Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Leendert Smit – Het palenbos

Locatie Oostvvornse meer

Zeeland is favoriet bij Duikreporter Leendert. Maar langzaam aan ziet hij ook het Oostvoornsemeer veranderen. Een verrijking? Kijk en lees!

And now for something completely different: het Oostvoornse meer

Ik moet bekennen dat ik tot nu toe tegenzin heb gedoken in dit meer dat onder de rook van Europoort ligt, vlakbij Oostvoorne en Brielle. Ik heb er mijn brevetoefeningen gedaan (jaaaaren geleden) en we organiseren met de club elk jaar een nieuwjaarsduik. Tot vorig jaar deed ik met deze duiken altijd met frisse tegenzin mee. Het meer was een kale zandbak en het zicht hield niet over. in 1 woord: saai!

RTEmagicC_duikreporter-1_01.jpg

De laatste jaren komt daar echter langzaam verandering in. Er is een verbinding gemaakt met de Noordzee (via een havenbekken) waardoor het meer nu langzaam aan het verzouten is. Je ziet alweer wat grondeltjes en hier en daar een strandkrab. Ik geef toe, het kan nog niet tippen aan de Grevelingen, laat staan de Oosterschelde, maar het begin is er. Wat vooral erg is verbeterd is het zicht. Op een gunstige dag kan dat al snel meer dan 10 meter zijn. Veel rommel is opgeruimd maar er zijn wel weer nieuwe objecten voor in de plaats gekomen. Ik moet zeggen dat sommige nieuwe objecten een verrijking zijn. Dat geldt in het bijzonder voor het ‘palenbos’, een gebied met kriskras doorelkaar heenstaande meterslange betonnen palen. Recht, scheef, liggend, het lijkt wel een versteend woud. Zeker als je komt aanzwemmen en je ziet dan ineens die dingen opdoemen in de groene leegte is dat een mysterieus gezicht. Je verwacht elk moment de ‘headless horseman’ te zien opdoemen uit de mist.

RTEmagicC_duikreporter-2_01.jpg

Het palenbos ligt bij ‘slag Stormvogel’. Dit is de eerste toegang to het meer vanaf Europoort/Brielle (de tweede is slag Baardmannetje, daar zijn vast ook leuke dingen te zien maar ik kom daar nooit).

Het is een prima plek om apparatuur uit te proberen want er zijn lage steigers en trapjes langs het water die te water gaan heel makkelijk maken. Tevens is er een grote parkeerplaats met restaurant. Dat kom je vrijwel nergens tegen op de Zeeuwse duikplaatsen. Gevolg is natuurlijk wel dat het erg druk kan zijn, vooral in de weekenden.

RTEmagicC_duikreporter-3_02.jpg

Op zondag 5 januari was het weer zover: de traditionele nieuwjaarsduik. Ik wilde gelijk mijn gerepareerde flitsers uitproberen op het bos. Met 3 andere duikers, waarvan slechts 1 in droogpak, gingen we te water. Het bos is vrij makkelijk te vinden: bandenspoor volgens tot de VW kever ( ja ook een mooi oefenobject) daar rechtsaf en het bandenspoor volgen tot net voorbij de glijbaan. Daar zie je een lijn naar links weglopen. Als je dit volgt kom je er vanzelf.

Veel succes!

RTEmagicC_duikreporter-4_02.jpg

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief