Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Materiaal

Koude handen?

Ben jij ook zo’n duiker die de winter door duikt? Er zijn verschillende soorten handschoenen die je handen tegen kou beschermen. Welke gebruik jij?

Als je in de winter door duikt, ben je zelf de ervaringsdeskundige en weet je dat je handen en je gezicht het meest kwetsbaar zijn voor kou. In het frisse winterwater is voor de meeste duikers niet de luchtvoorraad het signaal om de duik te beëindigen, maar het gevoel in de handen. Een goed stel handschoenen zorgt direct voor meer duikplezier.
Welke mogelijkheden zijn er en waar let je bij aanschaf op, maar vooral wat is je eigen ervaring?

Neopreen handschoenen

De meest gebruikte handschoenen zijn de neopreen handschoenen. Verkrijgbaar van dunne ’tropenhandschoen’ tot de dikkere 7 mm uitvoering. Hoe beter de pasvorm, des te warmer de handschoen zal zijn. Zeker in de winter is het daarbij van belang dat de handschoenen niet te strak zitten.
Er zijn verschillende types verkrijgbaar die met extra seals werken. Die seals zorgen ervoor dat er minder waterplaatsing is, waardoor de isolatiewaarde groter is. Nadeel van dergelijke seals is dat het lastig kan zijn de handschoenen zelfstandig aan te trekken.


Drievinger-handschoenen/duikwanten

Binnen het segment van de neopreen handschoenen vind je ook de drievinger- handschoenen en duikwanten. De werking is hetzelfde als die van de gebreide wollen wanten die je vroeger van je oma kreeg. Doordat je vingers bij elkaar in een afgesloten ruimte zitten, blijven je handen warmer. Dit soort handschoenen heb je in 5 mm en 7 mm. Er zijn duikers die het niet fijn vinden dat niet alle vingers te gebruiken zijn. Een kwestie van zelf ervaren!


Droge handschoenen

Natuurlijk kun je er ook voor zorgen dat niet het water voor een isolerend laagje gaat zorgen maar lucht. In een dergelijk geval heb je handschoenen nodig die van binnen droog blijven. Er zijn verschillende mogelijkheden op de markt die voor een waterdichte afdichting zorgen bij dit type handschoen. Zo zie je bijvoorbeeld latex seals, of ringsystemen die je rechtstreeks op de mouwen van je droogpak kunt koppelen. Bij droge handschoenen geldt hetzelfde als bij droogpakken… de isolerende werking gaat goed zolang je ook daadwerkelijk droog blijft aan de binnenzijde. Door onderhandschoenen te gebruiken kun je de isolerende werking vergroten.

Jouw geheim?

Over welk type handschoen ben jij nu het meest tevreden? Wellicht heb je goede tips voor je mededuikers… Wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen. Wat is jouw geheim tegen koude handen?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief