Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Leendert Smit – Een korte duikvakantie in Zeeland

Vakantie in Zeeland. Duikreporter Leendert Smit zoekt verschillende locaties op en duikt met camera onder.


Datum: 9-15-8-2013
Duiklocatie: Zeeland / Zevenhuizerplas

duikreport-call-to-action-350x85

Ja dat kan, al zullen niet erg veel mensen dit doen. Nou ja een weekend, dat wordt dan wel veel gedaan maar gewoon een week duiken in Zeeland? Ik besloot de proef eens op de som te nemen. Mijn geliefde ging een weekje naar Denemarken, het werd best aardig weer en in Egypte bereikte de stemming het kookpunt. Een last minute liveaboard in de Rode Zee leek me niet aantrekkelijk. En gewoon thuis slapen tijdens je vakantie kan ook heel aangenaam zijn. Ik woon een goede 3 kwartier rijden van de dichtstbijzijnde duiklocaties en een goed uurtje rijden van de Zeelandbrug dus waarom overnachten in het Zeeuwse? Wel zorgde ik voor een flinke voorraad bolussen door regelmatig Zierikzee en Ouddorp aan te doen. De Ouddorpse bolussen zijn trouwens nog lekkerder dan de Zeeuwse. koop ze bij bakker Dam, die heeft de beste! Weer en catering waren dus snel geregeld maar het is ook belangrijk regelmatig de flessen te kunnen vullen en de spullen weer eens te spoelen en te drogen. Dat vereist toch wel wat planning die ook nog eens rekening met het getij moet houden. Ik kondigde mijn duiken steeds aan op Facebook in de hoop dat er iemand mee zou gaan maar daar kwam weinig, nou zeg maar niets, van.

_DSC5668

Wat kun je in zo’n weekje allemaal doen? Ik begon op een vrijdag, nam de zondag en de dinsdag (vanwege werk) vrij en deed elke dag 2 duiken (behalve op maandag toen maakte ik er 3). Zo kwam ik op een totaal van 11 duiken in 5 duikdagen en bezocht de volgende locaties:

Vrijdag: Burghsluis en Nieuwe Kerkweg

Zaterdag: Sint- Annaland en Bergse Diepsluis

Maandag: Dreischor, Sint Annaland, Zevenhuizerplas (Rotterdam).

Woensdag: Zoetersbout en Zeelandbrug

Donderdag: Den Osse haven en Zeelandbrug.

_DSC5762

Uiteraard werd top locatie Zeelandbrug tweemaal bezocht maar ook Sint Annaland. Eenmaal met de macro en eenmaal met de Close Focus Wide Angle (CFWA) configuratie. Je ziet dan toch vaak behoorlijke verschillen in condities op dezelfde plek. Zaterdag bij HW was het zicht perfect bij Sint-Annaland maar Maandag bij LW een heel stuk minder. Op woensdag was het helemaal niet druk bij de brug maar op donderdag, Maria Hemelvaart dus onze Zuiderburen hadden een vrije dag, stond de parkeerplaats meer dan half vol ’s middags. Dat merk je dat het druk is rond te pijlers en ik moest uitkijken voor rondwapperende vinnen zo nu en dan. Ik vraag me af hoe dat gaat als het echt eens druk is op een zonnige zondag…

_DSC6010

Zo zijn er succesjes en teleurstellingen en natuurlijk, zoals op elke duikvakantie, de hoop eens iets echt bijzonders tegen te komen. Helaas was dat niet het geval, een zeepaardje was mooi geweest, maar je kunt aan de andere kant beweren dat eigenlijk elke duik bijzonder is. Een mooi baby zeenaaldje of sepiaatje, een prachtige zonsondergang bij de Bergse Diepsluis waar verder helemaal niemand was. Het boven verwachting uitstekende zicht bij Den Osse haven. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Het was toch weer elke duik genieten.

_DSC5938

Ik vraag me wel 1 ding af, en dat zullen velen met mij doen. Waar zijn de naaktslakken? Geen Harlekijnslakken, geen blauwtipjes, geen bruine plooislakken. Alleen boompjesslakken. Die zie je overal. Het lijkt wel een plaag. Bij de Zeelandbrug kwam ik zegge en schrijven 1 ringsprietslak tegen. Of het nou een brede of een slanke is ben ik nog niet over uit. Misschien kan een deskundige zich hierover uitspreken.

_DSC5851

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief