Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – De eerste babysepiaatjes

Datum 31-07-2013
Locatie Bergse diepsluis

Op de duiktrap voor het te water gaan hoorde John van de jonge sepia’s. Als hij deze duik toch eens op kraamvisite zou mogen…

Na al die Grevelingen duiken is het tijd voor iets anders. We doen weer een keer de Bergse Diepsluis aan. Ik ga deze keer met Marcel onderwater, ik ken Marcel al een tijdje en ik heb al wat leuke duiken met hem gemaakt. Ook duiken die we niet meer snel vergeten en waar we allebei veel van hebben geleerd.

Voor Marcel was het al weer een hele tijd geleden dat hij gedoken had, maar hij wilde het weer een keer proberen. Dan is de Bergse Diepsluis weer een mooi begin om een eerste hernieuwde duik te maken.

Ik ga vullen en Marcel komt er ook net aanrijden, dat is toevallig. We vullen de flessen en rijden richting de Bergse diepsluis.

Op de parkeerplaats is het lekker rustig en net als we er staan komt Frits met buddy van de trap af als ik vraag wat het zicht is verteld hij dat het erg matig is maar hij had wel kleine sepia’s gespot, als ik die vind ben ik al reuze tevreden.

Na een praatje de spullen opgetuigd en omgekleed en richting het water gelopen als we bij de trap aankomen is het zicht inderdaad matig er staat een aardig windje en wat golven maar dat houd ons niet tegen een meter zicht onderwater is meer dan voldoende.

P7311875

We gaan onder en net als we een paar minuten onderweg zijn zien we het eerste baby sepiaatje al tegen, hij is echt heel klein maar het is wel een snelle donder hij blijft niet liggen en elke keer als ik in de buurt kom gaan de tentakels omhoog en schiet hij weg.

We vinden snel achter elkaar 3 hele kleine sepiaatjes, schitterend.

Ik heb nu de sepia’s zien komen, ik heb ze zien vechten, ik heb ze zien paren, ik heb ze zien eieren afzetten, ik heb ze daarna zien sterven, ik heb de embryo’s in de doorzichtige eitjes gezien en nu zie ik de kleine baby sepia’s de kring is rond.

P7311873

We gaan verder naar links we scharrelen een beetje bij de grond en blijven dicht bij elkaar het is echt dicht bij de bodem zoeken we vinden van alles zoals mooie hooiwagenkrabben die helemaal gecamoufleerd zijn met stukjes roodwier, kleine grondeltjes, verschillende soorten anemoontjes en best wel veel zeenaaldjes die zich verstopt hebben in het wier.

P7311881

Na een tijdje keren we om en gaan ondiep terug richting de trap, onderweg is er weer van alles te zien veel gewone garnalen die zich ingraven in het zand verschillende soorten platvis van een klein formaat en natuurlijk een flink aantal paardeanemonen in het ondiepe.

P7311890

We zoeken zo in het ondiepe en ik kom nog een wierslakje tegen en dit was de eerste deze duik helaas werkte deze niet mee, daarna zijn we bijna bij de trap en ik vind nog een keverslak dit is nu niet het mooiste wezen onderwater maar het is wel een levend ding.

We komen na iets meer dan uur uit bij de trap en gaan er uit, ondanks het zicht toch een leuke duik gehad wat wil je nog meer.

Na de duik nog even een bakje koffie gedronken en nog even lekker gekletst en dan zit het er weer op, Marcel bedankt voor de leuke duik ondanks het matige zicht toch veel dingen gezien.

P7311907

Duik 614, Woensdag 31-07-2013, Bergsediepsluis, Nederland.

Ik ben 62 minuten onderwater geweest, ik ben rond 11:30 uur te water gegaan, de watertemperatuur was 21 graden, het zicht was matig, ik ben maximaal 6,4 meter diep geweest.

1 reactie

  1. Gaaf die kleine sepia’s.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief