Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Aike Willemsen – La Palma (2/4)

Mooie onderwater landschappen en kleurrijke murenes: duikreporter Aike Willemsen duikt op La Palma.


Datum: september 2016
Duiklocatie: La Palma

duikreport-call-to-action-350x85

Aike.Willemsen.Malpique.210916.1-41953
Dag 5: La Bombilla
Vandaag verzamelen we op de “grote” parkeerplaats van Puerto Naos waar we wachten op de andere duikers en de crew van Casa de Buceo, vanaf daar rijden we naar een klein dorpje genaamd La Bombilla, hier gaan we 2 duiken maken vandaag. We bouwen onze setjes weer op en na de briefing klimmen we via een trap het water in.

We volgen onze gids Lorimer richting het westen waar we op diepte veel mooie “lavarupsen” tegen komen, dit zorgt voor een bijzonder onderwaterlandschap. Op een meter of 20 komen we een grote gele spons tegen en Lotte mag weer even voor model spelen. Ze zet haar lamp aan maar helaas verzuipt die gelijk, al de tweede in 2 dagen! Zou het met de hoogteverschillen hier te maken hebben?

We duiken langzamerhand weer richting de trap waar de andere 2 duikers eruit gaan, Lotte en ik blijven in de buurt nog wat foto’s maken bij een begroeid stuk touw van een oude ankerplek en na 70 minuten staan ook wij weer op de kant. Deze duik niet zo veel vis maar wel een erg gaaf onderwaterlandschap.

Aike.Willemsen.LaBombilla.200916.2-41953

Na een uurtje gaan we weer het water in en duiken nu de andere kant op, we duiken onder lavabogen door en zien wat trompetvissen. We zitten ondiep en er is enige deining wat voor stof in het water zorgt dus foto’s maken heeft hier weinig zin.
Zodra we wat dieper gaan wordt het zicht al een stuk beter. Ik zie een begroeid anker liggen en Lotte gaat ernaast zweven zodat ik wat foto’s kan maken. Een dik uur later staan we weer tevreden op de kant. Na een gezellig drankje rijden we weer naar huis waar we de rest van de dag wat foto’s uitzoeken en vooral lui onderuit hangen.

Vanavond eten we bij Tasca Catalina, je moet het weten te vinden maar wat een goed restaurant! Klein, gemoedelijk, erg lekker eten en niet te vergeten het geweldige uitzicht. De eigenaar is een wijnkenner dus laat je verassen.

Dag 6: Malpique
Malpique is een duikstek in het zuiden dus we verzamelen weer bij de vuurtorens om vervolgens met zijn allen naar de duikplek te rijden. We gaan te water bij een klein strandje waar de Lotte de dag bovenwater gaat doorbrengen. Vandaag hebben we de macrolens op de camera dus opzoek naar leuke beestjes.

Al snel komen we een grijze murene tegen en ik neem de tijd om er veel foto’s van te maken. Wat ik zelf altijd belangrijk vind is dat het oog scherp is. Mikken op het oog en wachten totdat hij zijn bek open doet, gave beesten!

Een stukje verder zien we een rog in het zand, door zijn camouflage zie je hem nauwelijks. Vooral zijn oog steekt af tegen het donkere zand. Ik maak een foto maar door het flitslicht is dat ook gelijk de enige foto want hij gaat er snel vandoor. Vanaf hier kunnen we ook nog even naar de kruisen, helaas kan ik het slakje nu niet meer terug vinden.

Aike.Willemsen.LaBombilla.200916.1-41953

De tweede duik heb ik mazzel, Lorimer is mijn privé gids en hij weet een tijger murene te zitten dus dat is een mooi doel voor deze duik. Na 15 minuten duiken komen we bij een wand aan waar een smalle geul in zit, hier moet hij zitten. We vinden hem al snel en nu begint de uitdaging pas, hoe ga ik mijn camera en 2 flitsers positioneren zodat ik erbij kan komen en de belichting goed wordt. Gelukkig hoeven we geen rekening te houden met andere duikers dus tijd zat en na 15 minuten ben ik tevreden.

Iets verderop zitten een aantal kleine oranje met rode garnalen met lange witte sprieten. Op die garnalen zitten weer kleinere garnaaltjes die nauwelijks te zien zijn (3mm), het blijft fascinerend wat er onderwater allemaal te vinden is. Lorimer heeft het na de duik over een boog en basaltzuil met zwart koraal op 40 meter, kijken of dat een volgende duik gaat lukken.

Aike.Willemsen.Malpique.210916.2-41953

Dag 7: Roque de los Muchachos
Het hoogste punt van La Palma, Roque de los Muchachos, 2426 meter met een geweldig uitzicht op de krater Caldera de Taburiente. Nou klinkt dit heel uitdagend maar het voordeel is dat je bijna tot de top met de auto kunt komen. Vanaf hier zie je de wolken over de berg “stromen” aan de andere kant van de krater.

Op La Palma is een van de belangrijkste sterrenkundige observatoria ter wereld gevestigd, 20 landen hebben 16 telescopen geplaatst en deze staan rond de top. Vooral de grote spiegels zijn mooi om te zien.

We zijn opzoek naar uitzichtpunt Los Andenes maar doordat ons wandelboek een verkeerde km-paal noemt staan we op de verkeerde parkeerplaats, tenminste daar komen we later achter. We klimmen door wat struiken omhoog en hebben een super uitzicht op de Caldera, maar de rest van de beschrijving klopt niet dus na wat foto’s stappen we in de auto en een kilometer verderop vinden we alsnog de juiste parkeerplaats. Vanaf deze parkeerplaats kun je naar de top lopen maar dat is een flinke klim, wij besluiten een stuk te lopen naar een door de natuur gevormde muur met de naam Pared de Roberto.

Onze laatste wandeling voor vandaag gaat naar de bron Tamagantera. Het is maar een korte route maar behoorlijk stijl, dat wordt weer leuk op de terugweg. Na 20 minuten komen we bij de bron uit, hij is zo klein dat we hem nauwelijks kunnen vinden, maar het is wel een erg mooi punt voor een pauze.

Omdat we redelijk in de buurt van Santa Cruz zijn gaan we daar ook maar eens kijken. Er zitten redelijk wat winkeltjes maar qua horeca valt het wat tegen. Er zit wel een gezellig tentje genaamd Habana waar ze erg goede hamburgers hebben.
We sluiten de dag af met een BBQ en pakken langzamerhand onze spullen in, morgen gaan we verhuizen.

Aike.Willemsen.Caldera.220916-41953

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief