Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Koraalrif bij Boca Sami verwoest

Een mobiel olieplatform slaagt erin om in nog geen uur tijd het rif van Boca Sami op Curaçao te verwoesten.

 
Het rif vóór de verwoesting

Het is woensdagavond 25 september rond 20 uur als de storm plotseling opsteekt – zonder voorafgaande waarschuwing van de meteorologische dienst. Vlakbij de kust ligt een mobiel olieplatform. De bemanning heeft niet in de gaten dat ze richting het rif dreven. Normaal gesproken worden grote schepen en mobiele platforms bij de nadering van een storm naar open zee verplaatst. “Ze hebben kennelijk zitten slapen,” vertelt Patrick Geers van Duikcentrum Wederfoort. “Ze waren veel te laat.”
De motoren van het mobiele platform worden uiteindelijk gestart om op positie te blijven en ongelukken te voorkomen. Door de enorme kracht van de schroeven wordt 60 meter van het rif van Boca Sami in 45 minuten tijd volledig verwoest.

Patrick schrok toen hij enkele dagen later de schade onder water zag. “Dit komt in mijn leven niet meer goed”. Hij hoopt dat de overheid van Curaçao nu in actie komt want het is niet de eerste keer op dit rif. “De natuurschade is al enorm, maar voor ons komt daar ook nog de economische schade bij,” aldus de duikschooleigenaar.

Onderstaande videobeelden tonen het rif voor en na de verwoesting.

Foto’s en video: Patrick Geers, Duikcentrum Wederfoort

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief