Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Chris van der Voet – Lang leve de sepia’s

De sepia’s zijn er, maar het lijken er niet veel te zijn dit jaar. Ook Chris Voet gaat op zoek naar deze schitterende dieren en hij krijgt tips van een duiker die net het water uit komt. Gaat hij ze vinden?

IMG_4761-50485

Het is zondagavond , net als 2 weken ervoor geen buddy die op maandag mee wil duiken op zoek naar Sepia’s……
Ik besluit dan voor de 2e keer naar de Bergse Diepsluis te gaan en solo mijn geluk te proberen. Twee weken ervoor was er nog niets te bekennen , lege rekjes bij een water temp. van 11C.
Eenmaal aangekomen bij de duikstek vertelt een duiker die net het water uitkomt mij dat hij prachtige pijlstaart inktvissen heeft gezien maar geen sepia’s. Hij geeft mij aan waar te zoeken en zodoende start ik mijn duik.

IMG_4741-50485

na bijna een half uur heb ik nog niet gevonden waar de duiker over vertelde , ik ben toch op de juiste diepte en locatie , ik snap het niet zo goed. nou was het laagwater aan het worden dus ik besluit om te keren en iets ondieper mijn geluk te proberen. meestal sla ik begroeide rekjes over(zal ik niet meer doen) maar nu trok een zeenaald mijn aandacht . om de zeenaald beter in beeld te krijgen moest ik om het rekje heen , toen zag ik ze pas…. wat een goede camouflage : 2 prachtige Sepia’s die binnenin het begroeide rekje een goede beschutte legplaat voor de eitjes hadden gevonden!

IMG_4757-50485

het broedpaar schrok zichtbaar van mijn videolamp toen ik die ontstak , dus meteen maar weer uitgedaan.
heel rustig wat foto’s gemaakt en wat filmpjes geschoten. steeds goed opgelet op de tekenen dat er stress optrad .
de sepia’s stonden op een gegeven moment toe dat ik heel dichtbij kwam , niet langer bang voor mijn aanwezigheid.

IMG_4779-50485

een half uur lang heb ik met ze doorgebracht , met een voldaan gevoel keerde ik terug naar de trap en verliet het water.
tot mijn verbazing bleken de andere duikkoppels (2x) geen Sepia’s en ook geen pijlinktvissen te hebben gezien . dit geeft maar weer aan dat iedereen zijn eigen duik maakt , misschien maar beter ook.
Het leggen van de eitjes garandeert dat er ook een volgende generatie ons mooie zeeland zal bezoeken als zij weer terugkomen voor dit bijzondere schouwspel!
Hiep hiep hoera voor de Sepia!

IMG_4772-50485

IMG_4776-50485

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief