Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Leon Porankiewicz – Aware project Thorn

Datum 2 mei 2014
Locatie Grote Hegge Thorn
 

P3290010-001Ongeveer een jaar geleden organiseerde ons duikteam een PADI wrakduikcursus bij het wrak van Thorn. Ons viel toen al op, dat er vrij weinig vis bij het wrak zat. In het wrak zat paling en kleine baarsjes, maar buiten het grote wrak zwom slechts een enkele snoekbaars. Bij een van de cursus-opdrachten werd er een lijn gelegd tussen het grote wrak en een klein wrakje (ongeveer 40m er vandaan). De dag erna troffen we diverse haakjes van vissers aan, die daar klaarblijkelijk ’s nachts hadden gevist en in de lijn vast waren geraakt. Daarop werd besloten om de lijn te laten liggen.
In de loop van 2013 werd er diverse keren gedoken en vonden we aan de lijn steeds haakjes en zagen we het aantal snoekbaarzen afnemen.
Na de zomer werd er met een kleine groep leden een plannetje gemaakt om een AWARE-achtig project in Thorn te starten om de visstand te verbeteren en het (illegaal?) vissen tegen te gaan.
De eerste schetsen werden gemaakt en hadden als bijkomend voordeel dat er ook een leuke duikroute werd gecreëerd tussen beide wrakken. Daarmee werd het hele duikgebied interessanter gemaakt en kon er een soort parcours worden gezwommen waardoor niet alles en iedereen op het grote wrak bleef hangen.

In december 2013 is er een werkgroep samengesteld en werd besloten om eerst EEN kooi te maken. Een van de leden kreeg de beschikking over hekwerken die rond een bouwplaats stonden. Deze waren gegalvaniseerd en dus ideaal voor gebruik onder water. Ook werd er besloten om na de kerst 25 kerstbomen te verzamelen en op te slaan in de tuin van LACO Merenveld (het zwembad waar we op zaterdagavond trainen). Hiermee konden we de kooi inrichten voor het afzetten van kuit en het bieden van bescherming voor jonge vis.
(Alle foto’s zijn te vinden op onze FB pagina: Duikteam nederweert) Daarna ging het snel. Via een datumprikker werden de 10 werkgroep leden bij elkaar gebracht om te lassen en te snijden en was de eerste kooi in maart 2014 gereed. Via onze bevriende duikwinkel K-Dive in Stramproy kregen we hefballonnen (van 200 kg) en diverse jerrycans en andere spullen te leen. Uiteindelijk mocht een lid zijn vrachtwagen met kraan ook nog gebruiken om de kooi in het water te leggen, een uitkomst!!
Op zaterdagmorgen 29 maart verzamelden alle leden van de werkgroep zich bij het zwembad en werden de kerstbomen ingeladen en materiaal gecheckt. Daarna vertrokken we in colonne naar Thorn waar we rond 9 uur aankwamen. De zon scheen volop en het was er enorm rustig. Prima omstandigheden voor onze actie.
Na een kleine werkbespreking ging een groep de drijvers (jerrycans) op kniehoogte aan de buitenzijde van de kooi maken en de andere groep zetten de kerstbomen vast in de kooi, zodat deze overeind blijven.
Ondertussen arriveerde de kraanwagen en kon de kooi worden opgepakt. Het was even spannend of de kooi aan 10 jerrycans bleef drijven. De kraanbestuurder legde de kooi professioneel in het water en testte of deze bleef drijven. Nadat we met een paar man de kooi naar het diepe hadden getrokken bleef deze zelfstandig drijven. Het eerste succes was een feit. We moesten de kooi zelfs vastzetten met een touw omdat deze anders zou afdrijven.
Vlot kleedden zich 6 man om in duiktenue en werd nog een kleine boei aan de kooi vastgemaakt om het (bij eventueel zinken) nog terug te vinden. De duikers spraken af om de jerrycans volgens een systeem eraf te snijden, zodat de kooi gecontroleerd zou zinken. Na 6 jerrycans begon te kooi plots te zinken en a-la-Titanic te kantelen. Het ging erg snel en iedereen was op tijd uit de buurt. Vlot werd er achteraan gedoken.

Op de zinkplaats was het gelukkig maar 5m diep, maar de kooi stond hoogkant dus precies verkeerd….pfff. Onder water bleek dat er aan de kooi nog diverse cans vast zaten en daardoor bleek hij onder water hanteerbaar. Met mankracht konden we hem optillen en op zijn goede kant zetten, een strakke actie was dat!!! Met klopsignalen werd aangegeven dat we naar boven moesten om te evalueren. Op de kant had men het hele spektakel kunnen volgen en toen het teken “alles OK” werd gegeven werd er gejuicht. Na een lekker stukje Limburgse vlaai en koffie werd de zaak opnieuw besproken en bleek de kooi iets te ondiep te liggen en te dicht tegen het grote wrak. Er werd afgesproken om een lijn te leggen waarlangs de kooi moest komen te liggen. Een buddyteam ging op pad om de lijn uit te leggen en het andere team zou de kooi “oppakken” met de hefballon van 200 kg en op de goede plek neerleggen. Nadat het touw was aangebracht en de koers duidelijk was werd de hefballon voorzichtig gevuld en door 4 duikers in de juiste richting geduwd. Daarna werd hij weer afgezonken op een diepte van 7,5 meter. Doordat de bodem daar erg leemachtig was werd het zicht in een mum van tijd gereduceerd tot 0 meter. Na een korte check bij alle duikers werd de boei goed vastgemaakt en de duikers gingen weer naar boven.
Daar stonden de “kantwerkers’ klaar met de overige kerstbomen die vervolgens door buddyparen naar het grote platform naar het wrak werden gesleept. Het idee was om onder het bestaande platform een klein bosje te creeren waar eveneens vissen kuit konden schieten en bescherming konden zoeken. Daavoor werden de bomen een voor een naar onder gebracht en vastgemaakt. Tot slot werd een touw over de bodem gelegd vanaf het platform naar de kooi. Toen alles gereed was werd er nog een triomfrondje gezwommen en alle “losse” materialen opgehaald en naar de kant gebracht. De klus was geklaard.
Hoe verder?
We willen nu rustig afwachten hoe er door de vissen wordt gereageerd op deze kooi en de ‘beplanting”. Zodra duidelijk is dat het werkt willen we de volgende kooi(en) gaan maken en neerleggen, zodat we uiteindelijk een van de mooiste duikstekken van Nederland krijgen vol met vis. Vrijdag 2 mei zijn we gaan controleren en we zijn dik tevreden over het resultaat. Zie ons filmpje.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief