Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Lanzarote: drie favorieten van Dennis Rabeling

Dennis Rabeling woont en duikt alweer een tijdje op Lanzarote. En nog steeds ontdekt hij elke keer weer iets nieuws in zijn ‘achtertuin’.

Het is alweer ruim drie jaar geleden dat Dennis, zijn vader Harald en moeder Karolien op vakantie naar Lanzarote gingen. Ze wilden ontdekken of dit de juiste locatie was om hun duikcentrum te beginnen. Na die vakantie in januari 2018 ging het allemaal in een stroomversnelling en in november van hetzelfde jaar openden ze officieel de deuren van Euro-Divers Lanzarote in het altijd gezellige en mooie Puerto del Carmen.

“Duiken op Lanzarote is mooi, leuk en veelzijdig en wij organiseren duiken over grote delen van het eiland en zelfs bij voldoende animo naar het eiland La Graciosa, dat bekend staat als het grootste natuurreservaat onder water van Europa, “vertelt Dennis. Toch kiest hij zijn drie favorieten voor deze rubriek uit een aantal lokale duikstekken dicht bij het duikcentrum.

Waarom? “De afgelopen maanden hebben we alle tijd en ruimte gehad om het eiland nog verder te verkennen. We hebben geprobeerd om nieuwe duikstekken te ontdekken. Onze conclusie aan het einde was dat we ons ons gelukkig mogen prijzen met ons eigen huisrif en de mooie duikplaatsen die wij in onze regio hebben. Niets ten nadele van de overige duikstekken buiten Puerto del Carmen die ook hun eigen mooie en specifieke eigenschappen hebben, maar we hebben gewoon echt heel veel moois dicht bij de deur.

Dit zijn de drie favorieten in de achtertuin van Dennis:

Veril de Fariones

“Dit is ons huisrif met een enorme variatie. Hier start iedere nieuwe duiker bij ons. De bodem loopt zeer langzaam af en dat maakt dat we hier terecht kunnen met iedere duiker, dus ook met de echt beginnende duiker die zijn eerste duik maakt. Wat is er dan mooier dan de kans dat je heel veel mooi onderwaterleven tegenkomt.

Bodem bestaat uit zand en daartussen komen we door lava gevormde, grillige rotsformaties tegen waar ontzettend veel leven omheen zit. Op de zandige bodem zien we vaak sepia’s, diverse soorten roggen, engelhaaien en allerlei ander vissoorten. Op en bij de mooi begroeide en gekleurde rotsformaties zien we een variatie aan diverse soorten gekleurde naaktslakken, octopussen en vele andere vissoorten. Met grote regelmaat spotten we ook het geliefde zeepaardje.

De eerste kleinere rotsformaties komen we al tegen aan het begin en tussen de 4 en 14 meter zien we wat grotere. Zwemmen we vervolgens verder uit richting de diepte, dan krijgen we vanaf ongeveer 20 meter  diepte een spectaculaire wand die doorloopt naar circa 50 meter diepte – vol met overhangen, grotjes en volop leven. Kortom duiken op ons huisrif is afwisselend, mooi en spectaculair en verveelt nooit.”

Los Arcos

“Los Arcos (de bogen) is toch wel één van onze favoriete duikstekken. Ook voor deze duik is het startpunt ons huisrif, maar nu zwemmen we direct door richting de drop-off. Als we daar in de buurt komen, zien we de muur van diverse vissoorten in het mooie blauwe water al. Op een diepte van circa 21 meter houden we het rif aan onze linkerschouder en dalen we rustig af naar een diepte van circa 25 meter. De wanden zijn door lava gevormd en zeer grof van structuur, de begroeiing is zeer kleurrijk en ook de diversiteit van vissoorten is groot. Hier zien we regelmatig de scholen met tonijn, barracuda’s en andere grote vissoorten voorbijzwemmen, en langs de wanden komen we veel macroleven tegen. En dan komen we bij ‘Los Arcos’, een aantal mooi begroeide bogen, waar we doorheen kunnen zwemmen. Een gebied met heel veel spectaculair onderwaterleven.”

— We zien regelmatig de scholen met tonijn, barracuda’s en andere grote vis voorbijzwemmen, en langs de wanden komen we veel macroleven tegen. —

Black Beach

Op slechts enkele minuten rijden van ons duikcentrum hebben we een mooi klein zwart lavastrandje – Black Beach. Deze duikstek is een favoriet bij onze terugkerende duikvrienden, maar ook zeker bij ons.

Uitzwemmend krijgen we aan onze linkerschouder direct mooie rotswanden van lava – de huisvesting van veel onderwaterleven. We komen daar grote scholen met diverse vissoorten tegen. Roggen verschuilen zich op de open plekken tussen de rotspartijen, maar ook de engelhaai kunnen we daar tegenkomen, gewoon lekker hangend of liggend op een rotsformatie. Ook liefhebbers van het macroleven komen hier ruimschoots aan hun trekken.

Deze duikstek is bij zowel de beginnende als de ervaren duiker zeer populair, omdat de rotspartijen vanaf de oppervlakte rustig de diepte in gaan richting de zandbodem en er op elke diepte wel leuke dingen waar te nemen zijn.  Voor de wat meer ervaren duikers is er dan nog de mogelijkheid om bij ‘The Blue Hole’ te duiken – die duikstek kenmerkt zich door een wat diepere gang, die loopt van circa 20 tot 28 meter en eindigt met een mooi uitzicht in het blauw met daarin een uitstekende rots waar vaak zeer grote scholen vis zijn waar te nemen.”

Onderwaterfoto’s: Dennis Rabeling. Klik hier voor meer foto’s van Dennis.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief