Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – Een duik met een hoofdprijs.

Datum 13 mei 2013
Locatie Bergse diepsluis

De eerste duik van vandaag is achter de rug we wisselen de duikflessen en drinken daarna op ons gemak een bakje koffie en werken daarbij nog even een heerlijke wafel weg. Duik 575

Na een tijdje doe ik mijn droogpak weer aan en maken ons op voor de tweede duik, maar net als ik mijn wing wil omhangen twijfel ik toch of ik nog niet een sanitaire stop moet maken voordat ik het water in ga. Bij twijfel gewoon naar de Dixie gaan en dat is maar goed dat ik dat gedaan had anders moest ik waarschijnlijk onderwater weer heel snel naar de kant.

De eerste duik zijn we naar links geweest en de tweede duik besluiten we naar rechts te gaan. Alleen maar om te kijken waar allemaal stokken zijn gezet en natuurlijk heb je toch een beetje de stille wens dat je een sepia of een pijlinktvis ziet tijdens deze duik. De kans is klein maar je weet maar nooit. Deze keer zet ik de groothoek voorzetlens erop. Het zicht onderwater is er goed genoeg voor en weer zet ik snoots op de flitsers. Maar nu weer een ander model. Allemaal om zo min mogelijk stof op de foto’s te krijgen.

P5135478

Als we naar het water lopen lijkt of de golven iets groter zijn geworden, maar met een beetje hulp van elkaar zijn we zo weer onder de oppervlakte. We besluiten toch nog eerst even naar het platform te gaan en daarna naar rechts. Ik wil alleen even kijken naar de dahlia of de vlokslak niet ligt te knabbelen aan de dahlia. Als ik bij de dahlia kom ligt de vlokslak nog steeds een centimeter of dertig van de dahlia. Alleen ligt er een tweede vlokslak bij. Ik weet niet wat ze aan het doen zijn, maar het zag er erg intiem uit. Als ik nog even over het platform zweef zie ik nog de eisnoeren van de vlokslak dus hier zijn ze ook al bezig geweest.

P5135482

Hierna gaan we naar rechts om te kijken of we stokken kunnen vinden, heel de duik zie je weduwerozen en anjelieren en zelfs een viltkoker anemoon die zie je niet regelmatig hier dus deze moet op de foto helaas zit hij een beetje verscholen tussen het roodwier. Net als de vorige duik ook nu weer grondeltjes veel weduwerozen zeenaaldjes en veel kleine platvisjes en enkele grote.

Na een tijdje komen we de eerste stokken tegen ze staan een beetje gekruist net zoals in een hekwerk maar er zit niet veel leven in hierna komt er nog een gekruist stokken setje en daarna komen we nog best wel veel stokken tegen zowel nieuw als oude maar in geen een stok zitten sepia of pijlinktvis eieren. Na nog een rekje met stokken die helemaal in het rode wier staat zie ik ineens een heel kenmerkend iets tegen het is een heel klein visje die met zijn staart gekruld ligt en dat kan eigenlijk maar een visje zijn en als ik goed kijk is het inderdaad een slakdolf ik ben helemaal blij de duik is ziezo geslaagd en kan al helemaal niet meer stuk.

P5135502

Dit is pas de tweede keer dat ik een slakdolf zie en de eerste keer was ook aan de Bergse diepsluis maar dat is al weer een hele tijd geleden. De slakdolf zit op een stok en zijn staartje ligt gekruld naast hem helaas zit er veel van het wier in de weg zodat een super foto er niet in zit maar ik geniet intens van dit moment een geweldige mooie vis is dit met een hele mooie tekening op zijn huid.

Na wat foto’s te hebben gemaakt zo goed als dat ging zijn we weer terug richting de trap gegaan en net als de eerste duik zijn we wat ondieper terug gegaan je kunt wel merken dat we wat ondieper gingen omdat het zicht ook een stuk minder werd als gevolg van de golfslag. Op een meter of vijf diep komen we nog rekjes tegen en aan een van die rekjes hangen de witte eisnoeren van de pijlinktvis ik had nog de gedachte om er een tijdje bij te gaan liggen om te kijken of de pijlinktvissen misschien in de buurt waren want als ze eieren af aan het zetten zijn komen ze om de twee á drie minuten terug om verder te gaan met hun ritueel en dat is erg mooi om te zien zelfs mooier dan sepia’s maar het is leuk geweest een slakdolf is al een soort hoofdprijs.

P5135529

We zwemmen verder richting de trap en we maken een einde aan de duik we komen het water uit en lopen richting de auto en als we daar aankomen staat daar een bekende auto het is de auto van Ted een clublid van onze duikclub.We ruimen onze spullen op en drinken nog een bakje koffie en we wachten nog op Ted als hij het water uitkomt en na een tijdje komt Ted en Bert aangelopen.
Na een gezellig praatje en weer flink te hebben gelachen ga ik naar huis het was weer een fantastische duikdag we hebben weer prachtige dingen gezien en het was weer een ontzettend mooie duik, Lia bedankt voor weer een mooie duik, Bert en Ted bedankt voor de gezellige middag.

P5135485

Ik ben 76 minuten onderwater geweest, ik ben rond 11:00 uur te water gegaan, de watertemperatuur was 13 graden, het zicht was matig tot redelijk, ik ben maximaal 10,6 meter diep geweest.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief