Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Advertorial

Keuzes… Suunto Vyper of Zoop?

Een veelgehoorde vraag: een Suunto Vyper of een Suunto Zoop? Suunto Pro Staffer Sebastiaan van Aard werd onder water gestuurd met de Vyper.

Suunto Pro Staffer… Ik vind het gewoon zo gaaf dat ik en mijn buddy deel uitmaken van dit team. Ik ben al een Suunto fan sinds ik op zoek ging naar mijn eerste duikcomputer. Ik maakte kennis met de Suunto D4 in Curaçao waar een vriend van mij ermee dook. Hij liet mij de computer een keer uitproberen tijdens een duik en ik was meteen verkocht. En nu ga ik komend jaar de hele productlijn van Suunto uitgebreid testen en producten met elkaar vergelijken. Hierdoor krijg ik niet alleen meer inzicht in duikcomputers algemeen, maar ook in mijn eigen Suunto D4i.

Een van mijn eerste taken als een Suunto Pro Staffer was het uitproberen van de Suunto Vyper duikcomputer. We zijn onder tussen verschillende maanden en duiken verder en het is tijd voor een korte terugblik hoe de Suunto Vyper mij is bevallen.

Een handleiding nodig? Ben je gek! Ik heb de Vyper uit de verpakking om mijn pols gedaan en ben direct het water in gesprongen. Vooruit, ik heb nog even snel de tijd en datum ingesteld. Sindsdien maak ik op puur intuïtieve basis gebruik van de Vyper en dit werkt prima.

In het verleden heb ik vaak gedoken met de misschien meer bekende Suunto Zoop. Ik had altijd die mooie felle gele uitvoering. Ik ben dus al bekend met het display van Suunto en de software. Momenteel duik ik met de Suunto D4i, het was dus wel even wennen aan de grotere duikcomputer. Echter dit was maar even voor ik de voordelen van het grote display weer ontdekte.

Dankzij het grote display en de ruige riemen voelt de Suunto Vyper erg robuust. Daarnaast is het display enorm makkelijk af te lezen. Wanneer je ogen niet meer zo goed zijn is een groter display zeker een uitkomst. Alle belangrijke (standaard) informatie is terug te vinden. Het instellen van je computer gaat intuïtief. Binnen vijf minuten had ik alles ingesteld en was ik klaar om in het water te springen. Verder biedt de Suunto Vyper eigenlijk alle mogelijkheden die je van een moderne duikcomputer mag verwachten.

Het makkelijkste is de om Vyper af te zetten tegen de Zoop. Er zijn een paar kleine verschillen, waarbij het grootste verschil is terug te vinden in de belichting. Waarbij je het display bij de Zoop met je lamp moet beschijnen, heeft de Vyper een achtergrondbelichting. Hier komt enige persoonlijke voorkeur bij kijken, echter ik vind een achtergrondbelichting erg fijn. De kans dat je je buddy in de ogen schijnt neemt hierdoor af en wanneer de noodsituatie zich voor doet dat beide lampen (ja het gebeurt) tijdens een nachtduik storen kun je te allen tijden nog je computer checken.

Duikcomputer Suunto Vyper Suunto Zoop
Battery life in time mode 3 years 2 years
Battery time 100 dives / year 2 years 1,5 year
Backlight Electric – luminescent Phosphorescent
Configurable Backlight Duration 5 – 30 s
Gauge
(dieptemeter / bottomtimer)
V
Logbook memory ~36 h (20 s sampling rate) ~50 h (20 s sampling rate)
Logbook sampling rates 10, 20, 30, 60 sec 30 sec
Chrono V
USB – interface Incl. Optioneel
Prijs € 279,- € 199,-

Wil je meer informatie over deze computers of andere producten van Suunto, kijk dan op de website.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief