Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – Harders en zeebaarzen

Datum 14-07-2013
Locatie Bergse diepsluis

Duik 595 wordt voor Duikreporter John een uitdaging. De harders en baarzen zijn niet echt gewillige modellen.

Het zou er om spannen of ik zondag zou moeten werken. Zaterdag rond vijf uur kreeg ik een telefoontje dat de werkzaamheden tot volgend weekend zouden worden uitgesteld dus kon ik voor zondagochtend een duik plannen.

Ik kom aan op de parkeerplaats en ik ben een van de eerste er komen net een paar duikers terug van het water ze hadden de duikstek even gecheckt als ik vraag wat het zicht onderwater is vertellen ze mij dat het bij de trap glashelder is dus ik besluit om voor groothoek te gaan.

Ik heb opgetuigd en omgekleed en ik loop naar het water en als ik onderaan de trap sta springt er een harder uit het water mooi om te zien zou dit een voorteken zijn, dat glashelder blijkt toch een beetje minder en als ik onderwater ga is het gewoon erg matig, ik zit nu in twijfel eruit gaan en de macrovoorzetlens halen of gewoon gaan duiken en kijken wat er op mijn weg tegenkom, ik besluit het laatste te doen.

_7149123
Ik ga eerst het ondiep verkennen maar daar valt het zicht echt tegen dus ga ik maar even kijken bij het platform en als ik daar naar toe zwem word het zicht toch beter, als ik bij het platform aankom zit er niet veel bijzonders boven het platform het mooiste van het platform waren de vele steenbolken en kreeften die onder het platform zwommen en als ik nog eens goed kijk zie ik een vis die anders is dan de rest en aan de staart te zien is het een vorskwab of een meun en eentje van een behoorlijk formaat hij blijft helemaal achterin liggen dus een foto maken was niet mogelijk.

_7149156

Nog even op het platform een rondje gemaakt en even naar een kreeft gekeken wel heel nieuwsgierig naar mijn voorzetlens was hij klom er bijna in.

Hierna ben ik naar links gegaan om de bodem een beetje te inspecteren voor volgend jaar om sepia stokken weg te zetten, de sepia stokken die ik dit jaar en voorgaande jaren heb weggezet staan een beetje in blubber als je daar een verkeerde beweging maakt zie je niets meer dus ben ik op zoek naar een stukje waar de bodem bedekt is met zand of schelpen.

Als ik verder naar links ga kom ik de eerste harders tegen ze zijn een beetje schuchter elke keer als ik ze benader blijven ze liggen maar als ik net iets dichterbij kom om echt een mooie foto te maken zwemmen ze weg maar maakt niet uit het is gewoon genieten tussen deze vissen.
_7149095

Ik zwem op mijn gemak richting het strand af en toe zwem ik een beetje van de dijk om te de bodem gesteldheid te checken maar het is allemaal blubber tot ik op een diepte van een meter of vier kom daar ziet het er een beetje redelijk uit maar ik denk dat het te ondiep is om sepia stokken te plaatsen

In dit ondiepe stuk zitten diverse harders ze zwemmen om me heen dan liggen ze weer voor me dan sprinten ze weer weg en dan liggen ze weer stil allemaal mooi maar geen een harder blijft mooi liggen voor de foto.

Op de terugweg besluit ik wat ondieper te gaan en onderweg zie ik alleen maar harders en zeebaarzen ik heb nu de goede instellingen voor de camera en ik weet precies op welke afstand de vis moet liggen om heel goed belicht te worden en ik weet uit welke positie de foto moet nemen alleen die harders en zeebaarzen weten nog niet precies wat ze moeten doen.

_7149051

Elke keer kan ik de vissen redelijk dicht naderen ik weet ook nog de goede positie te krijgen zodat er een mooie groene achtergrond op de foto komt maar net als ik dat kleine stukje dichterbij kom voor een mooie foto draait de harder of de zeebaars om en zwemt weg.

Wat me wel opvalt en voorgaande jaren ook dat deze twee soorten vis heel erg close met elkaar zijn, ze zwemmen door elkaar en jagen elkaar achterna en ze doen elkaar niets.

Ik heb op een gegeven moment een zeebaars die best wel voor me wil poseren en net op het moment dat hij precies er goed voor ligt komt een harder een beetje vervelend doen en zwemt hij weg.
_7149162

Ik lig nu bijna twee uur onderwater en ik besluit via het ondiepe gedeelte terug richting de trap te gaan de gehele duik was het zicht erg wisselend van matig tot redelijk maar ik kom op een stuk waar het echt helder is, de bodem bestaat alleen uit schelpen en stenen het eerst wat ik denk is als nu hier een harder voorbij komt zet ik hem op de foto.

In het diepere gedeelte zaten de grote harders en in het ondiepe zitten de kleinere harders en die zijn toch wat schuwer en erg moeilijk om op de foto te zetten ze zwemmen elke keer heel snel voorbij ik heb er op een gegeven moment wel zes bij elkaar gezien.

Na 142 minuten onderwater vind ik het welletjes en ik besluit eruit te gaan, het was een mooie duik met al die harders en zeebaarzen genieten genieten en nog eens genieten.

Ik loop naar de auto en ruim mijn spullen op en daarna rijd ik nog naar het strandje waar mijn vrouw en 2 zonen zijn nog even genieten van het zonnetje ik drink nog een bakje koffie en ondertussen kijken we hoe er een duikers file ontstaat op de duiktrap van de Bergse diepsluis, het was weer een mooie zondagochtend.

Ik ben 142 minuten onderwater geweest, ik ben rond 07:40 uur te water gegaan, de watertemperatuur was 19 graden, het zicht was matig tot heel goed., ik ben maximaal 12,8 meter diep geweest.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief