Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Koen Welman – Mijn GUE Fundamentals-cursus

Koen besluit de GUE Fundamentals-cursus te gaan volgen. Een uitdaging?


Datum: 2016
Duiklocatie: Haarlemmermeerse Bos

duikreport-call-to-action-350x85

Na lang wikken en wegen kan ik dan eindelijk beginnen met de Fundamentals cursus van Global Underwater Explorers. Ik zat al een behoorlijke tijd erover na te denken om de cursus te gaan volgen, maar ik dacht niet dat ik er veel aan zou hebben. Ik duik al een tijdje met de GUE-community, en ik vond dat ik het best aardig deed. Ik had bij IANTD mijn intro-to-cave-cursus gedaan en vond het erg vreemd om voor me gevoel weer van voor af aan te beginnen… Maar daar had ik het mis!

Ben Oortwijn, mijn vaste duikbuddy had de cursus ook gedaan bij Ted Huikeshoven en was erg enthousiast. Ben is een fanatieke Noordzeeduiker, dus als die al veel geleerd had, dan moet er voor mij ook wel het een en ander bij te schaven zijn. Op 14 juni woon ik een GUE-kennismakingsdag bij en Ted is er dan ook. Ik wil graag in zijn team zitten, want als ik dan toch les neem dan bij hem. Wat een duiker, geen vin beweegt en op mijn bottomtimer geen variatie in diepte, dat wil ik ook leren.

Dag 1.
We beginnen met de zwemtest en ik ontmoet mijn medecursist Bart, een sportieve jongen die binnen 6 minuten klaar is met de zwemtest, ik zwem nog even door. Daarna worden we hartelijk ontvangen in duikcentrum The Wave in Hillegom, waar we een prachtig leslokaal tot onze beschikking hebben met onbeperkt, goede koffie. Een leerzame dag met alleen theorie.

GUE Fundamentals _ Koen Welman

Dag 2.
We beginnen weer met theorie en dat is best veel, maar Ted loodst ons er keurig doorheen. Hij neemt de tijd om eventuele vragen rustig te beantwoorden. Om 2 uur gaan we eindelijk duiken in de Haarlemmermeerse Bosplas. Propulsietechnieken en de basic-5 komen aan bod. Willem komt filmen, wat zeer nuttig is. Je zwakke punten komen in beeld en je krijgt direct tips voor verbetering. Ted legt ook onder water – middels gebaren – feilloos uit wat te doen. Dit is les krijgen op hoog niveau. Stiekem begin ik te hopen of ik een tech-rating kan halen.

Dag 3.
Ben, mijn vaste duikmaat, schuift aan. Volgens mij om te kijken hoe mijn lijdensweg verloopt. De druk wordt er in ieder geval niet minder om. In de ochtend decompressietheorie en dan duik 3… een domper! Alles wat we geleerd hebben loopt niet. Ons platform valt uit mekaar tijdens de opstijging, mijn bril loopt vol en we schieten voorbij onze 3 meter stop. Enigszins teleurgesteld lopen Bart en ik uit het water. Dag tech-rating, we moeten even ons best doen om dit te verwerken. Gelukkig gaat duik 4 een stuk beter.

GUE Fundamentals_Koen Welman

Dag 4.
Examendag. Bart en ik hebben middels de video`s veel geleerd en Ted blijft aanwijzingen geven, de rust die hij uitstraalt brengt ook rust in ons team. Stapsgewijs worden de GUE Edge, S-drils en V-drill afgehandeld. We liggen lekker in het water, platform stabiel, dit is kicken!

De laatste duik komt al het geleerde bij elkaar. Ik ben teamcaptain en ik voel de druk. Nu moet het gebeuren, GUE Edge, de drills, SMB oplaten en donor zijn voor Bart tijdens de opstijging. Stiekem hoop ik nu toch wel weer op een tech-rating , dus RUST is hetgeen ik moet bewaren. Gelukkig mogen we ook nog de bewusteloze duiker uitvoeren, wat onderdeel is van de tech-rating… ik heb een goede hoop, spannend!

Eindelijk het verlossende woord. Bart en ik zijn geslaagd. Ik ben blij als ik te horen krijgen dat ik een tech-rating binnen heb gesleept. Bij GUE ligt de nadruk op het team en dat maakt de opleiding zo anders dan anderen. Tijdens de 4 dagen heeft Ted een atmosfeer geschapen die feedback en opbouwende kritiek mogelijk maakt. Bart gaf mij aanwijzingen en ik hielp Bart zo nu en dan. Fundamentals is een opleiding waar je als betere duiker uitkomt, ongeacht je niveau. Ik heb er van genoten, en zal de kennis toepassen in mijn verdere duikcarrieère.

Dit bericht delen

2 reacties

  1. Mooie samenvatting Koen !

    REAGEREN
  2. Mooi te lezen dat altijd de rust zo belangrijk is en… Samenwerking. Top. ?

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *