker een begin maken met een deel van mijn werk. Je moet immers ergens starten!

Ik kan niet anders dan concluderen dat deze cursus is een echte aanrader voor (onderwater)fotografen die hun werk beter willen beheren.

Wil jij ook leren rubriceren?

Dat kan! Ron Offermans geeft de cursus bij voldoende animo. Sowieso staan er al cursussen gepland op 27 mei en 9 september 2023. Klik hier voor meer informatie over de cursus Rubriceren of neem contact met Ron op via e-mail: ron.offermans@wxs.nl

Mijn doel van deze cursus was om van de puinhoop een structuur te maken, daar kan ik nu mee aan de slag.

Medecursist Mieke

Wat vinden de andere deelnemers van deze nieuwe cursus?

Alle deelnemers aan de cursus hadden hun eigen reden om mee te doen. Hoe kijken zij nu naar het rrubriceren van hun duikfoto’s? Zijn ze na de cursus een stap verder gekomen? René vroeg het hun na afloop.

Mieke Noordanus:
“Mijn doel van deze cursus was om van de puinhoop een structuur te maken, daar kan ik nu mee aan de slag. Het feit dat ik net een nieuwe camera heb, zie ik als een dubbele nieuwe start”

Wim Tijsterman:
“Ik wilde voornamelijk kijken of ik al goed bezig was met LR. Ik heb veel aan de cursus gehad en kan er nu beter mee aan de slag en het verder uitbouwen.”

Sandra Boerlage:
“Het is bij mij soms een wirwar, maar het is nu een stuk duidelijker geworden wat ik met LR kan.”

Edwin van de Sande:
“Ik denk dat ik na deze cursus dan ook niet klaar ben, maar dat het feitelijke werk pas begint.”

Bas van der Sanden:
“Deze cursus geeft me veel mogelijkheden voor efficiëntie in mijn foto’s. Ik kan gemakkelijker onderscheid gaan maken tussen een ‘mooie’ of een ‘biologische’ foto.”

Anne Lamers:
“Deze cursus heeft me doen inzien dat het anders moet, ik voel me in positieve zin gedwongen om er nu echt eens aan te beginnen.”

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief