Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – Heerlijk driften

Datum 01-07-2013
Locatie De Vuilnisbelt

Duiken op de Vuilnisbelt? Duikreporter John Landa neemt je mee.

Zo ik heb het wel weer even gehad met de Bergse dieplsuis. Ik vind het wel leuk met al die sepia’s maar het wordt tijd dat we weer eens ergens anders gaan duiken en dat wordt vandaag de Vuilnisbelt.
_7018160
Ik ben al op tijd aanwezig en ik ga eerst over de dijk kijken hoe de condities van het water zijn en het lijkt dat het er redelijk uit ziet. De wind staat recht op de dijk en er staan wat golfjes maar het valt allemaal reuze mee.
Als ik terug bij de auto ben. komt Lia er ook aan rijden en we staan als enige op de Vuilnisbelt. Een praatje maken de spullen optuigen en omkleden en we lopen naar de trap.

Aangekomen bij de trap hangt er een grote zooi met Japans bessenwier aan de rvs railing van de trap. Ik wilde eerst nog op de oude manier te water gaan, langzaam de dijk af schuifelen tot je bijna bij het water bent en dan gewoon voor over het water in lopen en dan op het laatste moment omdraaien zodat je achterwaarts het water in plonst. Ik probeer toch langs die hele bos met wier langs te lopen wat eigenlijk goed lukte. Ik moest wel wat plukken wier van de camera verwijderen, misschien had ik het wel moeten laten zitten als camouflage.
_7018079

We gaan onder en het zicht is slecht. Ik baal verschrikkelijk maar als we wat dieper gaan wordt het een stuk beter, we kunnen zelfs een paar meter uit elkaar zwemmen zonder dat we elkaar uit het oog verliezen.
Het rare wat me iedere keer bij de Vuilnisbelt opvalt is dat de stroming van een andere kant komt dan je verwacht terwijl we toch voor de kentering het water in zijn gegaan. We hebben dus continu gezwommen tot we gingen keren.

Wat als eerste opvalt tijdens deze duik zijn de vele millennium slakken en dan allemaal van een heel groot formaat en het tweede wat me opviel waren de vele kreeften. Normaal zie je best veel kreeften maar deze keer liepen er vele kleine kreeften over de bodem.
_7018183-001

We zwemmen op ongeveer een meter of tien diep en ik zie een klein galathea kreeftje op een oester zitten maar helaas kruipt hij achterste voren een lege oester in en terwijl ik hem aankijk kijkt hij mij aan maar hij komt er niet uit voor een foto.

Ik ga door en ik kom eindelijk een grondel tegen die in een lege oester zit en hij bleef werkelijk mooi liggen helaas had ik de verkeerde voorzetlens bij maar ze zijn aardig maar niet super scherp, al een flink aantal duiken was ik op zoek naar een grondel in een lege oester en nu had ik er een gevonden maar had ik geen macrolens bij, volgende keer beter.
_7018150

We komen onderweg ook nog een paar mooie grote anjelieren tegen prachtige dieren zijn het en het mooie is ze lopen of zwemmen niet weg als je er een foto van wil maken.

We hebben nu meer dan een uur een beetje tegen de stroming in gezwommen en keren en het word een heerlijke relaxte drift duik richting de punt we gaan er namelijk via de trap die in kom staat eruit.

Tijdens de drift gaan we ook wat ondieper en als we op vier meter diepte zijn komen we een muur van Japans bessenwier tegen. Ik heb geen zin om daar door heen te driften dus we blijven ongeveer op deze diepte driften.
Onder het driften kom ik van alles tegen, mooie grote anjelieren, krabben, kreeften, millennium slakken, botervisjes enz enz. Het gaat best wel snel moet ik zeggen.

Als ik ongeveer bij de punt ben begin ik te twijfelen. Ik voel wel dat de stroming verandert en dat is meestal een teken dat je bij de punt ben maar ik ben bang dat we voorbij de punt zijn dus ik stijg heel langzaam op om aan de oppervlakte te kijken of ik er al niet voorbij ben. Als ik boven ben zie ik dat ik precies bij de punt ben maar ik ben Lia kwijt geraakt waarschijnlijk door al dat Japanse bessenwier. Na een kleine tien seconden komt ook Lia boven en vervolgen we onze duik over het vlakke stuk richting de trap in de kom.

Deze keer kom ik niet veel bijzondere dingen tegen in het vlakke ondiepe gedeelte en na een kleine vijftien minuten komen we uit bij de trap en ook hier iss de railing helemaal behangen met Japans bessenwier ik probeer nog via de dijk het water uit te gaan maar die is zo glad dat dat geen optie is dus gewoon maar door die zooi het water uit gaan en daarna maar wat wier van je vinnen en je camera plukken.
_7018196

Het was een mooie relaxte duik en vooral de drift was leuk.

Terug bij de auto de spullen opgeruimd en was het tijd voor een bakje koffie en een koek daarna nog even napraten over de duik en de ochtend was weer voorbij, Lia bedankt voor de duik en de gezellige ochtend.

Ik ben 113 minuten onderwater geweest, ik ben rond 10:20 uur te water gegaan, de watertemperatuur was 17 graden, het zicht was matig tot redelijk, ik ben maximaal 10,6 meter diep geweest.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief