Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – Polredijk WK waardig, verrassend mooi

Locatie Polredijk

 

Polredijk… hmmm wat moet ik hier van zeggen? Het liefst duik ik in de Oosterschelde, maar vandaag gaan we toch een duik maken in het Veerse Meer op één van de WK competitie stekken.

 

We zijn nieuwsgierig en duiken er omdat Lia nog een omschrijving moet maken van de duikstek. Daarnaast is dit een competitie zone voor het WK onderwater fotografie 2015, niet dat ik mee doe met het WK (ik zou wel willen) maar ik ben toch wel benieuwd of deze stek wel WK waardig is.

Ik rijd met Lia mee naar de duikstek we zetten de auto op de nieuwe parkeerplaats waar maar 10 parkeerplaatsen zijn, er kunnen er nog wel meer op maar dan moet je een beetje schipperen voor een clubduik met veel leden is het geen geschikte stek.

Het is ook een aardig eindje lopen naar de trap zeker een 500 meter of het het waard is weten we pas als we er gedoken hebben, Lia heeft een inklapbare bolderkar aangeschaft speciaal voor dit soort duikstekken, Lia gooit haar set in de kar ik gooi mijn vinnen en lood erbij want dat scheelt toch een paar kilo tijdens de halve kilometer lopen naar de trap.

We hebben de tocht naar de trap overleeft en het valt allemaal reuze mee, ik kijk naar mijn hand en er zit een grote daas op mijn hand voordat ik hem van mijn hand kan slaan heeft hij al toegehapt en ik zie een druppel bloed uit mijn hand komen, pleuris beesten! we gaan maar vlug het water dan kan mijn hand koelen en het zoute water ontsmet het wondje wel.

Ik weet echt niet wat ik onderwater moet verwachten dus spreken we af dat we eerst wat dieper gaan en dan kijken wat we tegen komen en daarna gaan we wat ondieper links van de trap.

7-_70745032014070707

We gaan onder en het zicht is goed het is een klein beetje mistig maar toch goed te noemen we zakken af en ziet er best mooi uit een stijle dijk met steenblokken die helemaal vol zitten met druipzakpijp, heel veel mosselen maar als we de 5 meter diepte voorbij zijn word het leven echt een stuk minder, het word grauw en donker er zijn geen zakpijpen meer en als we rond de 10 meter diep zijn heb ik het hier wel gezien, donker grauw en geen leven te bekennen.

We gaan terug naar een meter of 5 diepte en hier begint het weer levend te worden en het is echt mooi om te zien vooral die grote stenen met druipzakpijpen zijn echt mooi om te zien.

5-_70744722014070705

Wat ook opvalt zijn de vele zwarte grondels honderden honderden en net als in de Grevelingen ze zijn wat makker en makkelijker te benaderen, mooi voor op de foto dus.

 

 

 

4-_70744662014070704

De krabben zijn hier weer wat agressiever ze vechten en zitten elkaar achterna, ik zie ineens een grote oester die helemaal bedekt is met krabben en daaromheen liggen allemaal zwarte grondels op de bodem die zelfs met de krabben in de oester te komen het gaat er echt heftig aan toe en daarom heen zwemmen allemaal aas garnaaltjes ik denk dat de krabben een oester leeg aan het eten zijn en de grondels proberen een graantje meet te pikken en de aas garnaaltjes pikken de restje die door het water zweven, schitterend.

3-_70744302014070703

Na een uurtje komen we even boven water we zijn dan ook al een eindje van de trap, ik vraag Lia of ze nog even model wil liggen voor een foto, het zicht is wel goed maar het is een beetje mistig en dan word het toch af en toe lastig ik kan niet ver van Lia vandaan anders is Lia helemaal mistig op de foto.

 

We zwemmen terug richting de trap en na een 90 minuten zijn we terug bij de trap, ik kijk op mijn manometer en ik heb nog genoeg lucht we besluiten om nog even rechts van de trap te gaan kijken, helaas is het hier een stuk minder levendig, af en toe liggen er wat steenblokken die wat begroeid zijn de rest zijn kale stukken zandbodem, we keren dan ook weer terug naar de trap.

We gaan eruit en lopen terug naar de auto, we ruimen de spullen op en drinken nog een bakje koffie en we praten na over deze duikstek.

Deze duikstek is de halve kilometer lopen zeker waard, de steile dijk met de stenen die helemaal vol staan met druipzakpijpen, de tig grondels, de vele mosselen en het redelijke goede zicht het is allemaal de moeite waard.

Duik 676. Maandag 07-07-2014. Polredijk Veerse meer, Nederland.
Ik ben 122 minuten onderwater geweest, ik ben rond 10:00 te water gegaan, de watertemperatuur was 20 graden, het zicht was matig tot redelijk, ik ben max 12,3 meter diep geweest.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief