Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Leendert Smit – Op zoek naar Dahlia’s

Locatie Grevelingen – Nieuwe Kerkweg

 

Om de drukte te ontlopen en meer kans op goed zicht en betere foto’s gaat Leendert op een doordeweekse dag op jacht. In dit Duikreport neemt hij je mee naar jachtveld Nieuwe Kerkweg…

20141028_025__DSC3001Dahlia’s staan er nog volop in mijn tuin, zeker nu het maar niet koud wil worden maar er is nog een tuin in Zeeland waar ook veel Dahlia’s blijken te gedijen en dat is duiklokatie Nieuwe-Kerkweg. Nu is dat een beetje een lastige plek want het is er vaak heel druk maar toevallig heb ik deze week eens tijd om op een doordeweekse dag te gaan duiken en dat biedt perspectieven. Het zou ook nog lekker zonnig en warm (voor de tijd van het jaar) worden dus wie houdt me tegen?

Helaas valt het weer behoorlijk tegen. Het is mistig en kil en de temperatuur kruipt maar langzaam naar de 10 graden. Zoals verwacht ben ik wel de enige en ik parkeer brutaal op de invaliden parkeerplaats naast de picknick tafel. Kan ik daar mooi mijn fotoapparatuur op klaarzetten. Het duurt echter niet lang voordat zich toch andere duikers melden. Hebben de Belgen soms herfstvakantie deze week? Ik kleed me snel om want behalve dat het mistig is waait er ook nog eens een kil windje.

20141028_045__DSC3021

Ik moet zeggen, die steiger is toch wel erg makkelijk. Ik kies echter voor de trap ernaast en kijk eerst even rond onder de steiger en rond de palen. Het zicht is hier subliem. Jammer dat het wat somber is anders zou het zelfs perfect zijn. Ik richt mijn koers op het boeitje want daar zou zich in ieder geval 1 Dahlia bevinden. Als ik wat dieper kom wordt het zicht wel een stuk minder en daardoor mis ik kennelijk de meest westelijke rifbal met het boeitje en dus de Dahlia. Met een wijde boog zwem ik terug, intussen speurend tussen de betonplaten maar zie nergens een Dahlia.

20141028_018__DSC2994

Uiteindelijk stuit ik op de rifballen en zet nu koers naar het westen. Ik ben eigenlijk nog niet veel leuks tegen gekomen behalve 1 mooie paardeanemoon, Eerlijk gezegd vind ik het maar een kale boel. Komt dit nu door het seizoen of door de vele duikers die hier bijna dagelijks rondzwemmen? Maar de vele noordzeekrabben trekken zich hier niets van aan en bezetten vrijwel elke holte in de rifballen. Inmiddels ben bij de bal met het boeitje aanbeland en de Dahlia valt niet te missen. Hij zit wel een beetje verstopt maar ik kan een paar aardige plaatjes maken. Ik maak nog een rondje langs het rif maar begin het koud te krijgen en besluit terug te gaan. 1 Dahlia is wat povertjes maar beter dan niks natuurlijk.

20141028_023__DSC2999

Opeens stuit ik op een bijna verticale wand van betonplaten en daar zit pontificaal in het midden een groot exemplaar. Hij staat niet helemaal uit maar ik vind het goed genoeg en ga aan de slag. Snoot richten, tweede flitser instellen, het gaat allemaal net iets sneller dat de vorige keer. Nou is zo’n Dahlia natuurlijk wel een dankbaar onderwerp. Na een minuut of 10 ben ik tevreden en zwem terug naar de steiger. Alles bij elkaar ben ik toch bijna 80 minuten weg geweest bij een watertemperatuur van zo’n 14 graden. Ik hoop dat ze zon inmiddels is doorgebroken maar helaas. Het is voor het eerst dat ik het echt koud heb bij het omkleden. Het wordt tijd de badjas uit de kast te halen.

 

 

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief