Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Miranda Put – Lembeh Photo Experience

Een fotocursus op Lembeh zorgt voor veel bijzondere waarnemingen en schitterende foto’s. Miranda Put doet verslag van haar ervaring van de Lembeh Photo Experience.


Datum:  24 oktober 2016
Duiklocatie: Lembeh

duikreport-call-to-action-350x85

Zaterdag 22 oktober 2016, wat gaat de wekker vroeg. O ja, we gaan de eerste duiken in Lembeh Street maken. Iedereen is lekker op tijd aan het ontbijt en vol enthousiasme want voor velen is het de 1e keer in Lembeh e/o Indonesië en wat gaan we allemaal zien. Karin doet haar wel bekende speech over wat we allemaal gaan leren de komende dagen. De reis is samengesteld door Dive & Travel, Sander Koele in samenwerking met Karin en Simon de eigenaar van N.A.D.

Het resort is 100% ingesteld op fotografen en het hun naar het zin maken. Binnen een dag hebben ze een kamertje gesloopt zodat er voldoende camera plekken waren voor alle deelnemers. Klant is hier echt koning. Per buddy paar heb je een eigen gids waarmee je zelf kan bepalen hoe diep je gaat en wat je allemaal wel en niet wilt zien.

Onze gids heet Paulus en is 1 van de langste werkende medewerker. We lichten Paulus in dat Remco een handicap heeft zodat we elkaar onderwater goed begrijpen. Iets later dan gepland door de speech van Karin vertrekken we naar de duikstekken voor de morgen duiken. Als 1ste gaan we naar Rojos en als 2e naar Bajo 3. Zodra we ondergaan herkennen we de “way of diving here” langs de kant koraal tuinen en richting de diepte her en der wat koraal en veel rubbel (het muck diving). We zijn net onder en komen al een kleine flamboyant cuttle fish tegen en deze laat zich mooi fotograferen. Verder komen we een zwarte en witte kleine frog fish tegen en natuurlijk ook al verschillende soorten naaktslakken. De middag duik gaan we naar Pante Parigi 2. We worden deze duik getrakteerd op 3 soorten octopussen te weten: bleu ringed, wonderpus en coconut. Verder zien we weer een kleine witte frog fish.

Om 5 uur geeft Karin de 1e lezing over trimmen voor onderwaterfotografen. Deze lezing komt hier erg goed van pas aangezien we veel boven zand/steen bodem duiken en we niet stof willen maken voor onze eigen foto’s maar ook niet voor de andere fotografen in de buurt. Karin daagt ons weer uit om de komende dagen te kijken of er kilo’s af kunnen. Iedereen is echt super enthousiast en er wordt veel naar elkaars foto’s gekeken en verhalen uitgewisseld over wat we gezien hebben maar ook over de nabewerking van de foto’s. Veel fotograven gebruiken het programma Lightroom dus ervaring wordt gedeeld.

Zondag 23 oktober 2016, vandaag duiken we ’s morgens op Serena Patah en Bianca (disco boot en onderwater een vuilnisbelt). Vandaag gaan Karin en Linda mee onderwater. Karin hoopt vandaag eindelijk eens aan fotograferen toe te komen want tot nu toe gaat er van alles mis en heeft ze haar draai nog niet gevonden met het onderwater gebeuren. Het voordeel van vroeg weg gaan is dat we als eerste op de duikstekken aankomen en de afspraken tussen de resorts is maximaal 16 duikers op een plek. We komen vandaag een giant frog fish tegen en Remco kan deze mooi nemen met de WWL. We zijn zeer blij met deze aanschaf dit jaar want hier wisselen de duiken zich af met super macro, macro en gewoon fotografie. Tussen de duiken door even terug naar het resort want we de flessen van Karin, Linda en hun gids waren niet mee. Aangekomen bij Bianca hebben we heerlijke muziek maar als we naar het water kijken dan is het een vuilnisbelt waarin we achterover rollen vanaf de boot. Ook onderwater komen we veel vuil tegen raar maar waar er leven vele soorten naaktslakken op van klein tot groot. Ook de mandarin fishes en frog fishes hebben geen moeite met het vuil. We zien 2 mooie grote heremietkreeften welke oranje/rood gekleurd zijn. Hun oogjes blijven toch aandoenlijk om te zien en vast te leggen.

Quote Ingrid: Onder de indruk van de coconut octopussen die de onderdelen van de vuilnisbelt gebruiken als schuilplaats. Zie hier haar foto.

Lembeh Photo Experience

Quote Daniel: Duiken in een vuilnisbelt en het nog waanzinnig gaaf vinden ook.

De middag duik gaat naar Makawidey 2 waar we volgens de gidsen rond 20 meter pygmee (zeepaardjes) tegen moeten komen. De afspraak tussen de gidsen en de fotograven is max. 5 foto’s en dan plaats maken zodat je buddy ook foto’s kan nemen. Remco heeft geluk dat ik geniet van al het moois en de nabewerking voor mijn rekening neem en kan dus iets langer ergens blijven hangen zolang er geen andere duikers in de buurt zijn. De grote fan met pygmeeën beweegt iets teveel om een scherpe foto te krijgen. Een meter lager zit nog een fan op een spons en daar zitten ook pygmeeën en deze wil wel op de foto.

Lembeh Photo Experience

Hier kan je merken dat de gidsen echt gewend zijn aan fotograven want Paulus geeft Remco goede aanwijzingen aangezien hij de diepte niet ziet tot aan de fan. ’s Avonds geeft Karin een lezing over de basis instellingen. De mensen die al verder zijn met fotograferen kunnen bij Linda terecht om hun max. 5 foto’s te bespreken. Wij ondervinden wat problemen met scherpstellen met de CMC. In Lightroom zien we dat het diafragma op 11 staat en Linda geeft aan dat deze met de CMC omhoog moet qua getal (vol minus 1 stap). Dit gaan we dus morgen uit proberen.
Maandag 24 oktober 2016, De ochtend duiken worden gemaakt op Critter hunt en Nudi falls. Op Critter hunt komen we sepia’s tegen van grote 1 cm tot een cm of 10. Gelukkig doen er een paar ook nog even bewegen met hun tentakels zodat de foto’s spectaculairder zijn dan gewoon stil hangen. Verder een Harry Crab en een kleine normale witte frog fish welke wil schuilen tegen het koraal, zo van ik ben er lekker niet.
Nudi falls is de plek met veel verschillende naaktslakken maar nu zit er in de diepte van 18 tot dieper ook een Rhinopias. De gidsen geven aan eerst daar heen te gaan en dan terug naar de 10 meter voor de normale duikstek de muur en ondergrond. Op 15 meter staat een stroming welke ons dieper wil trekken en na een minuut of 25 geven we aan naar boven te willen om van de rest te genieten. Onderweg komen we een manta shrimp tegen en een harry crab. De gids neemt ons mee naar het begin van de muur om een mooie gele frog fish te tonen. Remco neemt zijn tijd en op een gegeven moment begint de frog fish te gapen en knip hij staat op de foto. Als Remco bij ons komt laat hij het op het beeldscherm zien en ik ga uit mijn dak en zo ook de gids. We zwemmen terug naar de boot en onder boot filmen we nog een grote school glas visjes. Wat een super gave duik als na de lunch blijkt dat de foto echt gelukt is.

Lembeh Photo Experience

’s Middags gaat Remco naar Tanjung Kusu Kusu. Ik voel mij moe na de afgelopen 8 lange op diepte gemaakte duiken en besluit even bovenwater te blijven ook om de oortjes wat rust te geven. Remco ziet een paar nieuwe naaktslakken en krabben. Een klein power napje doet mij goed want daarna heb ik weer energie en zit niet meer te gapen.
De lezing van Karin gaat over het gebruik van flitsers. Na de lezing worden enkele uitrustingen aangepast zodat ze wel de flitsers goed kunnen gebruiken. Ook camera’s worden nagelopen qua instellingen. Nu afwachten of het fotograferen morgen beter gaat voor de fotograven. Tijdens het eten wordt er veel door iedereen gesproken over wat men gezien heeft en hoe ze alles beleven. Ook over hoe je bepaalde resultaten kan behalen door het anders plaatsen van de flitsers. Daniel had een opstelling gelezen in het boek van Alex Mustard en legt dit uit met behulp van tafel attributen.

Lembeh Photo ExperienceEr is een klein groepje gaan nachtduiken en ze schuiven nu ook aan tafel. Leo zegt tegen Karin dat de 1e lezing niet klopt. Karin?? Ja, je zegt niet dat je een SD kaartje in je camera moet stoppen!!!! Leo is gaan nachtduiken zonder SD kaart, jammer geen foto’s maar wel mooi gedoken dus verplicht nog een keer als hij foto’s wil hebben. Na het eten geeft Sergei, de manager, een presentatie van enkele foto’s om ons inspiratie te geven hoe je ook naar het onderwater leven kan kijken. Zeker als je ligt te wachten tot je Buddy klaar is met foto’s maken. Echt super leuk om te zien.

2 reacties

  1. Super leuk verhaal. Het is net of ik er ook weer bij ben.

    REAGEREN
  2. Wat ontzettend leuk om te lezen Miranda! Heel veel plezier nog! X Linda

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief