Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – De honderdste duik als buddypaar

Datum 08 april 2013
Locatie St. Annaland Zeeland

Duik 565 wordt een speciale duik. John gaat samen met Lia de honderdste duik als buddypaar maken en wel op één van John’s geliefde duikstekken: St. Annaland.

Ik haal Lia ’s morgens thuis op. We rijden richting St. Annaland. Buiten de bouwwerkzaamheden daar is het lekker rustig op de parkeerplaats. Het is nog wel wat frisjes, maar het zonnetje begint er door te komen. Perfect voor een honderdste duik samen.
Optuigen en omkleden en gelijk richting het water. We besluiten eerst even naar de snotolf onderaan het strandje te gaan en vandaar richting de overgang.

Vandaag ga ik voor het kleine spul en dan vooral voor de zilverblauwe knotsslakken. Ik heb mijn camera speciaal geprepareerd door middel van een droge 4+ diopter en en een natte 10+ diopter op mijn onderwaterhuis. Ik ga het toch weer eens proberen met twee flitsers met daarop een snoot. We komen aan bij het water en het ziet er redelijk uit. Er staan wat kleine golfjes maar dat mag de pret niet drukken.

1-duik_264_bovenwater_010-001

Ik ga te water en doe mijn vinnen aan. Als ik die aan heb gedaan houd Lia mij vast om haar eigen vinnen aan te doen. En als we onder water willen gaan zitten we allebei vast gezogen in het zand. Na wat wrikken kom ik los uit het zand. Dat was voor mij de eerste keer dat ik zoiets hier meemaak.

Als we onder zijn hebben we gelukkig goed zicht. Na een paar minuten zien we de snotolf al liggen. Hij ligt op zijn zij een beetje tegen zijn eitjes te blazen. Ik heb deze snotolf nog niet veel zien bewegen. Deze is dan ook een stuk stiller dan zijn soortgenoot aan de Bergse diepsluis. Die zwemt af en toe nog een rondje. Ik kijk nog een keer naar de snotolf en zwaai hem goedendag. Ik ga kijken of ik nog wat kleinere dingen kan spotten voor op de foto.

Ik zie een heel klein heremiet kreeftje boven op een oester. Na dit in diverse posities te hebben gefotografeerd merk ik dat ik vrij dicht op mijn onderwerp kan komen. Er zit misschien maar vijf centimeter tussen de lens en het onderwerp.

We gaan verder richting de overgang. Daar heb je de meeste kans om zilverblauwe knotsslakken te vinden in de zeecypres. Als we richting de overgang zwemmen zien we heel erg veel zeesterren, groene bolletjes van de dieseltreinworm en heel veel slijkkokerwormen. Heel de bodem ligt er mee bezaaid. Overal zie je de tentakels liggen.

We komen aan bij de overgang en ik ga gelijk op zoek naar zeecypressen om te kijken of er zilverblauwe knotsslakken in zitten. Ik vind gelijk een zilverblauwe knotsslak. Die is zo klein dat zelfs met twee diopters erop het nog een heel klein slakje op de foto is. Ik ga verder zoeken naar deze slak. Het is niet dik bezaaid met deze slakken. Deze keer vind ik, jammer genoeg, maar een paar.

1-duik_564_073

Maar er zijn genoeg andere dingen om te fotograferen. Zoals een dieseltrein worm die zeecypres omhoog kruipt. Ik heb hier eventjes bij gelegen voordat hij in de goede positie lag om een leuke foto te maken. Na een paar foto’s stond hij er toch redelijk op. Ik kom nog een millennium en een vlokslak tegen. De millennium slak bleef mooi stilliggen, maar de vlokslak was sneller dan ik dacht. Voordat ik het wist was hij al over een spons verdwenen.

1-duik_564_050

We gaan verder en ik zie nog wat garnaaltjes. Ik krijg hem op de foto en het resultaat vind ik niet slecht. Ik merk dat ik dichterbij het onderwerp kan komen, maar ik denk dat ik de openingen van mijn snoots iets kleiner moet maken om de lichtbundel iets kleiner te maken. Dat is weer iets voor de volgende keer.

1-duik_564_055

We komen weer uit bij het strandje. Ik heb weer intens genoten van deze duik. Er waren genoeg onderwerpen om de combinatie met twee diopters uit te proberen. Ik vind de resultaten niet slecht. Als we boven komen feliciteer ik Lia met onze honderdste duik samen. Ik bedank haar voor de mooie honderd duiken die we samen hebben gemaakt.

1-duik_564_084

We lopen terug naar de auto ruimen de spullen. We gaan naar een café in de buurt om daar een bak koffie met appeltaart te eten. Ook praten we na over de honderd duiken die we samen hebben gemaakt.

De eerste duik die we samen gemaakt hebben was 07 juli 2010 aan de Vuilnisbelt. Ik had volgens mij een oproep geplaatst via het Duikforum. Nu hebben we onze honderdste duik als buddypaar gemaakt. Lia bedankt voor alle honderd duiken die we samen gemaakt hebben. Ze waren stuk voor stuk super relaxt. Achteraf was het altijd reuze gezellig met een bakje koffie en een koek en dan nog even na kletsen over de duik. Op naar de tweehonderdste duik als buddypaar.

Ik ben 62 minuten onderwater geweest. Ik ben rond 08:30 uur te water gegaan. De watertemperatuur was 4 graden. Het zicht was goed. Ik ben maximaal 5,9 meter diep geweest.

Dit bericht delen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *