Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Jenny Smit – Komodo live-aboard: dag 4/4

De laatste dag van de live aboard in het Komodo Nationaal Park is aangebroken. Jenny Smit beschrijft nog één keer haar duikervaringen hier.


Datum:  2 augustus 2016
Duiklocatie: Komodo NP

duikreport-call-to-action-350x85

jenny-smit-komodo-4-landschap-40241De laatste dag van mijn live-aboard met Komodo Dive Centre: we varen langzaam terug naar de haven van Labuan Bajo waar we in de loop van de middag aanmeren. Een dag die vroeg begint: ontbijt om 6 uur en daarna zo snel mogelijk het water in.

Duik 647 – Castle Rock

Castle Rock is na Batu Balong een van de mooiste en bekendste duikstekken van Komodo National Park. Deze is stek is dan ook erg in trek bij zowel live-aboards als dagboten. De wekker (scheepsbel) gaat extra vroeg en de vaart zit er meteen goed in. We moeten opschieten om de ergste drukte voor te zijn.

Castle Rock is een rots in de vorm van een kasteel. (Al zie ik van alles in de rots, maar geen kasteel.) Wanneer het stroomt heb je goede kans om black tips, white tips en reef sharks te zien. Nu stroomt het nauwelijks en zie ik een pygmee zeepaardje. Ook leuk. (Ik zie ook een white tip, het is niet zo dat ik helemaal geen haaien zie.)

Bij deze duikstek vind je veel sweetlips. De vissen laten zich redelijk goed benaderen door de camera. Leuk! Het onderwaterlandschap is erg gevarieerd, al domineren harde koralen en sponzen.

Aan het eind van de duik komt de stroming alsnog op. Het is even worstelen naar het topje van de Castle Rock. Met mijn vinger achter de rots maak ik mijn veiligheidsstop. Onder me krioelen inmiddels vele duikers. Een grote rog flits langs me in het blauw.

jenny-smit-komodo-4-sweetlips-40241

Duik 648 – Tatawa Besar

Tatawa Besar, de grote lach. Ik lach vanwege de prachtige duiken die ik heb gemaakt, maar ik ben ook een beetje sip omdat het bijna voorbij is. Het leven op de boot met tien duikers en een fantastische crew is goed bevallen.

Tatawa Besar is een leuke en relaxte duikstek. Het stroomt precies hard genoeg om niet te hoeven zwemmen, maar niet zo hard dat je er niet tegenin kwam zwemmen. Ook deze duikstek is een afwisseling van verschillende koralen en grote scholen vis.

In de verte zie ik een black tip shark. Deze komt gedurende de duik nog een aantal keer kijken wat ik aan het doen ben. Helaas laat hij zich niet van dichtbij zien.

Een sepia voor me verschiet van kleur. Van wit naar rood en weer terug. Het blijft bijzonder dit te mogen zien.

Op de pier van Labuan Bajo kijk ik nog een keer om. Zeeziek ben ik niet geweest, maar nu schommelt de aarde. Hallo land. Mijn eerste live-aboard in Indonesië is goed bevallen. Het zal beslist niet de laatste zijn.

jenny-smit-komodo-4-zsweepkoraal-40241

De andere duikreports van Jenny over haar duiken bij Komodo vind je hier:
dag 1 dag 2,  dag 3

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief