Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John landa – Stoffig maar wel mooi

Locatie Stavenisse.

 

Het is weer hoog tijd voor een duik voor John en zijn buddy Lia. Waar? De keuze valt op de makkelijkste stek van de Oosterschelde. Of dat ook een goede keuze is…

Vandaag weer het maandagochtend duikje gemaakt samen met Lia deze keer hebben we Stavenisse aangedaan, de makkelijkste duikstek van de Oosterschelde de auto parkeren en daarna 10 meter lopen naar het water.

We komen bijna tegelijkertijd aan aan de duikstek er staat een aardig windje en we parkeren de auto achter het stroomhuisje vlug een praatje omkleden en te water.

Omdat ik op Stavenisse nooit echt super zicht heb gehad ga ik deze keer maar weer eens voor macro en ik voorzie beide flitsers van snoots met een diameter van ongeveer 25 mm. Dus ik ga geen kleine dingen helemaal uitlichten maar ik gebruik de snoot alleen maar om een donkere achtergrond te creëren.

We gaan te water en het zicht valt een beetje tegen het is erg stoffig en het stroomt een beetje maar als we wat verder hebben gezwommen is die stroming helemaal weg.

We komen na eventjes zwemmen wat sepia stokken tegen die hier weg gezet zijn en er zitten best wel veel eitjes op helaas zien we geen sepia’s deze hele duik.

Ik zie wat wakame wier en als ik deze even goed bestudeer zie ik gelijk een klein snotolfje maar dit is echt een kleine dondersteen hij wil echt niet meewerken maar naast deze snotolf zit een een veranderlijke steurgarnaal die dezelfde kleur heeft aangenomen als het wakame wier en ook deze werkt niet ik zie alleen zijn achterkant en hij draaid niet om hoek het akame blad ook draai ik zie alleen zijn achterkant nou tot de volgende keer maar weer en ik ga weer verder.

6-P6220744

Het zicht word iets beter maar het is en blijft stoffig en ik ga toch maar goed gebruik maken van de snoot heel de duik kom ik viltkoker anemonen tegen zoveel heb ik er nog nooit gezien tijdens 1 duik en ik vind het ook een moeilijke anemoon om op de foto te zetten.

We zwemmen verder en komen nog meer sepia stokken tegen maar ook hier geen sepia’s maar de stokken zitten wel vol met eitjes, op 1 stok zit een heel klein heremietkreeftje dit was een aantal jaren terug mijn favoriete onderwerp helaas is de stok te dik of de heremietkreeft te klein maar de proporties kloppen niet ondanks het stof krijg ik er toch een leuk foto van.

 

Lia seint met haar lamp en wijst me een fluwelen zwemkrab aan deze krabsoort heeft prachtig mooie rode ogen ik vind dat echt bijzonder 2 mooie rode kogeltjes die je aankijken.

1-P6220707-001

Ik heb op Stavenisse volgens mij nog nooit een duik gemaakt waar ik geen galathea kreeftje heb gezien zo ook deze duik maar de meeste duiken helemaal onder een schelp en je kunt met moeite een foto maken maar er zijn er toch een paar gelukt.

En dan de duizenden brokkelsterren die we deze duik hebben gezien, leuk dat er zoveel zijn die dan allemaal net een beetje ander kleur hebben van as grauwe tot knal gele.

2-P6220718

Ik krijg toch nog een snotolfje te pakken en het is een heel kleintje en best wel moeilijk op de foto te krijgen in de dat bewegende wakame wier.

We gaan weer terug richting de instap en als we op een meter of 4 diep komen heb je een hele strook met bessenwier ze zijn meers lang en als je ze aanraakt komt er een hoeveelheid stof uit waar je u tegen zegt.

Gelukkig zijn we weer bij de instap de wind is aangewakkerd en dat merk je goed onderwater want je word op en neer geslingerd en als we boven komen is er een flinke golfslag.

We gaan eruit kleden ons om en tijdens het omkleden krijgen we nog een flinke plensbui ik maak dankbaar gebruik van de Dixie om me om te kleden.

Daarna nog een bakje koffie in de auto omdat het buiten te winderig te fris en nat is er komen nog 2 andere duikers aan ik maak nog een praatje met ze en daarna zit de maandagochtend duik er weer op het was een leuke mooie duik, Lia bedankt voor de duik.

2-P8031550

Duik 733, Maandag 2-06-2015, Stavenisse, Nederland.

Ik ben ongeveer 90 minuten onderwater geweest, ik ben rond 10:00 te water gegaan, de watertemperatuur was 16 graden, het zicht was matig tot redelijk, ik ben max. 9,6 meter diep geweest.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief