Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Hoe word je Duikreporter?

Datum 3 februari 2013
Locatie Duikvaker 2013

Jos vraagt zich af hoe hij Duikreporter wordt. Op de Duikvaker trekt hij de stoute schoenen aan. Hij raakt aan de thematafel in gesprek met Edwin & Annet en krijgt de nodige handvatten. Lees hier zijn debuut.

Via Duikeninbeeld.tv had ik al een paar duikreportages gelezen, onder andere van Rene Weterings (60+ reports). Erg leuk om je duikverhaal te delen met anderen. Maar hoe gaat dat nou in zijn werk? En hoe maak je nou mooie en interessante duikreportage?

Tijdens de Duikvaker beurs had Duikeninbeeld.tv thematafels ingericht. Op zondag van 10:30 tot 11:15 uur was er het thema Duikreporter met Edwin van de Sande (fotograaf) en Annet van Aarsen (journaliste). Interessant, even een bezoek brengen.

Bij de thematafel tref ik Edwin. We raken in gesprek en ik stel hem maar gelijk de vraag. Hoe wordt ik Duikreporter? Hij duikt gelijk in een envelop en haalt er een vel papier uit met daarop de ‘Tips & Tricks’ voor het schrijven van een duikreportage’. Aan de hand van de Tips & Tricks doet hij zijn verhaal. De Tips & Tricks zijn ingedeeld in een 5-tal hoofdpunten. Het begint met ‘Vooraf…’. Hierin staat hoe je jezelf het beste kunt voorbereiden. Hij vertelt bijvoorbeeld dat een report al begint vóór de duik. Je kunt alvast wat informatie inwinnen over de duikstek, wat zijn de bijzonderheden en wat is er aan onderwaterleven te zien?

Intussen is ook Annet aangeschoven. Het tweede punt is ‘Tijdens…’. Je kunt hierbij denken aan een logboekje bijhouden van je reis en dat je alvast nadenkt over een rode draad in je verhaal. Het derde punt is ‘Bij het schrijven…’. Hier staan de nodige tips om je duikreport op een goede manier op te bouwen. Er staan ook tips in wat je vooral niet moet doen. Dat vind ik erg handig. Het vierde punt is ‘Het beeldmateriaal dat je gebruikt…’. Een handige tip hierin is dat je vooraf bepaald welke beelden je nodig hebt voor je report, indien je beelden ter ondersteuning gebruikt. Je ben niet verplicht om ook beelden in te leveren. Het mag ook alleen tekst zijn. Het vijfde en laatste punt is ‘Na het schrijven…’. Hier staat de leukste tip die ik ooit gehoord heb. “Laat je verhaal door anderen lezen. Maar niet door je moeder, die is niet objectief”.

P2033548

Goed, intussen weet ik nu hoe ik een duikreport schrijf maar ik heb nog geen antwoord op mijn vraag. Wat was de vraag ook alweer. Hoe wordt ik duikreporter? Edwin legt uit, heel simpel. Je gaat naar de website Duikeninbeeld.tv druk dan op het knopje ‘Duikreporter’ vervolgens op het knopje ‘Duikreport plaatsen’ en je kunt aan de slag met het typen van je duikreport. Is het zo simpel? Ja, zo simpel is het.

P2033549

Kortom iedereen kan Duikreporter worden. Duikeninbeeld.tv jullie zijn in ieder geval een Duikreporter rijker. Ik zal in de toekomst de nodige duikreports gaan schrijven van mijn duikbelevingen.
Word jij ook Duikreporter???

Duikvaker-Duikreportwedstrijd

Deze reportage is geschreven in het kader van de Duikvaker Duikreport-wedstrijd.  De winnaar krijgt de super robuuste Olympus Tough TG-820. Met eigenschappen als waterdicht, schokbestendig en vriesvast het ideale maatje voor de Duikreporter. Wil jij ook kans maken op deze camera, lever dan uiterlijk zondag 10 februari 2013 jouw tekst, foto’s, een filmpje of een combi daarvan in.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief