Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Reizen / Snorkelen

La Palma – Kinderen van harte welkom!

Ouders die willen duiken. Kinderen die willen spelen. Gaat dat samen? Op La Palma wel, merkt René Weterings. Deel 3 van zijn serie over het Canarische eiland. 

Wij, de ouders dus, gaan duiken op de duikstek La Bombilla, in de buurt van het plaatsje Puerto Naos. Duikspullen en strandspullen in de auto en op weg! Niet alleen wij hebben het vakantieritme te pakken, de kinderen ook. Zij kunnen zich uitleven op het strand.Deze duikstek ligt iets noordelijker – 28 kilometer verderop, dat is hier zo’n 45 minuten rijden. De LP2, de doorgaande weg, kronkelt zich langs de steile bergwanden, begroeid met allerlei soorten naaldbomen. Het uitzicht is prachtig. Beneden liggen de uitgestrekte bananenplantages en in de verte zie ik een vuurtoren staan.

Het laatste stuk richting de duikstek ziet er maar vreemd uit. We rijden door smalle onverharde straatjes met kleurrijke huisjes. Het ziet er op het eerste gezicht maar armoedig uit, dat had ik hier niet echt verwacht. Als we de laatste bocht om komen, zien we de kust met aan de rand een van lavasteen opgebouwde dijk. We parkeren de auto en vertwijfeld kijken we elkaar aan…hoe moeten de kinderen zich hier vermaken?
LaPalma_ReneWeterings_deel3 (7)  LaPalma_ReneWeterings_deel3 (9)

Pebbles
Als we uitstappen, zien we pas echt hoe de kust hier is opgebouwd. Via een wat verouderde betonnen steiger lopen we richting het water. Zowel links als rechts van de steiger liggen ‘pebbles’ ofwel kiezels, maar dan wel van het formaat van een flinke strandbal. Ze liggen ten opzichte van het wateroppervlak tot wel 3 tot 4 meter hoog opgestapeld. Naast de steiger is een oude boothelling, die door de tand des tijds in tweeën gescheurd is. Dit trekt de kinderen meteen, want op en tussen die scheur zitten flinke krabben. Net zoals ze gewend zijn van Zeeland, willen ze ook hier gaan “krabbenvangen”. Gelukkig, dat gaat hier helemaal goedkomen met onze kinderen!
LaPalma_ReneWeterings_deel3 (10)  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vandaag duiken we niet samen. Cindy blijft de eerste duik bij de kinderen. Samen met Joost van Casa de Buceo – Duikhuis La Palma en Alex, mijn buddy voor deze duik, lopen we via een soort trap, die gemaakt lijkt te zijn van een oud deel van een bouwsteiger, naar het water. Een avontuur op zich. Met de nodige voorzichtigheid plonzen we in het water van de oceaan dat nu zo’n 20 graden Celsius is.

Zeepaardje
We hebben een doel. Er is vorige week een zeepaardje gespot. We gaan dus een specifiek stuk van deze duikstek uitkammen. Het zicht is opnieuw zeer goed en ik zie in het zwarte zand het ‘eilandje’ al liggen. We zoeken ons suf, draaien wat rondjes en pluizen al het wier en alg af, maar helaas… geen zeepaardje.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De relatief ondiepe duik van vandaag op La Bombilla staat in het teken van het kleinere leven. De duikstek bestaat voor een groot deel uit zand met enkele rotsen die beschutting geven aan heel divers leven. Op de rotsen zie ik veel vuurwormen kruipen, soms zijn ze nog te snel om er een echt goede foto van te maken, In een spleet in de rots ontdek ik een bekende vorm. Het is een kleine octopus, die me een beetje argwanend aankijkt. Maar het diertje blijft rustig en ik kan er een paar mooie close-ups van maken.

Levendig!
Ik zie diverse soorten vissen, zoals de puffers, schorpioenvissen, hagedisvissen en brasems. Maar ook nog wat krabbetjes, zee-egels en nog meer octopussen. Ik geniet volop. Ineens wijst Joost me op een prachtige murene die perfect klaar ligt voor wat mooie foto’s. Deze murenesoort is iets kleiner dan die in de Rode Zee en kan dus met de macrolens prima in beeld gebracht worden. Ik moet wel iets afstand houden, maar dat is zowel voor mij als voor de murene erg prettig. Wat een prachtig dier is dit toch!

Het is een relaxte duik, dat doet Joost meer dan prima op deze manier! Als we na 80 minuten boven komen, worden we verwelkomd door het gegil van de kinderen. Het is duidelijk dat zij het hier ook naar hun zin hebben. Tijd om de rollen om te draaien: Cindy gaat duiken en ik neem de kinderen mee naar het zandstrand van Puerto Naos. Het is er stil en even weten ze niet wat ze moeten doen. Ik bedenk snel een bezigheid…stenen zoeken! Een schot in de roos, want een uur lang zoeken ze en vinden ze de meest prachtige kiezelstenen. Geweldig om te zien hoe de kinderen ook op een leeg strand toch weer helemaal op gaan in hun spel.

Terug op de duikstek zien we de luchtbellen bij de kant al. Heftig zwaaiend en gillend springen de kinderen op de steiger. Ook Cindy heeft heerlijk genoten van het onderwaterleven en zij had wel het geluk om het zeepaardje te zien!

   OLYMPUS DIGITAL CAMERA  LaPalma_ReneWeterings_deel3 (6)

Happy kids!
Traditie getrouw beëindigen we de dag met een duik in het hotelzwembad. Daar spelen de kinderen dan nog wat met hun Nederlandse vriendjes en vriendinnetjes en kunnen ze hun laatste energie kwijt. De snorkelsetjes worden ook weer gebruikt, want net als papa en mama moeten er natuurlijk onder water avonturen worden beleefd!

Na het douchen en een heerlijk diner in het hotelrestaurant kan er nog even gedanst worden bij de Kidsclub en dan is het weer tijd om naar bed te gaan. We zijn blij dat we deze vakantiekeuze gemaakt hebben, want de kinderen zijn op het eiland La Palma echt van harte welkom!

Tekst en foto’s: René Weterings

 

La Palma praktisch

LaPalma_ReneWeterings_deel4__15La Palma is een van de Canarische Eilanden, is 729 km² groot en ligt in de Atlantische Oceaan ter hoogte van Marokko. Om precies te zijn: GPS 28.68697 -17.84729. Het is vanaf Amsterdam, Brussel en Düsseldorf 4 tot 4,5 uur vliegen naar Santa Cruz de La Palma. Op het eiland wordt Spaans en vaak ook Engels gesproken. Inenten is niet nodig en je betaalt gewoon met euro’s.
Het is een (duik)bestemming voor het hele jaar! De luchttemperatuur varieert van 16⁰C in februari tot 26⁰C in augustus en er valt weinig neerslag. De watertemperatuur ligt tussen 18⁰C in februari en 25⁰C in september. Duiken kan vanaf de kant of per boot. Een natpak van 5-7 mm dikte wordt aanbevolen.

In totaal zijn er vier duikcentra op het eiland. René dook met Casa de Buceo – Duikhuis La Palma, dat sinds 2008 bestaat. De eigenaars, Joost Claassen en Nanneke Boers, zijn Nederlanders. Je kunt bij hen terecht voor begeleide duiken, maar ook voor alle PADI cursussen t/m Divemaster, snorkeltrips, introductieduiken, verhuur van materialen, hulp bij het vinden en regelen van accommodatie en auto.

 

 

Ben jij ook op deze (of een andere) bestemming geweest en wil je je duikverhaal met ons delen, plaats het als Duikreporter! Een korte of langere tekst, een paar foto’s en/of een filmpje, het kan allemaal. Klik hier om naar Duikreporter te gaan.

 

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief