Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Het verhaal achter de foto

Kleurrijk koraal – Het verhaal achter de foto

René Weterings, die in juni bij ons in beeld is, legde een van zijn favoriete riffen in de Rode Zee de kleurenpracht vast.

Wie houdt er niet van kleurrijke koralen? Nou ik wel in ieder geval! Dus toen ik in oktober 2018 de kans had met een mini-liveaboard mee te gaan naar nationaal park Ras Mohammed in de Rode Zee, wilde ik absoluut ook mooie riffen fotograferen. Voor mij werkt dat het mooiste met de fisheyelens. Ik gebruikte dan ook de Panasonic 8mm fisheye voor mijn Olympus OM-D E-M5 mark II in Nauticam huis. Het voordeel van de fisheye is dat je een extreem grote beeldhoek hebt en ook lekker dicht bij het rif kunt komen. Op die manier krijg je in beeld wat je wilt en door de korte afstand tot het rif, heb je minder verlies van kleuren als je het tafereel inflitst.

In dit geval was de positie van de zon een uitdaging, want een zon in beeld zorgt al snel voor een uitgebeten vlek. Dat heb ik geprobeerd te vermijden door de ISO-waarde in ieder geval laag te houden, de sluitertijd op maximaal (voor mijn camera is dat 1/250s met de originele flitser op de camera) en een diafragma van f16. Toch was het nog nodig om de foto na te bewerken. Ondanks de kracht van de flitsers was het op volle kracht onvoldoende om het rif goed te verlichten. Maar daar hebben we de kracht van het nabewerken van RAW-bestanden voor, dus in de nabewerking is deze foto verder ‘ontwikkeld’ tot het voor mij gewenste resultaat.

Olympus OM-D E-M5 mark II met Nauticam NA-EM5II huis
Panasonic 8mm fisheye F3.5
2x INON Z-330 flitsers
f16, 1/250s, ISO100

René Weterings is deze maand ‘in beeld’ op DuikeninBeeld. Klik hier voor meer foto’s en het verhaal van deze fotograaf.

Lees en kijk nog een ‘verhaal achter de foto’:

Het verhaal achter de foto
Dat beelden vaak meer zeggen dan duizend woorden, staat buiten kijf! Maar soms kan het verhaal het beeld versterken. In deze serie vertellen onderwaterfotografen het verhaal achter de foto – hun beleving of de techniek!
Heb jij ook zo’n foto met een mooi verhaal? Plaats de foto in je album in de fotogalerie en stuur een mailtje naar redactie@duikeninbeeld.tv met het verhaal. Een selectie van de verhalen zal worden geplaatst op DuikeninBeeld. Nog geen eigen album, registreer je, upload een foto en je hebt een eigen album.

2 reacties

  1. Dit zijn de foto’s waar ik blij van word! Superkleuren!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief