La Herradura – Tapas, zon en duiken
La Herradura langs de zuidkust van Spanje heeft wel het heerlijk zonnige klimaat van de Costa del Sol, maar niet de drukte. Een gemoedelijk stadje dat niet de meest voor de hand liggende duikbestemming van Spanje is, maar zeker wel de moeite waard!
Duikpolitie?
Bij duiken in Spanje denken we vaak automatisch aan de Costa Brava: de Medes eilanden, Rosas. Maar de Spanjaarden zelf gaan meestal naar een ander gebied in eigen land, namelijk helemaal in het zuiden, in de buurt van Malaga. Het gebied staat bekend onder de naam Costa Tropical. Dit deel van de kustlijn van Spanje heeft een geheel eigen microklimaat met een gemiddelde temperatuur van 20˚C. Je vindt er schitterende duikplaatsen en de voorzieningen zijn uitstekend. De meeste duiken worden vanaf de boot gemaakt, maar er zijn ook enkele kantduiken mogelijk. Dat er veel gedoken wordt, blijkt wel uit het bestaan van de Guardia Civil Buceo: de duikpolitie. Gelukkig zijn die er vooral om veiligheid te garanderen en stropen tegen te gaan.
Onder water
Vanaf het duikcentrum steken we de straat over en staan we op het strand. De buurtbewoners zijn hier duidelijk gewend aan duikers die in vol ornaat de straat over steken, want de langs paraderende chique dames kijken niet op of om.
De Zodiac ligt klaar vlak bij de kant en onze duikspullen worden aan boord gehesen. De duikplaatsen liggen verdeeld over 2 baaien en deze keer duiken we aan het einde van de tweede baai. We krijgen te horen dat het ver varen is, maar dan wel ‘ver’ naar Spaanse begrippen. We genieten van het 15 minuten durende tochtje langs de hoge rotswanden. We duiken in het Nationaal Park, waar we meteen kennis maken met de duikpolitie. Die is bezig 2 snorkelende stropers uit het water te vissen. Nadat deze zware criminelen aan boord zijn gehaald, wordt hun boei met de vangst aan boord gehesen. Er zijn zeker 10 vissen die wij niet meer gaan zien onder water…
Een kleurrijke wereld
Na een enthousiaste briefing van gids Fran rollen we achterwaarts het water in. Meteen komen we in een enorme school zilveren vissen terecht. Wow! Wat een begin! Op een tiental meters onder ons zien we de zandbodem, maar we blijven hangen bij de oranje gekleurde rotswand. De wand is volledig bedekt met oranje anemonen, die schitterend contrasteren met het blauwe water. Dat is binnen de eerste vijf minuten onder water al veel meer kleur dan ik had verwacht!
Maria
Een wit Mariabeeldje verwelkomt ons op de bodem. Het staat verscholen in een kleine inham in de rotswand. Wat een sereen plaatje! Als ik Maria van dichterbij bekijk, ontdek ik een grote naaktslak op haar schouder. Dag sereniteit, welkom humor. De blauwe naaktslak die ik in gedachten ‘Maria’ genoemd heb, blijkt niet de enige soort. We ontdekken meerdere naaktslakken in verschillende formaten. Van enkele millimeters tot meerdere centimeters – alle maten en kleuren zijn vertegenwoordigd.
Op de zandbodem ontdek ik een grote anemoon. De grijparmen komen uit een koker in het zand en bewegen langzaam mee in de lichte stroming. Verspreid over de zandbodem staan verschillende anemonen, die opvallend groot zijn. Natuurlijk kijken we stiekem regelmatig even ‘in the blue’ ook al heeft Fran ons verteld dat de kans op een ontmoeting met een mola mola op dit moment erg klein is. Op andere momenten zijn deze grote maanvissen echter regelmatig hier te vinden. En stel dat er toch een in de buurt is….
Tradities in ere houden
Als we na een mooie duik boven komen, worden we weer hartelijk verwelkomd door kapitein Fran die ons en onze spullen moeiteloos aan boord hijst. We worden voorzien van een flesje water en een slok warme Spaanse wijn uit een leren zak om op te warmen. En tradities moeten natuurlijk in stand gehouden worden, wie zijn wij om daar aan te twijfelen!
We varen terug langs de enorme villa’s en de gezellige baai, onderweg overleggend bij welk tapas restaurant we moeten gaan lunchen.
Even later zitten we in het zonnetje achter een enorme schaal gebakken vis, octopus en nog wat onherkenbare dingen. Met brood, olijfolie en een koud drankje erbij is het hier prima uit te houden. Maar dan zit de pauze erop en zijn de lege flessen in de boot vervangen voor volle: we mogen nog een keer het water in!
La Herradura praktisch
Helemaal in het zuiden van Spanje ligt de provincie Andalusië met La Herradura. Dit is 2400 km vanaf Utrecht. Je kunt er met de auto heen rijden of vliegen naar Malaga. Vanaf het vliegveld is het nog een uur rijden naar La Herradura.
Er wordt Spaans gesproken, maar iedereen spreekt goed Engels. Je kunt gewoon met euro’s betalen.
Het dorp ligt uitgestrekt langs een 2 km lang strand dat bestaat uit donker zand en stenen. Op het strand zijn verschillende oases van gras en palmbomen gemaakt en zijn verschillende terrasjes.
De boulevard met winkeltjes, cafés, restaurants en appartementen loopt langs de volledige lengte van de baai en is ‘the place to be’ voor een wandelingetje, een ijsje, tapas of een drankje.
Er zijn verschillende hotels, maar ook kleine en grote appartementen en twee campings.
Er zijn verschillende duikscholen. Marloes dook met Buceo Aqualia La Herradura. De meeste duiken worden vanaf de Zodiac gemaakt, maar er zijn ook een paar locaties voor kantduiken.
De watertemperatuur is het hele jaar tussen de 15˚C (december-januari) en 24˚C (juli-augustus). Een 7 of 5 mm duikpak is voldoende.
Tekst: Marloes Otten
Onderwaterfoto’s: Jos Broere
Bovenwaterfoto’s: Fran Kucker
3 reacties
Marco
Dat ziet er mooi uit en is nog met de auto bereikbaar ook. Interessant!
Marielle
Mooi verhaal en erg uitnodigend.
Alleen… als dit voor de Spanjaarden hét duikmekka is, betekent dit dat je er over de Spaanse hoofden kunt lopen? Of is het nog relatief rustig?
Marloes Otten
Hoi Marielle, het is juist relatief rustig. Bovendien is het op de duikplaatsen altijd vrij rustig, omdat er veel duikplaatsen zijn en er met zodiacs gedoken wordt, dus veel duikers op een duikplaats heb je nooit. Het is zeker een aanrader.