Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Peter Vodegel – Koraal herstellen in Kenia

Voor je studie naar Kenia én helpen bij het project voor koraalherstel van REEFolution. Een geweldige ervaring, vindt Duikreporter Peter!

Peter_Vodegel-Outplanting_koraal-103352

Duiken op het één na beste rif in de Filipijnen was fantastisch, maar de duikervaringen in Kenia waren nog veel beter dan dat. Voor mijn master thesis van Mariene Biologie in Wageningen kreeg ik de kans om de visgemeenschappen in Kenia te vergelijken. De NGO REEFolution heeft daar sinds 2015 een succesvol koraal herstel project en meer onderzoek naar de visgemeenschappen bij de kunstriffen was nodig. Ik heb in mijn 4,5 maand daar meer geleerd dan ooit en de mooiste ervaringen in mijn leven opgedaan.

Het onderzoek deed in in Wasini Channel in Kenia. We werkten vanuit het duikcentrum van Pilla Pipa, waar REEFolution te gast is en aan Wasini Channel ligt. Naast mijn onderzoek hielp ik veel bij het koraal herstel werk. Bij dit werk zochten we naar losgeraakte stukken koraal, die weinig kans hadden op overleven, deze plaatsten we in koraal nurseries. In deze koraal nurseries kunnen de koralen extra hard groeien en na een aantal maanden kunnen ze worden geplaatst op kunstriffen (outplanten). Dit “outplanten” is fantastisch werk, je bent onderwater actief en uitdagend bezig de riffen te herstellen. Hier hebben veel vissen en andere dieren profijt van. De herstelde riffen barsten dan ook van het leven. Daarnaast gebeurt er om je heen meer dan je denkt, soms hoor je dolfijnen, word je schoongemaakt door cleanerfish of zitten dieren je geïnteresseerd aan te staren. Eén van de mooiste momenten was wanneer we druk bezig waren en opeens zweefden er vlak naast ons 12 inktvissen in formatie, die ons voor een lange tijd aandachtig aankeken. Ook kom je tal van nudy branches, zeldzame vissoorten, schildpadden, inktvisachtigen en meer tegen.

Naast het leuke werk en interessante onderzoek waren het ook de collega’s die het leuk maakten. Er zit een fantastische groep, met ieder zijn specialiteit waar veel van te leren valt. Daarnaast leidt REEFolution ook lokale REEFrangers op, aangezien het betrekken van de lokale gemeenschap bovenaan staat. Er werd mij ook gevraagd of ik een educatief programma wilde helpen opzetten en deze wilde leiden. Elke week kwamen er 30 tieners langs en het was fantastisch om mijn kennis met hun te delen en ze mee te mogen nemen naar de fantastische onderwaterwereld.

Nu, na mijn afstuderen, schrijf ik dit duikrapport vanaf de Keniaanse kust. Ik ben met mijn volgende duik onderzoek bezig! REEFolution doet het zo goed in Kenia dat er meerdere locaties interesse hebben getoond in koraal herstel en REEFolution vroeg of ik wilde helpen onderzoeken naar de mogelijkheden voor deze nieuwe koraal hertel projecten. Als ik duikers één tip mag geven dan is het deze: Er is niks mooiers dan duiken, behalve koraal herstel duiken, je wordt één met de onderwaterwereld.

Peter_Vodegel-Koraal_nurserie-103352

Peter_Vodegel-Kooi-Zanclus_Cornutus-103352

Peter_Vodegel-Hawksbil-103352

Peter_Vodegel-Frogfish_artificial_reef-103352

1 reactie

  1. Avatar

    Top stukje Peter, en ja als duiker zal dat werk paradijselijk zijn:-)

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief