Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Joint Protector: marineduikers oefenen met brandweer en politie

Amsterdam was deze week het toneel van Joint Protector, een oefening van de Defensie Duikgroep waar ook brandweer en politie aan deelnamen.

Bron: Ministerie van Defensie.
Bron: Ministerie van Defensie.

Op verschillende locaties in Amsterdam werden door de marineduikers, ondersteund door duikvaartuig Hydra, verschillende scenario’s rond het redden, opsporen en bergen van slachtoffers geoefend. Daarbij werd samengewerkt met het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de Nationale Politie, Forensische Opsporing van de regio Amsterdam, de brandweer van de regio Amsterdam-Amstelland en de waterpolitie.

De duikers van de Defensie Duikgroep staan vaak voor onverwachte taken die een specialistische aanpak vereisen en waarbij samenwerking met andere veiligheidsdiensten cruciaal is.
Een scenario betrof een verdronken duiker die mogelijk explosieven op zijn lichaam had. In een ander scenario was er een auto te water geraakt met daarin mogelijk nog een lichaam – hoe kunnen alle sporen veilig worden gesteld? De marineduikers ginhen het water in om in te schatten hoe de auto erbij lag en op basis van die info kon de brandweer met een kraan het voertuig uit het water halen. De forensische opsporingsdienst van de politie verzamelde vervolgens de sporen.

Leerzame week

Doel van de militaire duikoefening was om de nationale taakstelling van de Defensie Duikgroep (het leveren van militaire bijstand, zoals ondersteuning aan Justitie) te trainen en de samenwerking met diverse veiligheidspartners te versterken. Dat is volgens de betrokkenen gelukt. Zij keken terug op een leerzame week.

Reportage over de oefening op AT5

Duiker bij de marine – iets voor jou?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief