Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Natuur / Reizen

Kleine Verhuizing

Januari. Het water is helder en ik kan de duikers vanaf de boot op 15 meter diepte zien. Ik heb zelf nog niet op dit rif gedoken en ik besluit me bij de tweede groep aan te sluiten en mijn videocamera mee te nemen. Het water is 10ºC maar in onze droogpakken is het comfortabel. Het rif bestaat uit een serie van zandkanalen tussen “heuvels” van rots.

«In de zomer zien we hier zeskieuwenhaaien, een dinosaurus onder de haaien die in 150 miljoen jaar niet veel veranderd is. Het rif heeft ook veel zeeoren, anjelieren en anemonen. Terwijl ik langs een rotsblok zwem, zie ik een lederzeester naar een anemoon toe kruipen. Nieuwsgierig hang ik een paar minuten stil en maak ik de camera klaar… je weet maar ooit.

De zeester is nu met één van zijn voeten bij de stam van de anemoon en ik druk op de “rec” knop op het videohuis. In de eerste minuut gebeurt er niets maar dan zie ik de anemoon zich oprichten en met een beweging als een zweep met zijn tentakels de zeester aanvallen. Keer op keer richt de anemoon zich op een steekt hij de zeester. Echter de zeester heeft een dikke slijmlaag op zijn huid en lijkt helemaal niet onder indruk te zijn. Na een aantal pogingen heft de anemoon zich nogmaals op. In een vloeiende beweging lift hij zijn voet op,waarmee hij normaal vast zit op de rots, en begint hij te zwemmen! Ik heb dit nog nooit gezien en volg de anemoon die met slangachtige bewegingen door het water gaat. Na een minuut laat de anemoon zich 5 meter verder naar de bodem zakken en “plakt” hij zich weer vast op de nieuwe stek.

In één van mijn boeken lees ik dat deze anemoon de toepasselijke naam van zwemmende anemoon heeft. Hopelijk hoeven deze anemonen deze kleine verhuizing niet al te vaak te herhalen. Ik besef dat na honderden duiken ik nog veel te ontdekken heb over onderwaterleven op Vancouver Island.»

Links:

http://www.rendezvousdiving.com

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief