Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – Zeven verschillende soorten naaktslakken.

Datum 03-05-2013
Locatie Zeelandbrug

Na alle goede verhalen over het duiken bij de Zeelandbrug besluit John samen met zijn buddy Lia ook een duikje in het slakkenparadijs te wagen.

Twee dagen aan het bikkelen geweest in de tuin en vijf kuub zand en een hele hoop stenen zand versjouwd. Maar het terras ligt er in, dus word het tijd voor ontspanning en dat wordt duiken aan de Zeelandbrug.

Het is al een hele tijd geleden dat ik aan de Zeelandbrug heb gedoken elke keer kwam er wat tussen of de kentering was helemaal verkeerd en gingen we ergens anders duiken.

Ik heb de laatste weken gelezen dat het zicht aan de Zeelandbrug heel goed was en dat er veel verschillende soorten slakjes waren te vinden. Dus wordt het macro fotografie met kleine snoots op de flitsers.

Ik ga Lia ophalen en we rijden richting de Zeelandbrug eerst onderweg nog even lucht vullen uit de muur en daarna doorrijden naar de Zeelandbrug.

Als we aankomen onder de brug staan er toch wel wat auto’s maar het is niet echt druk natuurlijk zie je ook weer bekenden dus eerst even een praatje maken en daarna optuigen en alles klaarzetten.

De nieuwe vulcontainer staat er ook en het mooie van deze vulcontainer dat hij driehonderd Bar vult en je kunt met een en twee Euro muntstukken betalen en daarbij vult ook nog eens goed, het kan dus wel

Als we aan het optuigen zijn komt er een auto aanrijden met Duits kenteken er stappen twee mannen uit die daarna erg demonstratief een zelf gemaakt tafeltje in elkaar zetten daarna worden hun dubbel twaalf flessen er opgezet maar het ziet er niet echt stabiel uit, als wij opgetuigd zijn lopen we richting het water en net als we voor bij de optuigende Duitsers lopen schuift een van deze mannen onderuit terwijl hij tegen zijn auto leunt en hij schiet net voorbij een van de tafelpoten waar de dubbelset op staat ik schrik en besef dat deze duiker heel veel geluk heeft gehad dat die dubbelset niet op zijn lijf is gevallen. Dan had het slecht met hem af kunnen lopen je ziet maar ook boven water moet je goed opletten wat je doet.

Als we bij de trap staan lijkt het in eerste instantie goed zicht maar als ik tot mijn middel in het water sta zie ik dat het water vlokkerig is, de bloei zit in het water en als onder gaan is het zicht inderdaad matig.

We doen eigenlijk onze gewoonlijke trip we zakken op ons gemak naar een meter of tien ondertussen de blokken afzoekend naar mooie slakjes, na een paar minuten komen we de eerste luciferslak tegen en er zouden er nog vele volgen.

slak

Verder komen we heel veel tubelaria tegen en volgens mij moeten sommige slakjes hier van smullen dus ik speur elke tubelaria af of ik daar geen slakje in vind maar er zit er geen enkele slak in wel vlokreeftjes maar dan moet je wel heel goed kijken.

En na een tijdje zie ik de eerste zilverblauwe knotsslak en als ik nog beter kijk zie ik dat de zeecypres helemaal vol zit met eitjes en als ik nog iets beter kijk zit hij ook helemaal vol met zilverblauwe knotsslakjes van boven tot onder en natuurlijk liggen die beestjes altijd verkeerd voor de foto.

slak

Na zo lekker te hebben gespeurd kom ik ook nog een frambozen slakje tegen een heel klein exemplaar maar ik moet het foto toestel tussen de stenen wurmen om er überhaupt een foto van te kunnen maken.

slak

Heel de duik is het tubelaria, zilverblauwe en luciferslakjes af en toe een galathea kreeftje en een botervisjes maar na iets meer dan een uur komen we uit bij de eerste pijler en daar kom ik nog meer naaktslakjes tegen eerst een millennium slak daarna een rosse sterslak en nog een paar vlokslakken allemaal geweldig maar ik wil eigenlijk slakjes met wat meer kleur en net als we voorbij de pijler zijn kom ik nog een heel klein harlekijn slakje tegen, maar de stroming bij de pijlers is nu toch flink toegenomen en het is best wel moeilijk om die kleine naaktslak op de foto te krijgen na een paar foto’s lukt het maar het zijn geen spetterende foto’s helaas.

slak

We gaan wat ondieper terug om toch nog een beetje in het begroeide gedeelte te zoeken maar de stroming en het vele stof van de begroeiing is het eigenlijk niet mogelijk om iets te zien laat staan een foto te maken we zijn dan ook binnen een paar minuten weer bij de trap en daar hebben we geen vin slag voor hoeven te doen.

We zijn eruit gegaan en terug naar de parkeerplaats gelopen staan we nog als een van de weinige op de parkeerplaats de twee duikers met de dubbelsets zijn ook nergens meer te bekennen het was waarschijnlijk een heel kort duikje.

slak

Behalve Bas van de zeenaaktslakken kaart en zijn buddy’s daar doen we nog een praatje mee terwijl we de spullen opruimen en als Bas ook vertrekt drinken we nog een bakje koffie en gaan wij ook weer naar huis.

Ondanks het matige zicht toch zeven verschillende soorten naaktslakken gespot en andere leuke dingen maar volgende keer hoop ik toch op wat beter zicht, Lia bedankt voor weer een mooie duik.

Duik 572, Dinsdag 03-05-2013, Zeelandbrug, Nederland.
Ik ben 82 minuten onderwater geweest, ik ben rond 09:15 uur te water gegaan, de watertemperatuur was 10 graden, het zicht was matig tot slecht, ik ben maximaal 11,4 meter diep geweest.

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief