Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Reizen

Kopje onder in de zwarte magie

Het onderzoek gaat verder: “Two men on a mission… “. Deze zware taak brengt deze mannen nu naar de Lembeh Street, maken de duikstekken op deze locatie hun beroemde reputatie waar?

De Lembeh Street is het water tussen Lembeh Island en de stad Bitung. Gelegen aan de oostkant van Manado op Noord-Sulawesi. Lembeh is bekend om z’n gitzwarte vulkaan zand en de enorme diversiteit aan onderwaterleven. Vrijwel elke onderwaterfotograaf of filmer is hier geweest, of heeft het op zijn/haar to-do lijst staan. Waarom spreekt met name deze waterweg nou zoveel duikers aan? Voor dit deel van de missie strijken we neer bij zowel het team van Black Sand Dive Retreat als het Lembeh Dive Resort. Beide resorts blijken al snel een meer dan geschikte onderzoeks partner te zijn. Zowel qua verzorging van de innerlijke mens, als voor de ondersteuning in het onderzoek naar de magie van dit zwarte zand onder de waterspiegel…

Feest voor de liefhebber

RTEmagicP_lembeh_pygmee_cuttlefishAls je voor het eerst naar Lembeh toe gaat ga je gegarandeerd een flinke vracht vissoorten aan jouw persoonlijke gezien-lijst toevoegen. Je gaat tijdens je duik meemaken dat de gids op iets wijst, waarvan je niet direct ziet wat nou de voor- of achterkant is. Laat staan dat je überhaupt weet wat het is.  Dat gaat wennen en je zult zelf ook snel meer van deze creaties, of critters zoals ze ook genoemd worden, gaan spotten. Er is genoeg, denk aan de bobbit worm, pygmee sepia, murene in alle soorten en kleuren, hengelaarsvissen van groot tot heel klein, zeepaardjes, de bijzondere mimic octopus, en zo kan je nog even doorgaan. Het blijft absoluut van toegevoegde waarde om een gids mee te hebben. De gidsen kunnen hier feilloos navigeren en het is verbazend hoe makkelijk je sommige soorten op bestelling kunt zien. Helaas geldt dat niet voor alle soorten… ach blijft er wat te wensen over. Het valt op dat Lembeh veel terugkomers kent, de zogenaamde repeaters. Het duiken rond Lembeh is zeker niet geschikt voor elke duiker. Niet dat het duiken hier moeilijk is, maar je moet er absoluut lol aan beleven om geen uitbundige koralen om je heen te hebben. In plaats daarvan duik je tussen het zwarte zand, met af en toe een pluk hard substraat of wat afval wat als verblijfplaats van een fraai wezen dienst doet.

Overheidsaanpak

RTEmagicP_lembeh_rommelHet afval wat in de zee drijft is een bekend probleem voor deze regio. De Indonesische overheid heeft dit nu ook onderkent en er zijn verschillende initiatieven om dit probleem aan te pakken. Van verschillende repeaters die we tegen komen horen we dat deze aanpak werkt en dat het afval al aanzienlijk is afgenomen. Het heeft iets charmants om te zien dat een kleine octopus zijn onderkomen heeft gevonden in een oud cola blikje, maar dit hoort natuurlijk niet.

Maakt Lembeh het waar?

Uitgaande van onze eigen ervaringen, maar zeker ook van de feedback die wij van de overige duikers krijgen, kunnen we de vraag “Maakt Lembeh het waar?” positief beantwoorden. Ook voor Lembeh geldt dat je met kleine groepen duikt, wat een absolute plus is. Relaxed duiken gegarandeerd, maar zeker niet geschikt voor elke duiker. Zoek je een overdaad aan harde en of zachte koralen? Sla de Lembeh Street dan over. Tja… voor onderwaterfotografen en -filmers is dit een regelrechte speeltuin. Ik duik in de foto’s, Sander duikt nog eens goed in de ge-update Dive and Travel teksten. Wij gaan de balans opmaken en zullen je in een laatste blog de eindconclusie van deze onderzoeksmissie geven.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief