Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Duikreporter

John Landa – Snotolf

Datum 07 januari 2013
Locatie De Vuilnsbelt

Zo de eerste duik staat op de planning – ik ga samen met Lia naar de Vuilnisbelt. Duik 556.

Gisteren was er op de Vuilnisbelt door een clublid die daar gedoken had een snotolf gespot op 5 minuten van de trap en we hadden natuurlijk wel zin om die snotolf te vinden. Ik ga Lia ophalen en we rijden met zijn tweeën naar de Vuilnisbelt en nu de vakanties klaar zijn staan we met zijn tweeën op de parkeerplaats, heerlijk rustig.

We besluiten om toch nog even naar de trap te lopen om te kijken hoe het zicht onderwater is, gisteren had ik een klein rondje Tholen gedaan en had hier bij laag water gekeken en toen was het zicht ronduit slecht maar als we bij de trap aankomen ziet het er prima uit we kunnen de railing van de trap die onderwater staat best wel goed zien dat belooft veel goeds.
Terug naar de auto, spullen optuigen omkleden camera’s pakken en richting de trap, met al die spullen en dan dat vele lood is het toch nog een eind lopen ik ben dan altijd blij dat ik in het water lig.

Als we onderwater gaan is het zicht in de eerste meters redelijk tot matig maar als we wat dieper gaan word het toch wel slecht, dat is een domper op de feestvreugde want vanaf de kant zag het er toch redelijk goed uit.
Ik ben Lia in korte tijd drie keer kwijt we zaten ondiep dan ging ik maar naar boven keek waar de bellen aan de oppervlakte kwamen en dat was meestal niet verder dan drie meter van mij vandaan dan ging ik daar naar beneden en dan zag ik Lia weer en ging ik er weer naast liggen en dat tot drie keer toe.

Ondanks het slechte zicht kom ik toch wat leuke dingen tegen zoals diverse grote vlokslakken, millennium slakken, grote heremietkreeften en prachtige anjelieren maar het valt niet mee met het slechte zicht een redelijke foto te maken, het lijkt net of het sneeuwt op de achtergrond.

1-2013-01-07_duik_556_033

We zijn al meer dan een kwartier onderweg en ik heb de hoop op een snotolf al een beetje opgegeven we zoeken met zijn tweeën alle mogelijke plekjes af die een snotolf mooi vind om er zijn bunkertje van te maken als het vrouwtje langs komt om de eitjes te leggen.

1-2013-01-07_duik_556_077

Bijna alle snotolfen die ik gevonden heb lagen in een soort gat met opstaande oesters of stenen eromheen en bijna altijd ondiep en sommige zo ondiep dat je ze vanaf de kant kan zien liggen, maar ik heb ze ook gezien in een oud sepiarekje, daar lagen de eitjes helemaal boven in of tegen het platform van de Bergse diepsluis.

We zoeken nog verder en na bijna een half uur seint Lia met haar lamp naar mij en ja hoor een prachtig mooie oranje snotolf en hij blijft nog netjes liggen ook, super!

1-2013-01-008

De snotolf ligt op een soort richeltje van een steen helemaal verstopt, als je er overheen was gezwommen had je hem waarschijnlijk niet gezien.

1-2013-01-07_duik_556_071

We maken om de beurt foto’s maar het is echt jammer dat het zicht zo slecht is als ik weer een keer aan de beurt ben zit ik er met mijn neus boven op en ik zie hem gewoon niet tot Lia hem weer beschijnt met haar lamp, gelukkig dat ik zo’n goede buddy heb.De duik kan niet meer stuk ondanks het slecht zicht is de duik nu al weer geslaagd.

1-2013-01-07_duik_556_096

Als we klaar zijn met foto’s maken word het tijd dat we weer terug gaan naar de kant, we besluiten te driften voorbij de hoek en langs de kant terug naar de andere trap te zwemmen.
Het driften is leuk je hoeft niks te doen en komt toch vooruit helaas dat het zicht zo slecht is je ziet alleen de meter die voor je is, na een tijdje merk ik dat de stroming van richting veranderd we zitten nu ongeveer op de hoek en worden nu om de hoek geduwd door de stroming de laatste 60 70 meter moet je zelf zwemmen, het is hier ondiep maar er zaten prachtig mooie grote heremietkreeften op de stenen van de dijk.

Als ik wat foto’s maak ben ik Lia kwijt ik zwem terug en kan ze weer niet vinden, even naar boven om te kijken waar Lia is, als ik boven kom is de wind flink aangetrokken en er staat ook flink wat golfslag en ik zie de bellen van Lia niet.
Na een tijdje komt ook Lia ook boven, Lia vertelde dat ik ze op een meter passeerde, ze snapte niet wat ik aan het doen was en ik heb Lia gewoon niet gezien, dat zegt iets over het zicht onderwater.

We komen uit bij de trap en we gaan eruit, we zijn bijna tachtig minuten onderwater geweest en dat in januari en we hebben een snotolf gevonden en op de foto gezet, een goed begin van het nieuwe duikjaar.
Daarna spullen opruimen nog een bakje koffie met een koek en natuurlijk nog nagenieten van deze duik, Lia bedankt voor weer een mooie duik.

1 reactie

  1. Mooi die rode snotolven!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief