Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – Kouwe klauwe en niks lukt!

Datum 02-04-2013
Locatie Bergse diepsluis

Je kent het wel. Je hebt erg veel zin om te duiken, maar dan gaat het niet zo als je gehoopt had. John Landa maakte zo’n duik.

Ik had een hele drukke week op mijn werk gehad en ik heb met de Paasdagen flink wat uren gemaakt gelukkig was ik dinsdag vrij dus werd het tijd voor een duik in de Oosterschelde.

Ik had afgesproken met Lia dat we naar Stavenisse zouden gaan om een duik te maken, toen ik s,ochtends wegreed leek het mooi te worden het was wel wat fris maar de zon scheen en er stond maar een heel klein windje. Ik kwam s,morgens aan bij het steigertje van Stavenisse en toen ik over het water keek stonden er kleine witte schuimkopjes op het water en toen ik de auto uitstapte sneed de ijzige wind in mijn gezicht, hier werd ik niet dus niet vrolijk van. Na een tijdje komt ook Lia aangereden we kijken met zijn tweeën naar het water en we zijn er nog niet uit wat we doen maar na een tijdje besluiten we toch maar naar de Bergse diepsluis te gaan om daar maar een duik te maken.

Aangekomen bij de Bergse diepsluis staat hier ook een snijdende koude wind maar aan de waterkant van de dijk is het best wel lekker in het zonnetje en uit de wind. Op zich ziet het er aan de waterkant redelijk uit ik kan namelijk de bodem zien maar dat is geen garantie voor goed zicht onderwater. We gaan ons omkleden en net als we bezig zijn komt Kaj aanrijden hij had gehoord dat er op het platform of er om heen een snotolf aanwezig zou zijn, dat is niet tegen doven mans oren gezegd.

Als we helemaal aangekleed en opgetuigd zijn spreken we af dat we eerste rond en op het platform zoeken naar de snotolf en daarna gaan we naar links om daar nog even te kijken of er wat bijzonders is te zien. We gaan te water en onderwater is het zicht inderdaad niet optimaal hooguit een metertje of twee met veel stof in het water. We gaan richting het platform en zoeken eerst even rond het platform voor een snotolf maar helaas is er geen snotolf te vinden.

1-duiken_020

Het gaat niet van harte onderwater ik heb mijn macro voorzetlens erop gezet en ik wilde wat gaan experimenteren met twee flitsers met snoots maar het is gewoon te koud ik wil de buisjes van mijn snoots afhalen maar ik trek ze helemaal uit elkaar gelukkig kan ik het onderdeel wat los schiet net nog vast pakken voordat het wegdrijft, ik begin eigenlijk al een beetje te balen.

We verlaten het platform en gaan een beetje links in het ondiepe snuffelen, als ik een stukje rood wier voorbij zie drijven zie ik iets wat anders dat anders is en als ik nu door het lees gedeelte van mijn duikbril kijk zie ik dat het een heel klein slakje is, jammer genoeg drijft het stukje wier verder en ik probeer er een foto van te maken helaas lukt dat niet ik dacht dat het een noordelijke knuppelslak was maar als ik na de duik op mijn camera kijk blijkt het een zilverblauwe knotslak te zijn en dat is de eerste keer dat ik die aan de Bergse diepsluis zie.

1-duiken_013

 Al we verder zwemmen zie ik een opvallend rood wormpje uit de grond steken met wat uitsteeksels aan het uiteinde en ik weet echt niet wat het is ik maak wat foto’s maar nu wat ondieper zijn staat het licht precies op mijn schermpje te schijnen en ik zie werkelijk niets dus ik maak maar wat foto’s op de gok.

1-duiken_023

We gaan verder en ik heb het echt koud en als ik op mijn computer kijk is het 2 graden, vorig jaar rond deze tijd was de watertemperatuur 10 graden dit is eigenlijk niet te bevatten. We gaan verder en eigenlijk lukt niks, mijn vingers zijn koud, ik druk verkeerde knopjes in en na vijfenveertig minuten heb ik het wel gezien we zijn weer bij de trap uitgekomen.

1-duiken1_006

Als we terug lopen komen net Janny en Bruno aanrijden eerst even lekker bij kletsen want het was weer een tijdje geleden dat ik ze gezien had. Janny gaat voor een snotolf die er zou zitten en ik ben benieuwd of ze hem gaat vinden.

Na het omkleden zijn we met zijn drieën nog een bakje koffie aan het drinken en even lekker kletsen over wat we hebben gezien, Kaj laat nog een paar mooie foto’s zien van een botervis die hij gezien had en ook van een zilverblauwe knotsslak, hij had er namelijk meerdere gezien tijdens deze duik. Eigenlijk raar eerst was dit slakje een zeldzaamheid en toch zeker bij de Bergse diepsluis en nu worden er meerdere gespot.

Na een tijdje komt Bruno eruit en Janny ligt nog in het water en ik ga nog even over de dijk kijken waar Janny uithangt en net als ik onder aan de dijk sta komt Janny boven ze had een snotolf gevonden, even goed onthouden waar ze boven kwam dan ga ik van de week nog even terug om hem ook te spotten.

1-duiken1_015

Daarna is het weer tijd om naar huis te gaan het was weer reuze gezellig, Janny, Bruno, Kaj en Lia weer bedankt voor een gezellige ochtend.

Ik ben 45 minuten onderwater geweest, ik ben rond 10:15 uur te water gegaan, de watertemperatuur was 2 graden, het zicht was matig, ik ben maximaal 11,2 meter diep geweest.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief