Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Kroatië

Kroatië is een land vol mogelijkheden. Gelegen aan de Adriatische Zee is het met auto en vliegtuig goed bereikbaar. Een land vol speciale duikplekken.

Algemene info

Hoofdstad: Zagreb
Aantal inwoners: 4.437.460
Taal: Kroatisch, maar in de toeristische gebieden spreekt men ook goed Engels en/of Duits
Valuta: Kuna (1 Kuna = 100 lipa’s)
Reisdocumenten: Geldig paspoort of EU ID-kaart
Website: www.kroatischverkeersbureau.nl

Kroatisch Verkeersbureau
Voor vragen en/of het bestellen van brochures:
020-6616422 (op werkdagen geopend tussen 10.00 – 16.00)
E-mail: kroatie(at)planet.nl

Duikenkroatie2


Kroatië heeft een kustlijn van maar liefst 1700 kilometer (5.835,3 km als ook de eilanden, kliffen en klippen worden meegerekend!) en eigenlijk kan langs de gehele kust goed worden gedoken.
De gidsen van de duikscholen tonen de duiker graag de onderwatergrotten en de rotsachtige verblijfplaatsen van bijzondere vissen, schelpen en koralen. De gezonken galjoenen, oorlogsschepen en andere archeologische vondsten kunnen beschouwd worden als onderwatermusea van de rijke Adriatische Zee en zijn echte ‘must see’s’ voor de duiker.
Je kunt via een duikschool duiken of individueel. In dat laatste geval heb je een duikvergunning nodig. Deze kun je aanschaffen bij het plaatselijke havenkantoor en kost HKN 2400 (ca. 330 euro).

Kijk op de website van het verkeersbureau voor adressen van duikcentra.

Beste reistijd voor duikers

Hele jaar, aangezien de zeetemperatuur op een diepte van 20-30 meter (gemiddelde duikdiepte) het gehele jaar hetzelfde is: 16-17 graden Celsius. Wanneer de duiker de onderwaterwereld wil combineren met een vakantie in de zon, wordt een vakantie in de periode medio april tot medio oktober geadviseerd.

Watertemperatuur winter: 7-10 graden Celsius.
Watertemperatuur zomer: 21-26 graden Celsius.

kroatie3In Kroatië zijn drie klimaatzones: in het binnenland is het een overwegend gematigd warm regenachtig klimaat, op de hoogste bergtoppen heerst een overwegend sneeuwachtig bosklimaat, terwijl er in de kustgebieden langs de Adriatische Zee een aangenaam mediterraan klimaat heerst met vele zonuren; de zomers zijn droog en heet, de winters zacht en vochtig. De gemiddelde temperatuur in het binnenland: in januari –2 tot 0 graden en iets lager op de hoogste toppen boven de zeespiegel, in augustus rond de 20 graden en rond de 12 graden op de hoogste bergtoppen. De gemiddelde temperatuur in de kustgebieden: in januari 5-9 graden en in augustus 22-25 graden. De gemiddelde temperatuur van het zeewater is ‘s winters 12 graden en ‘s zomers rond de 25 graden.

Water

Het verschil in getij varieert van 40 centimeter in (zuid) Dalmatië en 1 meter in Istrië. De Adriatische Zee is een relatief rustige zee met kleine golven en weinig stroming.

Wat kun je in Kroatië nog meer doen?

De kustlijn maakt eigenlijk alle watersporten mogelijk: zeilen, kajakken, raften en canyoning. Maar ook het (binnen)land maakt vele activiteiten mogelijk: fietsen, mountain biken, wandelen, bergbeklimmen, speleologie, paardrijden, golfen en in de winter kun je er zelfs skiën.

kroatie1Het land beschikt over een rijk cultureel erfgoed, met maar liefst vijf cultuurhistorische monumenten of –plaatsen die onder bescherming van UNESCO staan. Ter aanvulling op deze lijst, kan ook het nationaal park “Plitvice” worden vermeld. Eén van de acht nationale parken die Kroatië telt en wellicht ook het mooiste en bekendste nationaal park.

Wat je niet mag missen….

Een boottocht over de Adriatische Zee
Kroatië staat bekend om haar aantrekkelijke kustlijn en er is geen betere manier om dit per boot te ontdekken. Langs de kust worden talloze mogelijkheden geboden om een bootexcursie te boeken of een boot te huren om zelf langs de eilanden te toeren. Aanrader: neem je zwemspullen (inclusief snorkeloutfit!) mee voor een frisse duik bij een afgelegen baai en maak een stop voor een vispicknick.

Slow food dining


Bij een goede vakantie hoort lekker eten. Voor een lekker hapje eten kun je er in Kroatië voor kiezen de veelal gezellige en levendige dorpjes aan de kust te bezoeken of het binnenland in te trekken. Vaak verscholen in groene oases liggen bijzondere agriturismo’s, waar de gasten op het gemak kunnen proeven van de huisgemaakte producten en wijnen. Om de kwaliteit te garanderen zijn de échte agriturs te herkennen aan een speciaal embleem. Gegarandeerd urenlang in alle rust en ruimte genieten!?

 

Meer weten over dit prachtige land, ga naar de speciale Kroatië-sectie op DuikeninBeeld voor verhalen, nieuws en belevening.

De informatie en de bijbehorende foto’s in de rubriek Landen-/Regio-info worden aangeleverd door de officiële toeristische instantie van het land/de regio of door de PR-vertegenwoordiging in Nederland en/of België.

Dit bericht delen

Redactie DuikeninBeeld

Heb je vragen, opmerkingen of ideeën? Mail ons op redactie@duikeninbeeld.tv.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *