Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Koralen zien plastic aan voor voedsel

Koralen zien vanwege specifieke chemicaliën plastic aan voor voedsel, zo blijkt uit een nieuwe studie.


Bepaalde chemische stoffen die worden verwerkt in plastic, hebben voor koraal waarschijnlijk een aantrekkelijke smaak. De organismen eten namelijk niet alle stukjes plastic even graag. Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.

Het is al langer bekend dat koralen op grote schaal plastic eten. Tot nu toe was het onduidelijk of de organismen voorbij stromende stukjes plastic min of meer per ongeluk binnenkrijgen of actief filteren. Om dit uit te zoeken verzamelden wetenschappers van Duke University verschillende koralen voor de kust van North Carolina. Vervolgens stelden ze de organismen in hun laboratorium bloot aan twee soorten plastic. De eerst soort plastic was in zeewater gedoopt en bevatte een laag bacteriën. De tweede soort had niet lang in het water gelegen en bevatte geen bacteriën.

De koralen hadden een duidelijke voorkeur voor het ‘schone’ plastic. Ze aten significant meer van deze stukjes. Dat suggereert dat de organismen worden aangetrokken door een specifieke smaak van het plastic die wordt vertroebeld als het materiaal is bedekt met bacteriën.

Volgens hoofdonderzoeker Alexander Seymour is het belangrijk om uit te zoeken welke chemicaliën in plastic aantrekkingskracht hebben op koraal. “Als we plastic kunnen fabriceren dat aantrekkelijk smaakt, kunnen we vast ook plastic maken dat weerzinwekkend smaakt.”

Bron: NU.nl

Dit bericht delen

Redactie DuikeninBeeld

Heb je vragen, opmerkingen of ideeën? Mail ons op redactie@duikeninbeeld.tv.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *