Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Leendert Smit – Geen sepia’s maar pijlinktvissen

In het sepiaseizoen maak je op een doordeweekse dag meer kans op een rustige duikplaats dan in het weekeind. Leendert Smit gaat dan ook op een vrijdag op zoek naar inktvissen.


Datum:  27 mei 2016
Duiklocatie: Zeelandbrug

duikreport-call-to-action-350x85

20160527_012__DSC6228-36686Omdat het vorige week zo druk was had ik geen kijkje genomen bij de stokjes ten oosten van de brug.
Vandaag is het echter vrijdag en om 08:00 HW. Dat betekent dat het waarschijnlijk aanzienlijk minder druk zal zijn dus ik besluit nog een poging te wagen.
Inderdaad, er staat maar 1 auto. De duikers zijn al te water. Even later stopt nog een auto naast de mijne met een groepje uit het hoge noorden.
Als ik bij de trap aankom komen de duikers uit auto 1 net het water uit. Ze hebben 1 sepia gezien. Dat houdt natuurlijk niet over maar soms moet je een beetje geluk hebben. Het is al wat later en het water begint langzaam richting zee te stromen. Het is ook even zoeken naar de stokjes want het zicht is helaas niet al te best. Maar die worden uiteindelijk gevonden. Het zijn voor een deel kapotte stokjes van vorig jaar en voor een deel nieuwe. Sepia’s zijn echter nergens te bekennen en ik zwem verder, hopend op nog meer stokjes.
De stroom begint nu echter goed door te zetten en omdat ik niets meer tegenkom besluit ik om te keren en het iets ondieper te proberen. 20160527_009__DSC6225-36686
Nu wordt ik door de stroom als de brandweer teruggezet en voor dat ik het weet zie ik stokjes in mijn ooghoek. Wederom geen Sepia’s maar ik besluit gewoon een beetje in de buurt te blijven.
Al snel zie ik iets vaags bewegen en even later verschijnen 2 pijlinktvissen. Nu begint het bekende kat en muis spel tussen mens en dier. Ik verstop me achter de stokjes. Ze komen dichterbij. Ik richt de camera. Ze schieten weg etc.
Daar komt nog bij dat door hun grootte en tekening ze nauwelijks van het omringende water zijn te onderscheiden dus ik kan ze nauwelijks zien door mijn zoeker. Dat probleem heb je bij sepia’s natuurlijk niet. De stroming, het zicht en het feit dat ik inmiddels al onder de 50 bar zit helpen ook niet echt. Na een aantal dappere pogingen is het helaas tijd om terug te gaan. Die laatste 20 bar heb ik nodig om bij de trap te komen.

Met het resultaat zal je het ONK natuurlijk niet gaan winnen maar ik ben, gezien de omstandigheden, redelijk tevreden met mijn eerste pijlinktvis foto’s.

20160527_021__DSC6237-36686

Dit bericht delen

Leendert Smit
Leendert Smit

Ik woon in Rotterdam en begon met duiken in 1991 met een NOB opleiding en schopte het tot 3* duiker. In 2004 kocht ik mijn eerste onderwatercameraset (Nikon Coolpix), enkele jaren later gevolgd door een Canon S3. Aanvankelijk nam ik onderwaterfotografie niet zo serieus totdat ik een tweedehands Ikelite-set voor een Nikon D90 overnam. Ik fotografeer voornamelijk in Nederlandse wateren, Zeeland en de Zevenhuizerplas, maar ik heb ook trips gemaakt naar Egypte, Filipijnen, Maldiven en Amerika (zee van Cortez, Bahama's).

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *