Kom bij de Marine op Duikvaker!
Wie Hal 1 op Duikvaker 2020 binnenkomt, kan er niet omheen! Net als vorige jaren is de Defensie Duikgroep ook dit keer groot aanwezig met duikers, materieel en de duiktank. Een kijkje waard!
LTZ2OC Stefan Groenwold, Hoofd Specialistische Duikteams/Very Shallow Water bij de Defensie Duikgroep, is blij dat de Duikgroep weer op Duikvaker staat: “Voor ons heeft het een dubbele functie. We kunnen de recreatieve duiker laten zien hoe wij werken en welke apparatuur wij gebruiken, maar ook zien wij zelf wat er binnen de duiksport leeft en welke ontwikkelingen daar gaande zijn.”
De duikers, die niet alleen voor militaire maar ook voor civiele taken worden ingezet, maken gebruik van diverse types apparatuur. Ze duiken met een ‘gewone’ persluchtduikset, maar voor meer complexe taken worden semi-closed en closed rebreathers gebruikt of wordt de duiker vanaf de oppervlakte van lucht voorzien. Sterker nog, er zijn ook werkzaamheden waarbij in eerste instantie geen duiker het water in gaat, maar met de ROV (Remote Operated Vehicle) of de REMUS (Autonomous Underwater Vehicle) een verkenning wordt uitgevoerd. Daarna worden er pas duikers het water in gestuurd – als dat nodig is. Ook bij de Defensie Duikgroep geldt ‘safety first’, zeker in aanmerking nemende dat zij geen plezierduiken maken – zij duiken onder de moeilijkste en soms ook gevaarlijke omstandigheden. Allemaal in landsbelang en dus ook jouw belang.
Op Duikvaker laten Stefan en zijn team diverse materialen zien. Ze maken een rebreather open, zodat je kunt zien welke techniek erin zit. In de duiktank zullen een deel van de dag duikers rondzwemmen, maar ook worden er demonstraties met de ROV gegeven. En hoe leuk is het om zelf zo’n robot te besturen?! “Zeker gamers zal het goed af gaan,” lacht Stefan. Ook binnen Defensie wordt de technologie steeds geavanceerder.
Zelf marineduiker worden?
Op de stand van de Defensie Duikgroep kun je terecht voor informatie over het opleidingstraject. Vooralsnog moet je eerst de militaire vooropleiding bij de marine volgen. Na de opleiding, stage en een eerste functie binnen de marine kun je -als je aan de strenge eisen voldoet- instromen in de duikopleiding. “Maar dat gaat veranderen,” vertelt Stefan. “We zijn naast het bestaande traject bezig om mensen een algemeen militair voortraject te laten volgen. Om hen vervolgens op te leiden tot duiker, met aansluitend een bijpassende functie.” Het is nog toekomstmuziek, maar hoe dan ook: voor een marineduiker is geen dag hetzelfde en binnen de marine zijn er vele mogelijkheden om je te ontwikkelen!
Je vindt de Defensie Duikgroep in Hal 1 op stand 100.