Inloggen

Wachtwoord vergeten?

John Landa – Een schitterende duik

Een schitterende duik die in zijn top 2 van favoriete duiken komt. Zo beschrijft Duikreporter John zijn duik die hij deze zomer in Noorwegen maakte. Lees en kijk!

Locatie Skodjestraumen (Noorwegen)

 

Skodjestraumen Skodje, Norge

Op vakantie in Noorwegen maar niet speciaal voor het duiken maar ik heb wel al mijn spullen mee genomen want je weet maar nooit.

We logeren een weekje bij vrienden die een jaar of 5 geleden naar Noorwegen verhuist zijn, Lia (andere Lia) was vroeger mijn duikbuddy en had een duik geregeld bij Skodjestraumen via een duikcentrum in Alesund.

Even een uitleg over de duik in de Skodjestraumen, je heb bij Skodjebrygge (brug) een stroomversnelling hier liggen 2 oude bruggen in het water en het is een getijde duik, je gaat het water in en gaat mee met de stroming naar de andere kant van het eiland en wacht tot het getij weer goed is en gaat weer terug waar je te water bent gegaan.
13-_8125737 (1)We rijden weg en gaan eerst met de Ferry over alles is hier hemelsbreed erg dichtbij maar je moet altijd omwegen maken of gebruik maken van de ferry, het is maar 25 kilometer rijden maar we doen er dik anderhalf uur over omdat we nog met de ferry over moeten. We komen bij de brug over de Skodjestraumen, het zijn eigenlijk 2 bruggen met daarin het midden een eilandje die de 2 bruggen met elkaar verbinden. We zijn op tijd en lopen de brug op die afgesloten is voor gemotoriseerd verkeer en het zijn 2 schitterende oude bruggen een echte bezienswaardigheid, we lopen over de bruggen en vragen ons af waar we te water moeten want we zien niet ergens iets waar je makkelijk te water kan we beginnen ons al een beetje zorgen te maken want het is ook een aardige wandeling en het is ongeveer een 24 graden geen temperatuur waar je met je droogpakje en je spullen even naar het water loopt en dan nog een klim naar beneden maakt voor je plezier.

05-_8125806Na een tijdje komt onze duikgids eraan en we moeten inderdaad heel dat eind lopen naar het eilandje in het midden en dan een langs wat rotsen en een smal paadje naar het water waar je dan weer via de rotsen het water in moet.

Ik breng eerst mijn wing met fles en vinnen met lood naar het eilandje daarna pak ik mijn bak met droogpak, onderpak en camera, als we alles op het eilandje hebben gebracht krijgen we de briefing van de duikgids en het blijkt een duik te worden waarbij je precies op het tij moet wachten en op sommige plekken onderwater even moet wachten omdat alles precies op tijd moet.

Ik breng alle spullen eerst naar de waterkant trek dan mijn droogpak aan en ik kan je vertellen dat we met zijn alle flink hebben staan zweten inclusief de Noren.

Eindelijk kunnen we de spullen aantrekken en het water in gaan en dat is niet zoals in Zeeland via een mooie trap maar gewoon via de rotsen maar gelukkig gaat het allemaal goed, in het water mag je niet te ver van de kant anders word je gelijk met de stroming meegenomen dus oppassen geblazen, ik liet mee eerst afkoelen in het heerlijk koele water.

We liggen met zijn alle in het water en we krijgen nog de laatste aanwijzingen van de duikleider, hij geeft aan dat we vertrekken en dat we gelijk naar de bodem moeten, en de eerste indruk is WOW! gelijk doemen de eerste wanden met dodemansduim op, hele wanden met dodemansduim af en toe zie je nog een stukje rots tussen de dodemansduim.

07-_8125808 (1)

Ik had mijn fototoestel bij met de Gopro erop en dat is maar goed ook want foto’s maken kun je bijna vergeten het gaat allemaal zo snel, na een tijdje zo te hebben gezweefd moeten we op de bodem gaan liggen om even te wachten tot het weer tijd is om verder te gaan, de bodem is helemaal bedekt met zwarte brokkelsterren en wat ik in Zeeland nog nooit heb gezien is dat deze brokkelsterren ook kunnen zwemmen, heel apart. Ik lig op de bodem en kijk in de ronde het zicht is ruim 10 meter maar de Noren vinden het maar matig ik kan daar nog steeds om lachen die zijn Nederland niet gewend, ik zie op de bodem allemaal zwarte rugbyballen daar lijken ze het meest op en als ik het beter bekijk blijken het zeekomkommers te zijn, ik had die pas 1 keer gezien in een aquarium in Alesund en nu zie ik er duizenden.

We gaan weer verder en het is gewoon schitterend, overal zie je dodemansduim, brokkelsterren, verschillende soorten lipvissen en nog veel meer te veel om op te noemen.

10-_8125754

We komen nu op een stuk waar veel kelp staat en we komen ineens in een smalle doorgang en hier worden we gelanceerd door de stroomversnelling, we gaan als een raket je kunt nu eigenlijk niks doen je kunt niet naar links of rechts en tegen de stroom in zwemmen is al helemaal niet mogelijk het enigste wat je kunt doen is je eigen laten gaan genieten van dit alles. Na de deze super stroomversnelling komen we in rustiger water we zitten nu achter het eilandje en gaan nu wachten tot het tij keert zodat we weer met de stroming terug kunnen naar waar we te water zijn gegaan.

 

13-_8125737 (1)Na een tijdje geeft de duikleider weer aan dat we iets eerder vertrekken zodat we nog op zoek kunnen naar een zeewolf die hier op bepaalde diepte leven en daar heb ik wel oren naar. We gaan onder en hier is heel veel kelp en wil je wat vinden dan moet je toch tussen dat kelp gaan zoeken wat ik in het begin toch wat eng vond maar als ik zie hoe die Noren duiken duik ik er ook maar achterna. We vinden een dahlia achter het kelp tegen een rotswand en nog een flinke paling en een paar platvissen we komen op een gegeven moment weer uit waar we ingestapt zijn en inmiddels is de stroming ook weer toegenomen en we moeten even aanpoten om weer uit de stroming te komen.

Nu moeten er nog uit en dat gaat als volgt je staat ongeveer tot je middel in het water op een uitstekende rots onderwater je gooit je loodpockets en vinnen op de kant en klimt daarna uit het water. Je pakt je spullen en begint via het kleine paadje de weg naar boven en ik kan je vertellen dat flink ploeteren is met al je duik zooi.

Als we boven zijn is het omkleden en moet alles nog terug naar de auto worden gebracht en dat weer in 2 keer ik heb nog nooit zoveel moeten doen voor een duik maar het was het elke zweetdruppel waard wat een schitterende duik hij staat in zeker in de top 2 van mijn favoriete duiken en die andere duik die in mijn top 2 staat was ook in Noorwegen.

Lia bedankt voor de duik het was een super ervaring en elke zweetdruppel die we hebben gelaten waard.

Voor degene die hier wil duiken de volgende informatie, ga hier nooit maar dan ook nooit zonder gids duiken, wil je hier toch duiken neem dan contact op met http://www.dykkersenter.no even laten vertalen door Google translate en je kunt goed lezen waar het over gaat.

Het is een echte getijde duik die op de minuut nauwkeurig gepland moet worden dus ruim van te voren een e-mail naar het duikcentrum sturen, je fysieke conditie moet redelijk goed zijn want anders ga je het niet redden want je moet een aardig eind lopen en klimmen en na de duik moet je ook nog een keer terug naar de auto (vergelijk de wandeling maar met 2 keer het koepeltje over de trap en in plaats van de trap rotsen en na de duik de zelfde route weer terug)

Fotograferen is af te raden want je ligt maar op een paar stukjes stil, mooier is filmen met een Gopro of Intova of andere actioncam of natuurlijk filmen met je foto camera

Ben je in de buurt van Alesund en heb je tijd voor een duik dan moet je het zeker doen het is een echte belevenis, en volgens de duikgids is het in de winter nog mooier omdat er dan bijna geen stof in het water is.

Ik ben ongeveer 52 minuten in totaal onderwater geweest, ik ben rond 18:00 te water gegaan, de watertemperatuur was 15 graden, het zicht was goed tot zeer goed (de Noren vonden het zicht redelijk), ik ben max 11,7 meter diep geweest.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief