Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Kun je duiken in de Biesbosch?

Richard de Kok dook letterlijk de Biesbosch in. Dit is zijn verhaal voor de Reportagewedstrijd 2011.

 

Gatver, ik sta tot aan mijn schenen in een moerasachtige zompige plantenlaag. Ik ben even blijven stilstaan en gelijk zuigt de bodem zich aan me vast. Met enige moeite trek ik mijn benen los en worstel verder. Na een kleine vijf meter voel ik onder mijn voeten wortelstronken en lijkt het open water bereikt. Terwijl aan de kant een reiger onrustig toekijkt laat ik me zachtjes voorover vallen, doe mijn vinnen aan, masker op en de duik kan beginnen.

RdeKok01Ik ben in een brede Biesboschkreek in het natuurgebied De Elzen, dat onderdeel uitmaakt van de Dordtse Biesbosch. Deze kreek genaamd ‘Het Diep’, werd in 1926 door inpoldering gedeeltelijk afgedamd. Ik woon hier op een kwartiertje hardlopen vandaan en vraag mij al jaren, tijdens het hardlopen, af wat er op mijn huisrif te zien is. Vandaag heb ik besloten mijn uurtje hardlopen eens te verwisselen voor een ongewoon duikje.

Hoofdschuddend ga ik met een glimlach onder. Het water in gaan was lastig, maar hoe zal het gaan als ik hier weer uit moet? Over een uur zal ik het weten! Het zicht onderwater valt tegen. Vanaf de kant zag het er wel aardig uit, maar helaas is het nog geen halve meter. Ik zit op een diepte van 1½ meter en ik zie drie dingen: modder, slik en bagger. Ik duik langzaam verder in noordelijke richting, waar het midden van de kreek ligt. Altijd al afgevraagd hoe diep het hier is? Nou, ik weet het nu: 2,3 meter. Er is hier werkelijk niets te beleven en als ik een ietwat wilde beweging maak is het zicht in no-time gereduceerd tot nul. Ik draai om en zwem in diagonale richting terug naar de kant om zo niet ik mijn eigen modderbaan terecht te komen. Voor de gein steek ik mijn hand in de bodem. Zonder enige weerstand verdwijnt mijn hand in de o zo ‘luchtige’ bodemlaag. Hoogste tijd dat ze weer eens gaan baggeren.

RdeKok05 RdeKok02

Op een diepte van zo’n 1,2 meter zie ik eindelijk het eerste leven in de vorm van een klein takje waterpest. Wauw, bijzonder na ruim een half uur duiken. Even daarna begint het feest pas echt. Een enorm woud van wortelstokken van met name de gele plomp en hele bossen met waterpest bedekken de bodem hier. Weliswaar zit alles onder een laagje slik. Alleen de jonge bladeren en loten zien er nog fris en sprankelend groen uit. Op de open stukjes slibbodem direct naast de begroeiing steken diverse zwanenmosselen uit de bodem. Ze zijn een centimeter of vijftien groot en als je naar de zwarte jaarringen van de losliggende exemplaren kijkt, zitten de meeste mosselen hier al meer dan tien jaar in de blub. Grappig, af en toe liggen ze langs het fietspad waarover ik hardloop. De meeuwen duiken ze blijkbaar in ‘Het Diep’ op en gooien ze stuk op het asfalt, waarna het lekker smullen is.

RdeKok03Plots zie ik tussen de waterpest een schaar wenken. Aan de schaar blijkt een zoetwaterkreeftje vast te zitten. We kijken elkaar aan. Het diertje blijft stokstijf stil zitten en is vol verbazing dat hij een duiker is tegengekomen. Ja jongen, mompel ik door mijn ademautomaat, dat is weer eens wat anders dan die zwanenmosselen. Ik krijg aardig wat tijd van het kreeftje om foto’s te maken. Ik ben hier wel blij om, want met dit zicht heb ik aardig wat pogingen nodig om iets redelijks te produceren.

Ik hang nu op een diepte van 0,7 meter en schiet even naar de oppervlakte om te kijken waar ik ben. Ik ben inmiddels vlakbij een brug met een soort strandje. Ideaal om het water te verlaten. Helaas is het druk met mensen en hun spelende honden. Bang voor happende honden in mijn droogpak draai ik om en zwem terug richting het instappunt. Onderweg verzin ik stiekem hoe ik die mensen de schrik van hun leven had kunnen bezorgen door plotseling uit het troebele water tussen de waterpest uit het water te springen. Terwijl ik mij weer door de laatste vijf meter moeras heen worstel schiet ik wederom in de lach als ik denk aan mijn drie jaar oude vraag: Kun je duiken in de Biesbosch?

Tekst en foto’s: Richard de Kok

 

De Reportagewedstrijd 2011 is een initiatief van DuikeninBeeld.tv samen met het Bonaire Toeristenbureau, Bonaire Fun Travel en La Pura Vista. Met je inzending maak je kans op een reis voor twee personen naar Bonaire, waar je een reportage over het eiland gaat maken. Meedoen? Klik hier voor alle informatie.
RTEmagicC_17bonaire_fun_travel.jpg   RTEmagicC_duikeninbeeld.jpg   RTEmagicC_7bonaire.jpg

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief