Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – Yes! de perfecte plek

De sepia’s zijn gesignaleerd. John gaat een kijkje nemen bij zijn stokken.

Datum 22-04-2014
Locatie Bergse diepsluis

Duik 651
Ik heb expres niet gedoken met Pasen ik ben met het gezin een rondje wezen rijden in Zeeland en de 2e Paasdag hebben we lekker niks gedaan.
Dinsdag was ik vrij en ik had al gehoord dat er sepia’s aan de Bergse diepsluis waren gezien en ik kreeg vanmorgen nog een berichtje van Daniel dat op de perfecte plek ook al sepia’s waren gezien door hem.
Ik besluit om ‘s middags te gaan duiken met laagwater ik wil gewoon zien wat voor licht inval ik krijg bij laagwater. Ik rijd naar de Bergse diepsluis en als ik daar aankom staan maar 3 auto’s op de parkeerplaats en die zijn allemaal klaar met duiken, ik parkeer mijn auto en ik kom in gesprek met een paar duikers die op het punt staan te vertrekken na een leuk gesprek en terwijl ik me aankleed kunnen ze op het eind nog even mijn rits dicht zippen bedankt daarvoor.
Ik pak al mijn spullen en ik loop richting de trap aan de andere kant van de dijk, het word laagwater en ik besluit nog heel even op zoek te gaan naar mijn dahlia na nog geen minuut heb ik hem al gevonden, ik kan er net achter liggen zo laag is het water al, na wat foto’s ga ik richting de perfecte plek.
Ik zwem er naar toe en ik kom nog wat oude stokken tegen met sepia eitjes en zelfs eentje met verse pijlinktvis eieren erop (dat denk ik dan want ze zijn nog doorzichtig wit) ik besluit hier even te blijven hangen je weet maar nooit. Ik hang er zeker 10 minuten rond om te kijken of er enig teken van leven is te zien maar helaas komt er geen pijlinktvis voorbij.
Door deze korte intermezzo ben ik eigenlijk een beetje de koers kwijt naar de perfecte plek, ik moet een stuk terug zwemmen om te kijken waar ik precies uithang na 5 minuten kom ik een herkenbaar punt tegen zodat ik vandaar weer verder kan navigeren. Eindelijk kom ik aan op de perfecte plek het opvallende en mooie van de perfecte plek is dat het hier veel helderder is dan ergens anders, ik controleer de stokken of er al wat te zien is en inderdaad ik zie al diverse stokken met sepia eitjes en stokken met pijlinktvis eieren maar van beide zie ik nog geen spoor.
Ik zwem zo’n beetje alle stokken af en ja hoor ik zie 2 sepia’s op de bodem liggen het is een mannetje en een vrouwtje
Als ik iets te dichtbij kom zwemmen ze met zijn tweeën weg ik besluit het maar gewoon gade te slaan en gewoon bekijken wat ze gaan doen en na een tijdje komen ze beide terug en gaat het vouwtje eitjes afzetten op de stokken, als ik dichterbij wil komen gaan ze beide toch weer weg maar ze blijven wel in de buurt.
Dit gaat een tijdje door maar ik besluit gewoon te blijven hangen en ja hoor mannetje nummer 2 komt ook even kijken of hij het vrouwtje kan afpakken van het ander mannetje het ging er even hard aan toe, de beide mannetjes verschieten van kleur en het ene mannetje beschermd het vrouwtje en mannetje nummer 2 druipt af dit is zo schitterend om te zien. Ik lig nu al meer dan een uur bij deze stokken en ik heb van iedere minuut genoten ook al waren het maar 3 sepia’s, en heb ik er niet echt dichtbij kunnen komen omdat ze nog erg schichtig waren maar ik heb een paar aardige foto’s kunnen scoren.
Mijn manometer laat mij nu zien dat ik weer terug moet naar de kant, onderweg richting de trap denk ik bij mezelf of ik nog een tweede duik hier ga maken of dat ik van de week nog een keer terug ga, maar het is leuk geweest ik besluit van de week nog een keer terug te gaan.
Ik ga uit het water en ruim de spullen op en rij naar huis, als ik thuis kom en de foto’s bekijk ben ik niet ontevreden ondanks dat de sepia’s niet mee werkte toch een paar leuke foto’s kunnen maken. Het was een hele mooie duik.
Ik ben 95 minuten onderwater geweest, ik ben rond 09:30 te water gegaan, de watertemperatuur was 13 graden, het zicht was matig tot goed, ik ben max 8,5 meter diep geweest.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief