Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – Oefenen voor het NK

Datum 13-05-2014
Locatie Grevelingen.
 

Vandaag haal ik Lia op om samen een duik te maken op Bommenede, als ik thuis weg wil rijden heb ik het gevoel dat ik wat vergeten ben ik kijk mijn spullen nog een keer na en ben volgens mij niks vergeten dus ga ik Lia ophalen om samen richting de Grevelingen te rijden.
Ik kom aan bij Lia en laden de duikspullen in de auto en rijden richting Bommenede. We komen aan op de parkeerplaats van Bommenede en we kijken even aan het water het ziet er allemaal redelijk uit de wind komt vanuit de wal dus er staan geen golven en er varen niet veel plezier vaartuigen dus we kunnen best wel een eind uit de kant duiken.
We tuigen de spullen op en maken een praatje en ineens zegt Lia ‘waar zijn je vinnen’ en ik besef gelijk dat dat het was wat ik vanmorgen was vergeten.
Dat is balen, we kijken vlug op internet of er duikzaken in de buurt open zijn om een paar vinnen te huren, na een korte zoektocht blijkt duikcentrum de Grevelingen open te zijn we laden alle spullen weer in de auto en rijden naar Scharendijke we huren een paar vinnen en enkellood en besluiten om niet meer terug naar Bommenede te rijden maar een duik te maken in de buurt omdat we de vinnen na de duik ook weer terug moesten brengen.
We rijden naar de duikstek en het is lekker rustig we tuigen de spullen op en kleden ons om daarna richting het water te lopen, eigenlijk is deze duik een soort test duik voor het NK onderwaterfotografie ik ga samen met Lia meedoen aan deze wedstrijd ik als fotograaf en Lia als model en buddy en het gaat deze keer alleen welke aanwijzingen ik moet geven om Lia op de goede plaats te krijgen om een foto te maken.
We lopen naar het water en ik ga te water en ik vind de temperatuur een beetje tegen vallen het lijkt wel of het kouder is geworden, als we onze duikbrillen op hebben gaan we onder en ik ben gelijk teleurgesteld in het zicht onderwater, het is niet slecht maar voor groothoek met model had ik het liever wat beter gehad.
Maar op dat moment bedenk ik ook dat bij het NK je dezelfde omstandigheden kan treffen dus ga ik mijn uiterste best doen om er toch een aardige foto uit te persen.
De eerste meters zwemmen we in een soort oorkwallen gelei overal zie je oorkwallen oorkwallen en nog eens oorkwallen, wel mooi om te zien.
Als we wat dieper gaan word het wat minder de oorkwallen zitten alleen in de eerste meter daarna neemt de hoeveelheid af maar wat dan wel weer opvalt dat er weer veel kwallen op de bodem liggen en de krabben en de anemonen zijn er weer goed mee.
We komen bij een steigertje en op de bodem ligt een zeester het lijkt me een mooi idee om een Lia achter de zeester te laten liggen op een afstandje en te laten belichten met haar lamp na wat aanwijzingen heb ik Lia op de goede positie na een paar foto’s en instellingen vind ik het prima, ik bekijk de foto’s terwijl we verder zwemmen maar het is altijd moeilijk beoordelen of ze goed zijn op zo’n klein schermpje op de camera maar op het eerste zicht zien ze er redelijk uit.
We gaan wat dieper en we vinden nog wat fuiken, helaas zit er in de fuiken weinig of helemaal niks buiten de duizenden oorkwallen dan want het zou een mooie foto op kunnen leveren, het enige nadeel van de fuik dat bij aanraking ervan flinke vlokken begonnen te zweven die je dan weer gelijk terug zag op de foto.
We gaan toch nog een keer bij het steigertje foto’s maken, ik dirigeer Lia onder de steiger door en ze moet eigenlijk zo dicht mogelijk onder de wateroppervlak blijven om de spiegeling zoveel mogelijk op de foto te krijgen helaas staan er ook wat golven waardoor het weer moeilijk is om rustig het in het water te liggen.
d5Na wat foto’s staat het er allemaal redelijk op maar ik kom erachter dat alleen maar een duiker niet genoeg is er moet nog een onderwerp op en de duiker moet de achtergrond zijn en dat is het moeilijkste van allemaal, vind maar eens een hoofd onderwerp dat lekker blijft liggen als de achtergrond er achter gaat hangen het komt er op neer dat een zeester vandaag de hoofdrol speelt.
Na tig foto’s zwemmen we weer terug richting de kant en worden we weer getrakteerd op oorkwallen gelei wel weer schitterend om te zien die duizenden kwallen die mooi bewegen op deining van de kleine golven,erg mooi om de duik mee te beëindigen.
Na de duik natuurlijk koffie met koeken en als we op ons gemak zitten te genieten van het zonnetje dat net is doorgebroken worden we nog getracteerd op een schitterend schouwspel, er komt een piraten schip aangevaren en meert aan waar wij zitten. het piraten schip word bestuurt door een wat oudere piraat en heeft daarna een half uur nodig gehad om zijn schip vast te leggen aan de kade, ik heb me kostelijk geamuseerd.
Daarna nog de vinnen afgeven bij Duikcentrum de Grevelingen en dan weer op naar huis het was weer een mooie duikochtend.

Lia bedankt voor de duik en dat je mijn model en buddy bent geweest het was weer super en we gaan aanstaande zondag er gewoon een geweldig mooie duikdag er van maken.
Duik 659, Maandag 12-05-2014, Grevelingen, Nederland.
Ik weet niet hoe lang ik onderwater ben geweest, ik ben rond 11:00 te water gegaan, de watertemperatuur was 13 graden, het zicht was matig tot redelijk. ik ben max 5 meter diep geweest.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief