Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Koraaldieven in de Caraïbische Zee?

Steeds vaker zagen duikers in de Caraïbische Zee koraaltakken waarvan de toppen ontbraken. Inmiddels denken ze te weten wie hier schuldig aan zijn.

Goed speurwerk! Al in 2019 merkten marien biologen van Naturalis op dat de toppen van koralen misten. Mischien koraalziekte of stormschade, was destijds de gedachte. Maar inmiddels zijn de dieven betrapt! Duikster Alev Ozten Low wist tijdens een nachtduik de dader op heterdaad te betrappen: ze zag een kleine krab met een koraaltak tussen zijn scharen.

Naturalis, in de persoon van marien onderzoeker en bioloog Prof. dr. Bert Hoeksema, legde bij het zien van haar foto’s meteen het verband met de ontbrekende toppen. Alev bleef het fenomeen volgen en zag hoe kleine krabben ‘s nachts het koraal beklommen, de toppen afknipten en deze meenamen.

Bert Hoeksema vertelt in een bericht op Nature Today: “De scharen van de krabben hebben een soort zaagtanden en zijn daardoor superscherp. Hiermee kunnen ze door relatief zachte koralen knippen.” De takken van deze zachte koralen bevatten een hoornachtig materiaal dat zorgt voor de stevigheid. Hoe dichter bij de top van de takken, hoe dunner dit materiaal en hoe makkelijker het is om door het koraal te knippen. Zo kunnen de koraaldieven, ondanks het kleine formaat van hun scharen, hun slag slaan.

Waarom de krabben dit doen, is nog onduidelijk, maar, zo legt Bert uit, maar het vermoeden bestaat dat de krabben het doen om het koraal vervolgens op te eten. Soortgelijk gedrag is waaargenomen bij een andere soort krabben uit dezelfde familie: zij boorden gaten in anemonen om erin te schuilen. In hun maag werden resten van de anemonen aangetroffen, het bewijs dat de krabben ze opeten.

Deze krabben-actie heeft gevolgen voor het koraal. Als de top weg is, kan het koraal niet verder de hoogte in groeien. Wel kan het vanuit de zijkanten nog vertakken. Hoe ernstig de gevolgen van de ‘diefstal’ zijn kan Bert Hoeksema nog niet zeggen.

Foto’s: Alev Ozten Low via Naturalis.

Kale koraaltoppen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief